• No Products in the Cart

Je foto verkleinen zonder Photoshop

Niet iedereen heeft Photoshop tot zijn beschikking, en foto’s verkleinen is wel iets wat je vaak tegen komt. Met deze super simpele en snelle uitleg kun je straks je foto’s online verkleinen zonder software!

Je foto verkleinen

Allereerst, waarom zou je je foto verkleinen?

Foto’s verkleinen heeft meerdere functies. Ik gebruik het verkleinen vaak om te zorgen dat de ontvangers van de foto de foto niet zelf kunnen afdrukken of vergroten. Als ik een fotoshoot heb met een model, krijgt dit model niet de originele bestanden. Zou ze die wel krijgen, kan ze ze zo groot als ze maar wil afdrukken en vermenigvuldigen. En dat allemaal zonder dat ik daar ook maar iets voor ontvang!  Dat werkt natuurlijk niet, dus verklein ik de foto’s voor ik ze naar hen stuur. De verkleinde versie kunnen ze op internet gebruiken en laten zien. De foto ziet er dan prima uit. Maar je kunt hem niet afdrukken, omdat de foto daar niet groot genoeg voor is.

Een andere reden om foto’s te verkleinen is natuurlijk opslag ruimte of laad-tijd. Een foto hoeft echt niet de originele grootte te zijn als je hem op internet wil posten/laten zien. Ik raad je wel aan tot maximaal 700 á 800 pixels te verkleinen, zo blijft je kwaliteit mooi.

Hoe verklein je je foto zonder software?

Je kunt daarvoor de website www.pixlr.com gebruiken. Deze website is gratis, is vergelijkbaar met photoshop en bied best veel mogelijkheden.
Allereerst zoals altijd, open je foto in het editor programma.

Schermafbeelding 2013-11-27 om 16.39.26

Vervolgens moet je net als in Photoshop bovenin je scherm zijn. Je klikt op ‘beeld’ –> ‘afbeeldingsgrootte’.

Schermafbeelding 2013-11-27 om 16.39.39

Hier kun je met het schuifje de grootte aanpassen of een ander getal intypen. De breedte past zich automatisch aan als je de hoogte veranderd en andersom.

Schermafbeelding 2013-11-27 om 16.39.45

Zoals ik heb aangegeven verklein ik standaard meestal naar 800 pixels.

Schermafbeelding 2013-11-27 om 16.40.08

En klaar ben je! Als je wel met Photoshop werkt, werkt het daar precies hetzelfde. Voordeel is dat je er daar meteen een action van kunt maken, zodat je met een simpele druk op de knop je foto verkleint hebt.

Om te zien hoe je ook alweer een action kan maken, klik hier.

23 oktober 2013

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT