• No Products in the Cart

Ask Marit: Minder scherptediepte

Kim mulder

In deze eerste editie behandel ik de vraag van Kim Mulder. Ze was niet tevreden met haar foto en wilde graag meer werken met scherptediepte, maar ze fotografeerde al op f/2.8. Ik ga je precies vertellen wat je volgende keer kunt proberen!

Meer of minder scherptediepte?

Allereerst, een kleine correctie. Meer scherptediepte betekent meer scherp. Wil je een onscherpe achtergrond, dan wil je dus juist minder scherptediepte. Een veel gemaakte fout, dus no worries! 😉
Om de achtergrond onscherp te krijgen, en dus weinig scherptediepte te creëren, werk je met een zo groot mogelijk diafragma. Kim heeft met f/2.8 gewerkt, en dat is dus inderdaad een goede manier om weinig scherptediepte te verkrijgen. Toch zou Kim graag nog minder scherptediepte willen zien. Hoe kun je dat doen, als je diafragma niet groter kan?

Oplossing

Het leuke is, de oplossing van een ander standpunt en die van scherptediepte gaan allebei samen. Om een mooie onscherpe achtergrond te krijgen moet je rekening houden met je omgeving. Je kunt het effect van de scherptediepte versterken door je foto op bepaalde manieren te schieten.

Afstand van de achtergrond
Het is belangrijk dat er een goede afstand tussen de achterrond en het onderwerp zit, anders zal deze niet scherp worden. 1/3e van de scherpte ligt altijd vóór het scherpstelpunt, en 2/3e er achter. Je zult dus een flink stuk voor de achtergrond moeten scherpstellen. Hou het liefst enkele meters aan, maar meer is altijd beter. Bij Kim haar foto ligt de achtergrond een flink stuk weg, dus dat is hier niet het probleem geweest.

scherptediepte

Leg meer nadruk op het verloop van scherpte
Dit is een klein trucje om het effect sterker te laten lijken. Plaats een onderwerp vóór het scherpstelvlak in beeld, zodat dat flink vervaagt. Dit zou je kunnen doen door een plantje of gras voor je lens te houden tijdens het fotograferen.

In dit geval was er waarschijnlijk geen mogelijkheid toe, dus dan zou je kunnen werken met de stenen reling waarop het meisje zit. Je zou een paar passen naar rechts kunnen nemen, zodat je bijna naast de stenen reling staat. Daarna buig je door je knieën zodat je wat meer naast de reling komt te zitten, en dan maak je de foto. Je zult dan zien dat de stenen onderin je foto helemaal wazig zijn, en  je de scherpte langzaam ziet opkomen. Hierdoor benadruk je het effect van weinig scherptediepte! Een leuk trucje dat ik erg vaak gebruik.

Je kan dit trucje ook nog toepassen door altijd van een laag standpunt te fotograferen (je kunt op de grond gaan zitten, of zelfs liggen) zodat de scherpte over de grond weg loopt.

Kim, ik hoop dat ik je heb kunnen helpen! Heb jij ook een vraag? Stel hem in de comments en wie weet behandel ik hem volgende keer!

 

RELATED POSTS

11 Comments

 1. Beantwoorden

  Kim

  28 april 2016

  Dankje marit! ?
  En bedoel je met een plantje in het scherpstelvak dat ik eerst scherpstel op bijv de reling en dan het meisje erop zet?

  • Beantwoorden

   Marit

   28 april 2016

   Nee, andersom juist! Je stelt gewoon scherp op het meisje, maar je plaatst een ander onderwerp buiten je scherpstel veld zodat die mooi onscherp wordt! Een plantje vlak voor je lens wordt dan heel mooi onscherp 🙂

 2. Beantwoorden

  Yvonne - Incanto images fotografie

  28 april 2016

  een duidelijke uitleg, dank je wel, ik durf met twee personen in beeld nooit zo laag te gaan, ben altijd bang dat er dan één van de twee de oogjes niet scherp zijn, wanneer de personen vooral achter elkaar staan.

  Groetjes Von

  • Beantwoorden

   Marit

   28 april 2016

   Met 2 personen kun je inderdaad beter een iets kleiner diafragma kiezen!

   • Beantwoorden

    Yvonne - Incanto images fotografie

    28 april 2016

    welk getal is een beetje gebruikelijk..??

    • Beantwoorden

     Marit

     28 april 2016

     Met f/5.6 bijvoorbeeld kom je een heel eind 🙂

     • Yvonne - Incanto images fotografie

      28 april 2016

      afgelopen zaterdag met F9 gewerkt. Zal de volgende shoot met iets minder gaan doen. Doe het alleen voor kennissen en die zijn al blij dat er een paar foto’s gemaakt worden. Dank je wel voor je antwoord…

      Groetjes Von

     • Marit

      28 april 2016

      Het ligt natuurlijk aan de hoeveelheid mensen en hoe ver ze achter elkaar staan. Er is nooit een passend getal dat altijd werkt, maar 2 personen vlak bij elkaar moet altijd lukken. Maak je groepsfoto’s dan is f/9 helemaal geen gekke waarde.

 3. Beantwoorden

  Miranda

  28 april 2016

  Leuke blog Marit! Als aanvulling; ook de brandpuntsafstand bepaalt mee hoe groot je scherptediepte is. Een stapje verder weg gaan staan en wat meer inzoomen geeft je optisch ook minder scherptediepte. En een fullframe sensor geeft ook een kleinere scherptediepte dan een cropped frame sensor.

 4. Beantwoorden

  wilma mulder

  23 juli 2017

  Hoi , ik kijk met veel interesse naar jouw filmpjes over de uitleg van photoshop maar nu zou ik graag willen weten met welke software je dit heb gedaan ikzelf heb adobe cs6 maar daar mis ik een aantal dingen op die jij welk gebruikt vandaar mijn vraag
  groetjes Wilma

LEAVE A COMMENT