• No Products in the Cart

Mijn leven backstage: Januari – Studeren in Zweden

leven backstage januari

Het is koud, er ligt zowat een meter sneeuw, we gaan amper naar school en we doen een hoop leuke dingen. Welkom in Sundsvall, Zweden!

Schermafbeelding 2016-01-13 om 22.52.55

  1. Na zo’n lange tijd van voorbereiding is het ineens zo ver, we zijn om 4 uur opgestaan, en we staan op Schiphol. Het afscheid nemen vind ik echt wel erg moeilijk, zeker omdat je weet dat het voor zo lang is. Je laat alles achter, voor een nieuwe situatie die je nog helemaal niet kent. Dat is best wel een dingetje, en ik ben dan ook blij dat ik niet alleen ga!
  2. Al heel erg snel staan we op het vliegveld van Stockholm, waar er al meteen sneeuw ligt! Dat hadden we niet verwacht. We wachten 3 uurtjes op de rest van onze groep (we gaan samen met 3 anderen van onze opleiding) en daar stappen we de trein in, die ons naar Sundsvall brengt.
  3. Na een kwartiertje in de trein begint het te schemeren en om 3 uur is het donker. De sneeuw hoopt zich steeds meer op. Verder merken we dat het er allemaal best wel Nederlands uit ziet!
  4. En dan zijn we na alle stress over het appartement eindelijk daar, en is alles echt perfect! Borden, bekers, bestek, alles is er. We hebben zelfs een vaatwasser!

Daarna zijn we echt ontzettend moe. Dennis en Rick (twee anderen van ons groepje) vinden nog wat eten in hun huisje (van de vorige bewonder, en ja, het was nog goed) en we lopen daarheen om spaghetti te eten met z’n vijven. Daarna verdwalen we nog flink in de stad voor we ons appartement weer terug vinden, en duiken we eindelijk om 1 uur ‘s nachts ons bed in!

1IMG_0013-Pano

De volgende dag hadden we een dagje vrij voordat school begon. Dat was wel even lekker, zo konden we even ‘settelen’. We bekeken de stad en deden boodschappen. Conclusie; de stad is klein, en de boodschappen zijn duur. Paprika’s voor 3 euro, diepvries pizza voor 5 euro. Dat wordt hard werken hier!

Onze eerste kennismaking met de kou viel erg mee! We maakten wel de fatale fout geen sjaal om te doen de eerste dag, wat instant bevroren kinnen betekende.

12512090_10206675121890674_968073044_n

En dan, onze eerste schooldag! Dit zou een introductie dag worden met allerlei praatjes en ‘s avonds een feestje. Het was gevoelstemperatuur -25, dus we pakten ons goed in voor de wandeling van ongeveer een kwartiertje.

Op school ontmoetten we de rest van onze groep. Opvallend waren twee dingen; heel veel meisjes, en heel veel Nederlanders. We zijn met 30 Nederlanders dit jaar! Dat is echt absurd veel. Onze klas telt ongeveer 25 mensen en daarvan is zeker de helft Nederlands. Je merkt dus al meteen dat je in gesprekken heel vaak in het Nederlands over gaat, omdat je ‘even’ iets wil zeggen tegen de een, waar de ander dan weer in het Nederlands op reageert, en vervolgens staat de hele groep Nederlands te praten.

De andere nationaliteiten zijn niet heel erg breed. We hebben 3 Amerikanen (en ik heb al geleerd dat alle verhalen over american high schools écht waar zijn, inclusief de cliques in de kantine en de cheerleaders met de footballplayers), 3 Duitsers, 1 Rus, 1 Tsjech, een jongen uit Iran, een meisje uit België, en verder weet ik het nog niet zo goed. Iedereen is onwijs leuk, en je merkt dat iedereen heel erg open staat voor nieuwe contacten. Het voelt alsof het een leuke tijd gaat worden!

