• No Products in the Cart

Dromerige sfeer in Photoshop

dromerig

De bloesems staan nú in bloei, dus ik dacht, ik moet er snel bij zijn. Maar nu is zo’n foto ook maar een foto. Ik vond dat er een fris, dromerig sfeertje miste, dus ik ben aan de slag gegaan in Photoshop en laat jou zien wat ik gedaan heb!
Allereerst voeg je mijn geliefde zonnetje toe. Een beetje lensflare doet een hele hoop. Ik weet dat deze functie van Photoshop echt een hele knullige functie is waarvan men zegt dat je er met een hele grote boog omheen moet, en dat lensflare eigenlijk een ‘zonde’ is. Maar ik kan het niet helpen, ik hou van dat zonnetje. Ik vind het foto’s altijd een hele zomerse en dromerige sfeer geven.
Het zonnetje voeg je toe door je achtergrond laag te dupliceren, en Filter –> Rendering –> zon te klikken. Je kan hem zo groot/opvallend maken als je zelf wil.
Vervolgens maak je je gehele foto wat lichter door de helderheid ietsjes op te schroeven.
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.22.40

Dan is het tijd voor kleurtjes! Je klikt op het ‘nieuwe aanpassingslaag’ icoontje en selecteert de bovenste optie, ‘volle kleur’.
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.23.35

Zoals je ziet ben ik al wat verder, en daar kun je zien dat ik 2 mooie pastel kleuren heb uitgekozen. Je eerste kleur is een roze tint, hiermee vul je je hele laag. De dekking zet je op ‘bleken’ en op ongeveer 50%.

Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.25.25

Vervolgens maak je zo’n zelfde laag, maar dan met een lichte geel kleur. Deze laag zet je op ‘zwak licht’ en op ongeveer 30%.

Deze waarden hoef je natuurlijk niet precies over te nemen, het is jouw foto en je moet zelf kiezen wat je mooi vind en hoeveel kleur je wil toevoegen. De waarden zijn simpelweg een houvast 🙂 .

Nu heb je een foto die er kleurig, maar een beetje vaal uit ziet. Je kan het zo laten, maar mocht je het niet mooi vinden, geen zorgen, dat gaan we straks aanpakken.
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.27.12 Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.31.27

Vervolgens gaan we nog meer licht toevoegen! Dat doe je door een bruinige kleur te pakken en hiermee met je brush een beetje te verven over het deel wat je lichter wil. De laag zet je vervolgens op ‘linear tegenhouden’ en de dekking op ongeveer 60%. Dit is echt een super handige manier om bijvoorbeeld dingetjes te laten lichtgevend. Doordat je de bruine kleur echt een soort van overbelicht gaat het een beetje stralen.

Hierna kun je de foto wat extra contrast, verzadiging en licht geven. Zie hieronder enkele aanpassingen die ik heb uitgevoerd.
PicMonkey Collage

Als laatste heb ik nog een klein beetje vignettering toegevoegd om de foto nog iets meer diepte te geven. En dat is mijn hele proces geweest!
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.12.34

RELATED POSTS

15 Comments

 1. Beantwoorden

  NinFotografie (@NinFotografie)

  2 april 2014

  Leuke tutorial! Duidelijk ook 🙂

 2. Beantwoorden

  Deborah Hamar

  2 april 2014

  Hier ga ik eens mee aan de slag! Super duidelijk!!

 3. Beantwoorden

  maritkaty

  2 april 2014

  Leuk, ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat!

 4. Beantwoorden

  Melissa

  2 april 2014

  Super weer Marit. Ik kom alleen niet verder bij deze stap:

  Vervolgens gaan we nog meer licht toevoegen! Dat doe je door een bruinige kleur te pakken en hiermee met je brush een beetje te verven over het deel wat je lichter wil.

  Dit snap ik niet helemaal… Welke brushtool moet je dan gebruiken? Die gebruik ik nooit namelijk….

  Groetjes Melissa

  • Beantwoorden

   maritkaty

   2 april 2014

   De gewone brush! Deze ziet eruit als een kwastje en staat onder het pleistertje links in het menuutje. Daar kun je gewoon een ronde kwast selecteren 🙂

 5. Beantwoorden

  Juudith

  3 april 2014

  handigg en leuk!

 6. Beantwoorden

  Tamara

  22 januari 2015

  ”Vervolgens gaan we nog meer licht toevoegen! Dat doe je door een bruinige kleur te pakken en hiermee met je brush een beetje te verven over het deel wat je lichter wil. De laag zet je vervolgens op ‘linear tegenhouden’ en de dekking op ongeveer 60%. Dit is echt een super handige manier om bijvoorbeeld dingetjes te laten lichtgevend. Doordat je de bruine kleur echt een soort van overbelicht gaat het een beetje stralen. ”

  Hele middag aan het stoeien hiermee, ”dat doe je door een bruinige kleur te pakken” pakken?? Waar en hoe? Met je brush een beetje verven? Ik begrijp er geen sikkepit van.. Is mijn eerste dag photoshop haha, maar hier kom ik echt niet uit. De overige TUT’s zijn bijna wel allemaal gelukt 🙂

 7. Beantwoorden

  Maria Pacco

  31 maart 2015

  Als laatste heb ik nog een klein beetje vignettering toegevoegd om de foto nog iets meer diepte te geven
  wat is dat vignettering?
  mvg

  • Beantwoorden

   admin

   2 april 2015

   Dat zijn donkerdere randen om de foto heen!

 8. Beantwoorden

  sandra

  3 april 2015

  Hallo, De foto ziet er erg mooi uit. Ik wil graag weten of je tussen de gele kleur en het verven met de bruine kleur ook een nieuwe laag maakt. Of wat er hier gebeurt. Hier kom ik niet helemaal uit. Alvast bedankt. Groet, Sandra.

  • Beantwoorden

   admin

   5 april 2015

   Ja, de bruine kleur zit op een nieuwe lege laag!

 9. Beantwoorden

  Claire

  1 mei 2015

  Super leuk! Ben nu even aan het stoeien met een bloesemfoto, maar kan ‘nieuwe aanpassingslaag’ > volle kleur niet vinden.. Kan je me daarbij helpen?

  • Beantwoorden

   admin

   2 mei 2015

   Je gaat naar Laag > Nieuwe aanpassingslaag > Volle kleur! Dus eerst naar ‘laag’ in het menu bovenin 🙂

   • Beantwoorden

    Claire

    3 mei 2015

    Dankjewel! Het is inmiddels gelukt, super bedankt!
    Bij mij staat volle kleur uiteindelijk alleen bij dat bolletje rechtsonder en niet bij laag :p

LEAVE A COMMENT