• No Products in the Cart

Vignettering in Photoshop met curven

voorblad
Er zitten in Lightroom en Photoshop standaard opties om vignettering toe te passen, maar ik vind het eigenlijk een veel mooier effect om het zelf te doen. Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe techniek ontdek die ik sindsdien bij bijna elke foto gebruik. Ik laat je zien hoe makkelijk en simpel je zelf vignettering kan toepassen op je eigen manier.

Nadat je alle bewerkingen op je foto hebt toepast, open je de curven. Je maakt de curve ongeveer zoals in de afbeelding. Je haalt aan de linkerkant de schaduwen iets op, en bij het tweede vakje breng je juist weer wat zwart terug in de foto. Ik vind dat je dan een prachtig effect krijgt wat goed te gebruiken is bij vignettering.

Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.31.28

 

Nu ziet de foto er natuurlijk niet meer uit, je wil alleen de randjes zo hebben. Dit kun je doen door een masker te maken. In je lagenpalet klik je dubbel op het witte vierkantje bij je curvenlaag. Dan krijg je een scherm waarop je ‘masker omkeren’ kunt klikken.
Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.31.47

Nu zie je er niets meer van! We gaan het nu terug brengen aan de randen. Als het goed is zie je dat het vakje naast de curven niet meer wit, maar zwart is. Als je nu iets met wit tekent, komt het effect daar weer terug. Pak dus een ronde brush waarbij je de hardheid op 0% zet, zodat het mooi overloopt.

Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.32.13

 

Nu kun je de randen gaan overschilderen, ik doe dit altijd gewoon op 100% dekking, dan zie je goed wat je aan het doen bent. Dan krijg je wel een beetje een overdreven effect.
Schermafbeelding 2014-05-01 om 10.03.14

Als je het zo mooi vind kun je het zo laten, maar ik verander de dekking meestal naar ongeveer 70%, voor een iets onopvallender effect.
Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.32.29

En op deze manier heb je de vignettering van je foto helemaal zelf in de hand en kun je het op je eigen manier toepassen!

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT