• No Products in the Cart

[TUT] Professioneel retoucheren met oefenfoto

Vorige keer heb ik een tutorial laten zien hoe je snel en simpel kan retoucheren (zie dit artikel). Dit keer een tutorial hoe je net even wat uitgebreider retoucheert, met een mooier en professioneler resultaat! De oefenfoto vind je onderaan het artikel.


Het filmpje gaat je misschien iets te snel, dus hieronder leg ik alles nog eens stap voor stap uit.

1. Je dupliceert je achtergrond laag 2x
2. Noem de eerste laag ‘kleur’ en de tweede laag ‘textuur’
3. Klik met je muis op de laag ‘kleur’ en ga naar filter –> vervagen –> gaussiaans vervagen. Vervaag tot je nog duidelijk het gezicht ziet maar de textuur en plekjes in de huid niet meer te zien is
4. Klik op de ‘textuur’ laag en ga naar afbeelding –> afbeelding toepassen. Laag ‘kleur’ , zet ‘overvloeien’ op ‘aftrekken’, de schaal op 2 en verschuiven op 28.
5. Zet de dekking van de textuur laag op ‘linear licht’.
6. Ga in je textuur laag alle plekjes en rimpeltjes wegwerken. Dit kun je doen met de kloon tool, pleister tool of reparatie tool.
7. Vervolgens ga je naar de kleurlaag en daar ga je donkere plekken zoals wallen wegwerken, en eventuele roodheid verminderen. Dit doe je met de kloon tool. Let erop dat je de dekking op ongeveer 50% zet.
8. Om deze lagen te groeperen klik ctrl+g
9. Je maakt een nieuwe laag door laag –> nieuw –> modus: zwak licht, en vullen met neutraal grijs aangehinkt.
10. Deze laag dupliceer je. Een noem je ‘dodge’ en de ander noem je ‘burn’
11. Je begint op de dodge laag. Je pakt het dodge tooltje waarmee je dingen lichter maakt. Hiermee licht je het midden van het voorhoofd op, de neusbrug, het stukje tussen de neus en lippen, de jukbeenderen, het midden van de lippen, het cupido boogje, de irissen, en de kin. Zet de belichting tussen de 10 en 15%.
12. Vervolgens pak je de burn tool, en hiermee maak je delen donkerder. De zijkanten van de neus, de zijkanten van het voorhoofd, de wenkbrauwen, de randen van de irissen, de wimpers, onder de jukbeenderen, de zijkanten van de kin en de nek, en de buitenkant van de lippen. Zet de belichting tussen de 10 en 15%.
13. Je maakt een nieuwe aanpassingslaag met de kleurbalans. Hierbij schuif je het schuifje wat meer naar rood om de blush te creëren. Nadat je de juiste tint rood of roze heb gekozen klik je dubbel op het witte vlak naast de laag, en klik je op ‘masker omkeren’. Vervolgens pak je de brush en zorg je dat de kleur op wit staat. Nu kun je de blush ‘verven’ waar jij hem wil hebben.
14. Je maakt weer een nieuwe aanpassingslaag met de curven. Je maakt een lichte S in de curve, en keert op dezelfde manier als de stap hiervoor het masker om. Hierna pak je weer je brush om de ogen te ‘verven’. Hierdoor ogen ze frisser.

En dat is het! Het is even wat werk natuurlijk, maar dan heb je ook wat 🙂 Deze foto is niet van mij, maar deze is te downloaden. Ik link de site hieronder, je kunt een pakketje downloaden met verschillende foto’s om mee te oefenen.

Download HIER de oefenfoto’s: http://findretoucher.com/free-raw/ 

RELATED POSTS

0 Comments

 1. Beantwoorden

  Imre

  13 januari 2014

  Ik vind je tutorials altijd heel fijn om te lezen. Duidelijk uitgelegd en goed te volgen! Nu nog tijd vinden om ze zelf ook eens te doen. Iets met te weinig uren in een dag…

 2. Beantwoorden

  denisedk

  19 februari 2014

  Vond het soms wat lastig te volgen, vooral stap 13.. Maar dat kan ook aan mij liggen. Het is wel gelukt! Bedankt!

LEAVE A COMMENT