• No Products in the Cart

Photoshop VS Lightroom

Photoshop VS Lightroom

Wil je niet het hele pakket van Adobe aanschaffen, maar enkele programma’s? Dan maak je als fotograaf vaak de keuze om voor Lightroom en Photoshop te gaan. Misschien wil je echter maar een enkel programma aanschaffen, en weet je niet goed welk programma beter bij jou past. Ik leg vandaag het verschil tussen de twee programma’s uit en hoop dat je hierna een betere keuze kunt maken!

Manipuleren VS Optimaliseren

Een van de grootste verschillen tussen Lightroom en Photoshop is het doel van de programma’s. Waar je in Lightroom echt bezig bent je foto te optimaliseren, ben je in Photoshop vaak bezig met manipuleren. Dat betekent dat je het hele beeld kunt veranderen, in plaats van aspecten te verbeteren. Zo kun je mensen dikker of dunner maken, objecten verplaatsen, maar ook hele nieuwe objecten creëren. Photoshop is er dan ook niet alleen voor fotografen, maar ook voor designers, ontwerpers en kunstenaars.
In Lightroom draait het om belichting corrigeren, ruis verwijderen, bijsnijden en kleurcorrecties. Dit programma is er speciaal voor de fotograaf en heeft geen andere speciale functies.

verscil mara haar

Interface

De interface is natuurlijk ook een groot verschil. In principe kun je in Photoshop vrijwel alles wat je in Lightroom doet, alleen is het in Lightroom wat gemakkelijker en duidelijker weergegeven. Je werkt met schuifjes, je ziet goed wat je doet, en dat maakt het werken sneller. Links zie je telkens de verkleinde weergave van je foto en daaronder wat standaard menu’s.
Photoshop heeft een interface die je volledig naar eigen smaak kunt aanpassen, zodat hij goed bij je doel aansluit. Het werkt met meer pictogrammen en kost meer tijd om onder de knie te krijgen.

Schermafbeelding 2015-08-17 om 12.39.57

Schermafbeelding 2015-08-17 om 12.42.59

Maskers

Het allergrootste nadeel van Lightroom is dat je niet met maskers kunt werken. Logisch ook, anders zou het te dicht bij Photoshop liggen qua functies, maar wel erg jammer. (Weet je niet meer wat je ook alweer allemaal met maskers kunt doen, lees dan nog even dit artikel). Photoshop heeft wel maskers, en daarmee kun je elke bewerking die je maakt plaatselijk verwijderen, toevoegen, of aanpassen. Dit geeft je veel meer mogelijkheden en opties. Ook is dit een non-distructieve manier van werken, waarmee ik bedoel dat je je bewerking altijd weer aan kan passen. Dit kan in Lightroom ook wel, maar niet als je je foto eenmaal hebt opgeslagen en uit de bibliotheek hebt gehaald.

Klonen en retoucheren

Wil je objecten gaan weg werken en de huid gaan bewerken, dan ben je bij Lightroom helaas al heel snel klaar. Er zitten wel wat basis functies in, maar deze werken niet optimaal. Je zult daar toch echt de tools van Photoshop voor nodig hebben.

gina

Opslaan

Om je bewerkingen op te slaan hoef je in Lightroom niets te doen. Hij bewaart alle aanpassingen op een bestand in de bibliotheek, en dit blijft beschikbaar zo lang je de bibliotheek niet verwijderd. Heel fijn, want zo raak je vrijwel nooit iets kwijt en kun je zelfs jaren later nog terug naar je bestand om aanpassingen te doen. Bij Photoshop zul je je bestand op moeten slaan als PSD om later nog te kunnen aanpassen.

Welke moet ik kiezen?

Idealiter gebruik je allebei de programma’s. Lightroom is ideaal voor de belichtingscorrecties, verscherpen en ruisreductie. Snel, doeltreffend en perfecte kwaliteit. Daarna kun je door naar  Photoshop om dingen weg te werken, extra bewerkingen te doen, zoals zonnetjes in je foto, en je logo plaatsen. De programma’s werken perfect samen, en daar zijn ze ook deels op gemaakt.
Adobe bied de programma’s samen aan in het fotografen-pakket, voor ongeveer 12 euro per maand. Een fijn abonnement wat je als fotografen liefhebber zeker zou moeten aanschaffen als je budget het toe laat. Je krijgt er geen spijt van!

 

24 augustus 2015

RELATED POSTS

3 Comments

 1. Beantwoorden

  Yvonne - Incanto Images Fotografie

  27 augustus 2015

  Je hebt me over de streep getrokken, CS werkte niet meer met de nieuwe camera, toen Elements gekocht, maar wat mis ik photoshop, en ik kan er echt niet veel mee. Elements zal ook best wel veel in zich hebben, mis toch de layout van CS. Zal volgende week even verzoeken hoe ik dit allemaal moet aanpakken.

  Groetjes Von

 2. Beantwoorden

  Fimke Hoekman

  25 oktober 2017

  Hoi marit ik wil graag ps en lr aanschaffen heb de 30 dagen proef er al op zitten.
  Maar nu moet ik nou maandelijks lid worden voor een jaar? ik snap dit niet zo goed ik wil ook jou presets kopen om het me makkelijker te maken in lr Maar als ik photoshop koop in cd vorm kost hij 126, euro maandelijks lid kost 12,09 wat krijg ik daar allemaal voor dan?
  Ik kom er niet uit zo ,ik weet wel dat ik jou lesjes volg en wil uitvoeren want ik hou van je stijl en je super uitleg!!!

  • Beantwoorden

   Marit

   25 oktober 2017

   Hoihoi,
   Ik zou altijd een maandabonnement nemen. Zo heb je altijd de nieuwste versie van het programma, die kun je dan gratis downloaden. ALs je het fotografen pakket kiest dan krijg je Lightroom én Photoshop voor ongeveer 12 euro per maand!

LEAVE A COMMENT