• No Products in the Cart

Plaatselijk kleur toevoegen in Lightroom en Photoshop

Plaatselijk kleur toevoegen

Plaatselijk kleur toevoegen

Soms heeft een foto op bepaalde plaatsen net iets meer kleur
nodig. Maar hoe zorg je ervoor dat je dat effect niet op de hele foto toe past maar op bepaalde delen? Ik laat het je zien!

In Lightroom

In Lightroom gaat dit het het makkelijkst. Je klikt op het kwastje wat je rechts boven in je bewerkings menu ziet.brush lightroom

 

Vervolgens krijg je onder de kwast het volgende scherm te zien.instellingen

Waar nu ‘temperatuur’ staat, kun je kiezen uit wat je maar selectief wil toepassen. Contast, schaduwen verbeteren, temperatuur veranderen, alles. In dit geval kies ik voor kleur veranderen, omdat ik de paarse bloemetjes even extra paars wil maken.

Als op kleur hebt geklikt krijg je het volgende menuutje te zien.kleur scherm

Op het kleur vakje kun je klikken en daar een nieuwe kleur selecteren. Ik ben gegaan voor een kleur die bijna hetzelfde is als de paarse hei, maar dan iets feller.
stukje

Hier heb ik vast een stip gezet met mijn kwast, onder de benen van het paard. Kleurexplosie!
Nadat ik alle hei heb geschilderd is het wel weer heel erg paars, dus ik ga het een beetje verminderen. Dit doe je door op het kleur vakje te klikken, en onderin het schuifje naar links te schuiven. Zo bepaal je de dekking.

Schermafbeelding 2014-01-06 om 14.44.36

 

En zo ziet het er dan uit in vergelijking met de originele foto. Links paars toegevoegd, rechts origineel.

kleur verschil

Op deze manier kun je zelfs een paarse hei maken terwijl deze helemaal niet in bloei staat! Een beetje valsspelen is het natuurlijk wel, maar het kan ontzettend handig zijn. Ik gebruik het vaak om de zee of de lucht net even wat frisser blauw te maken. In de speed art hieronder heb ik blauw gebruikt om de lucht in te kleuren.

 

In Photoshop

In Photoshop werkt het iets minder makkelijk, en ook iets minder goed naar mijn mening. Maar als je geen Lightroom hebt is dit toch een goed alternatief.

Allereerst maak je een nieuwe laag door op het ‘laag’ icoontje te klikken. Net als in Lightroom selecteer je vervolgens de kwast links in je tools-menu. Deze kwast geef je een kleur, in dit geval weer de paarse kleur van de hei.
Schermafbeelding 2014-01-06 om 16.35.04

Vervolgens ga je verven net als bij Lightroom. Alleen moet je hier nog de dekking bepalen, anders zul je niets meer van je foto eronder terug zien. De dekking verschilt een beetje per foto en welk effect je wil bereiken. Meestal werkt de laagdekking ‘kleur’ of ‘bedekken’ het beste.
Schermafbeelding 2014-01-06 om 16.37.31

En that’s it! Je ziet dat ik de laag wat doorschijnender heb gemaakt door ‘vul’ op 35% te zetten in plaats van 100%. Dit raad ik je aan om te doen, zodat het effect niet zo opvalt. Hetzelfde als bij Lightroom eigenlijk!
Schermafbeelding 2014-01-06 om 16.44.04

Lightroom heeft duidelijk mijn voorkeur omdat het makkelijker, sneller en het effect natuurlijker is. Een grijze lucht realistisch blauw maken vind ik in Photoshop een heel stuk lastiger dan Lightroom. Daar is het in een handomdraai gedaan. Maar in beide programma’s is het mogelijk. Dit is hoe ik mijn kleuren toevoeg. Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben!

 

RELATED POSTS

0 Comments

  1. Beantwoorden

    denisedk

    19 februari 2014

    Heel goed uitgelegd, ik gebruik zelf photoshop en het geeft je foto’s echt iets extra’s!

LEAVE A COMMENT