• No Products in the Cart

Wat mis ik aan Nederland? – Studeren in Zweden

wat mis ik aan nederland?
Ik ben nu al over de helft van mijn minor in Zweden, en langzaam aan begin ik toch wel steeds meer dingen uit Nederland te missen. En dat zijn hele andere dingen dan ik had verwacht!

Eten

Hier in Zweden hebben ze gelukkig wel heel veel, maar er zijn toch een paar dingen die ik mis. Schoolkoeken, zoals sultana etc, kennen ze hier niet. Ook appelstroop en ragout zijn niet te vinden. En pindasaus! Kroketten! Kaassoufle! Helaas, daar moet ik het toch al een tijdje zonder doen..

De prijzen

Het is hier toch echt wel duur. Het lijkt me heerlijk om straks in Nederland weer gewoon groente en fruit voor normale prijzen te kopen. En ook weer eens vers, in plaats van uit de diepvries.

Alles dichtbij

Dit mis ik het allermeest van Nederland. Er is van alles te doen en te zien, en alles is dichtbij. De maximale afstand die je rijd is 3 uur. Om hier naar de dichtstbijzijnde stad te reizen, ben je diezelfde tijd kwijt. Je kan niet zomaar op de fiets stappen naar het volgende dorp. Er is niet zo veel hier buiten Sundsvall, en dat is best wel wennen.

Mijn werk en paard en vriend

Oftewel, mijn oude leventje! Dat begin ik ook steeds meer te missen en te waarderen. Ik ben ook zeker een paar punten tegen gekomen die ik helemaal niet gemist heb, maar ik verlang wel weer naar de fotoshoots, het lekker tutten bij de paarden en natuurlijk mijn vriend.

De HEMA en de Kruidvat

Oh, deze winkels mis ik zo erg! Dit soort concepten hebben ze hier niet, en ik kan niet wachten om de nieuwste make-up collectie van Essence en Catrice weer in te slaan en rond te snuffelen bij de HEMA.

Groen gras!

Nu komt dat gelukkig hier ook wel hoor, haha. Maar doordat er zo lang sneeuw heeft gelegen is het gras nu nog steeds dor en zitten er nog geen blaadjes aan de bomen. Van mij mag het nu wel opschieten met dat groen!

Ik had nooit gedacht dat ik ooit echt Nederland zou missen, want Zweden is echt een fijn land, en alles is top georganiseerd. Maar toch merk ik dat ik na al mijn reizen toch weer blij ben om in Nederland te komen. Nederland is zo slecht nog niet! 🙂

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Jildou

  2 april 2016

  Leuk om te lezen dat jij precies dezelfde dingen miste als toen ik een semester in Finland studeerde. Het feit dat de lente zo lang op zich liet wachten vond ik echt jammer. Vooral omdat het in Nederland al snel lente werf. Maar als het dan lente wordt en het om 1uur snachts nog licht is heeft ook wel weer iets bijzonders

  • Beantwoorden

   Marit

   2 april 2016

   Dat vooral ja, als ik foto’s zie van iedereen op het terras in NL, word ik toch wel jaloers!

 2. Beantwoorden

  Klasine | Wereldlicious.nl

  2 april 2016

  Wij kochten voor koekjes naar school altijd Lu Belvita, dat kwam dan nog wel in de buurt volgens ons haha. Maar dat was dan weer niet in elke ICA supermarkt te krijgen, sommige wel en sommige niet. Straks als het mooier weer wordt (volgens mij is dat het al bij jullie, bij ons vorig jaar kwam het ietsje later) staat er bijna elke dag een groenteman op het plein in de stad. Hier is de groente een stuk goedkoper.
  Ik dat eerst trouwens dat ze ‘terrassen’ niet echt konden in Zweden, maar zodra het richting de zomer gaat komen de terrassen ook weer te voorschijn 🙂

  Veel plezier nog!

 3. Beantwoorden

  Kim Sieders

  2 april 2016

  Ik herken het missen van de kleine dingetjes zo erg! Zat afgelopen zomer twee maanden in Frankrijk, en hoewel dat op sommige momenten echt heel zwaar was (mijn Frans was érg slecht), miste ik inderdaad het hebben van een fiets of gewoon een broodje kaas of normale temperaturen nog het meest. Het is heel fijn als het 36 graden is, voor een weekje, maar na twee maanden animatiewerk doen in die stikkende hitte was ik er wel klaar mee, haha.
  Leuke blog! En ik ben stiekem ook best jaloers op je avonturen. Zweden lijkt me echt een prachtig land. Sowieso staat heel Scandinavië nog op mijn “must-visit” lijstje. Veel plezier nog, en ik hoop dat het snel beter weer wordt daar!

 4. Beantwoorden

  Jodie de Rover

  8 april 2016

  Hi! Wat een leuke blog, ik raak er enorm geïnspireerd van. Ik zit ook op en CMD en ben op zoek naar een minor in en buitenland die goed bij mij past. Het vakkenpakket in Zweden ziet er ontzettend leuk uit. Ik zou graag wat meer info willen over de minor. Als je het leuk vindt zou ik je er graag even over spreken!! Ik ben er namelijk bijna over uit dat ik toch graag de minor in Zweden wil volgen, maar extra informatie van iemand die er nu zit is natuurlijk helemaal top! Ik hoor graag van je:)

  Groetjes Jodie

  • Beantwoorden

   Marit

   8 april 2016

   Hoihoi,
   Wat leuk! Je kan me mailen of op Facebook een berichtje sturen!

LEAVE A COMMENT