• No Products in the Cart

Ask Marit: Zwarte paarden en blauwe lucht?

ASK MARIT

Vandaag behandel ik de vraag van Sharon Plugge, die wilde weten hoe je nou een foto kunt maken van een zwart paard, mét een goed belichte lucht. Een goeie vraag, want dat is inderdaad heel erg moeilijk!

Het probleem

Je camera heeft een dynamisch bereik. Dat is het gebied tussen licht en donker wat weergegeven kan worden. Een camera met een heel klein dynamisch bereik heeft veel sneller last van onder- of overbelichting dan een camera met een groot dynamisch bereik.

Maar hoe goed jouw camera ook is, er zijn natuurlijk ergens grenzen. Bij een zwart paard voor een hele lichte lucht zit je eigenlijk wel op die grens. Het verschil is simpelweg té groot om goed op te foto te krijgen. Dat is technisch vrijwel niet te corrigeren, dus maak je geen zorgen als je dit probleem hebt, het is heel normaal!

De oplossing

Maar dan, wat kun je doen? Verschillende dingen!

Schiet in RAW

Dit doe je waarschijnlijk al, maar voor wie dit nog niet doet, als je in RAW schiet kun je nog heel veel onder- of overbelichte delen terug halen in de nabewerking! Soms lijkt een lucht volledig verloren maar is er nog best mee te werken in Photoshop. Het is dus echt heel belangrijk

Maak een HDR beeld

Deze tip werkt in deze situatie waarschijnlijk niet, omdat je hiervoor meerdere beelden moet maken van dezelfde situatie. Aangezien het paard beweegt, heb je hier nu weinig aan. In andere situaties kun je dit wel gebruiken! Je maakt 3 beelden, waarvan je er eentje flink onderbelicht, eentje correct belicht, en eentje overbelicht. Deze leg je in Photoshop of in Lightroom over elkaar heen, en zo heb je een foto waarvan alle delen correct belicht zijn!

Met andere weersomstandigheden fotograferen

Deze foto is waarschijnlijk gemaakt op een dag waarbij de lucht erg wit bewolkt was. Dan is het ook ontzettend moeilijk om de lucht goed op de foto te krijgen, zo niet vrijwel onmogelijk. Het is beter om te werken met een blauwe lucht, of om later op de dag terug te komen als het al wat meer schemert, of in het gouden uur.

Werk met een grijsverloop filter

Met een verloop filter is de bovenste helft van het filter donkergrijs. Je plaatst het grijze gedeelte over de lucht heen. De onderkant is ‘gewoon’ doorzichtig, dus het landschap blijft hetzelfde belicht. Op deze manier valt er een hoop contrast tussen de lucht en het landschap weg, en kun je wel correct belichten.

Photoshop

Dan de optie waar je waarschijnlijk meestal zult belanden, en dat is Photoshop! Je kunt namelijk in Photoshop luchten vervangen. Dit doe ik ook regelmatig als de lucht echt niet meer te redden is, en ik toch een mooi contrast in de wolken wil.

Bij deze foto had ik precies hetzelfde probleem, en in dit filmpje kun je zien hoe ik de lucht vervang om het probleem op te lossen:

Sharon, ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit veel voorkomende probleem!

Heb je zelf ook een vraag, laat deze achter in de comments of op Facebook, en wie weet sta jij binnenkort op de blog.. 🙂

 

 

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Claudia

  30 mei 2016

  Precies wat ik nodig had! Vanmiddag een Fries op de foto zetten, deze tips zijn heel handig! 🙂
  Dankjewel!

 2. Beantwoorden

  Inge Korver

  30 mei 2016

  Wat een ontzettend uitgebreide bewerking! Prachtig. Ben je dan altijd zo lang bezig met 1 foto?

  • Beantwoorden

   Marit

   30 mei 2016

   Nee, dit keer moest ik wel veel doen. We wilden echt een herfst shoot maar de bosjes waren nog niet zo oranje. Daarnaast was het ook gewoon heel slecht weer. Om dus toch het geplande herfstige resultaat te krijgen moest ik wat extra doen.

   Het doel is natuurlijk altijd om minimaal te bewerken! Maar soms kan dat niet.

   • Beantwoorden

    Inge Korver

    30 mei 2016

    Oh gelukkig, Dat hoopte ik al. Maar het resultaat mag er zijn. En het is natuurlijk tof om dit te laten zien bij je tutorials

 3. Beantwoorden

  Sharon

  30 mei 2016

  Oh wat goed, thanks Marit, hier kan ik iets mee! Bedankt voor de uitgebreide uitleg 🙂

 4. Beantwoorden

  Richard

  30 mei 2016

  Ik weet dat jij er geen fan van bent maar nog een optie is het inzetten van kunstlicht met een korte sluitertijd. Op die manier hoef je ook minimaal na te bewerken. 🙂

LEAVE A COMMENT