• No Products in the Cart

Ask Marit – Groene bomen anders groen?

ask marit

Sanne Jonker vraagt zich af: “Op mijn foto’s wordt groene natuur vaak zo verzadigd, ik hou meer van rustige kleuren. Hoe kan ik groen wat meer ‘mat’/eucalyptusgroen (zo noem ik het maar even) krijgen in Photoshop? Zoiets als deze foto van jou!” Waarbij ze bovenstaande foto bij voegde. Ik snap het probleem, en er is gelukkig een super makkelijke oplossing voor!

De oplossing

Het ‘probleem’ is misschien niet per se een echt probleem, maar meer een kwestie van smaak. De natuur is van zichzelf erg geel/groen, maar soms staat dat erg druk en knallend. Een rustigere tint is een eucalyptus groen, zoals Sanne ook al noemt. Gelukkig kun je de kleuren heel simpel aanpassen in je bewerkingsprogramma, zowel in Photoshop als in Lightroom.

Schermafbeelding 2016-06-19 om 16.28.13

In Photoshop

In Photoshop gaan we werken met het Kleurtoon/verzadiging paneel. Je moet op zoek gaan naar de kleur ‘geel’. De bomen lijken groen, maar er zit voornamelijk geel in.

Schermafbeelding 2016-06-19 om 16.28.50

Vervolgens haal je flink wat verzadiging uit het geel, zodat het groen wat minder fel kleurt. Daarna schuif je het schuifje in de kleur iets meer naar rechts toe, zodat je wat aan blauw/turkoois toevoegt. Dit heft het geel op, en daar is je eucalyptus kleurtje!

Schermafbeelding 2016-06-19 om 16.29.05

Een flink verschil!

In Lightroom

In Lightroom werkt het eigenlijk precies hetzelfde, je vindt de optie onder HSL/Kleur/Zwart-wit.

Schermafbeelding 2016-06-19 om 16.30.55

Ik hoop dat ik zo je vraag beantwoord heb!

RELATED POSTS

2 Comments

  1. Beantwoorden

    Sanne

    7 juli 2016

    Jaaa dit is precies wat ik bedoel! Super leuk dat je m’n vraag behandeld hebt, ik ga het straks gelijk proberen! Bedankt Marit!?

LEAVE A COMMENT