12576216_10206675107650318_1056856096_n

In de college zaal krijgen we praatjes over de school zelf, de roosters, de organisatie, ziektekosten, Sundsvall zelf, waar je heen kan met problemen, hoe het allemaal werkt, etc etc. Het komt allemaal super georganiseerd over, alle docenten spreken perfect Engels en ze lijken allemaal heel lief!

2IMG_0004

Dit ons onze campus! Alle gebouwtjes die je ziet behoren erbij. Het loopt in een cirkel en alle gebouwen hebben een letter. Wij staan nu in het gebouw waar we waarschijnlijk het meeste zullen zijn, hier worden de media courses gegeven.

‘S avonds hadden we een ‘night together’ met alle studenten om elkaar te leren kennen. In het studentenhuis hebben we wat spelletjes gedaan en rond middennacht lagen we weer lekker warm in bed.

Schermafbeelding 2016-01-16 om 17.05.32

De volgende dag begint met een kort praatje over plagiaat en hoe je moet studeren (horen we dat niet al te weten na 3 jaar?) en vervolgens gaan we de stad in voor onze eerste Fika!

Schermafbeelding 2016-01-17 om 23.59.52

EN DAN! We hebben weer een vrije dag (we doen echt nog geen drol deze eerste week), we gaan skien! We stappen in het centrum de bus in en in 10 minuten staan we bij een groot, bevroren meer. We krijgen te horen van de chauffeur dat we hier gewoon overheen moeten om bij de piste te komen. Na een kwartiertje door de sneeuw geschuifeld te hebben komen we aan bij de piste en is het tijd voor onze ski sessie! Er zijn twee pistes, een kleine blauwe en een wat hogere. Het niveau is van iedereen wisselend en een paar hebben zelfs nog nooit geskied. We leren ze de basics en met een uurtje gaat iedereen gewoon de berg af! Echt een top dag die we afsluiten met een avondje bierpong in de Karhuset.

Schermafbeelding 2016-01-29 om 20.46.39

1. De introweek gaat verder met een movienight! Op de universiteit kijken we met z’n allen naar Inside Out. 2. Als verassing gaan we ook nog naar een basketbal wedstrijd van de Sundsvall Dragons! Daarna hebben we ons afsluitende diner (waar je in de vlog al meer van kon zien) en was de introweek echt afgelopen. 3. We probeerden of de boodschappen bij de Lidl goedkoper waren en daarvoor moesten we een stuk door de stad lopen. Zo ook langs het casino dat altijd leuk verlicht is. 4. Boodschapjes! En duuuuur.

Schermafbeelding 2016-01-29 om 20.49.58

1. De week erna is het op woensdag dan eindelijk tijd voor onze eerste, en ook tevens enige, les van de week. Na 2 uurtjes Writing For Mass Media staan we alweer buiten met de opdracht om in de stad te gaan observeren en daar een artikel over te schrijven. Oke, moet lukken. 2. Thomas (een andere student uit Nederland) kookt heerlijk voor ons met wat lefrovers. 3. Met de bus gaan is hier best goedkoop, je betaalt 1,30 als student en het maakt niet uit waar je heen gaat of wanneer je uitstapt. 4. Ik koop de beste sokken ooit, heat holders. Die ga ik inslaan om mee naar huis te nemen.

Schermafbeelding 2016-01-29 om 20.48.11

1. Ook al is het eten dan duur, we doen ons best om toch nog elke dag een beetje gezond te eten. Voor deze dag stond er spinazie op het menu! 2. Ons schoolgebouw! In de tweede week begint het ‘echte’ blok. Vier lesdagen per week, die ongeveer 2 uur duren. Niet echt schokkend dus. Ons wordt verteld dat in maart de zwaardere blokken beginnen, waarbij we 5 dagen les hebben van 8 tot 4 ongeveer. 3. Mijn uitzicht vanaf mijn werkplekje thuis! 4. En omdat ons internet nog niet zo snel is werk ik bij een klasgenootje.

Schermafbeelding 2016-01-29 om 20.50.44

1. We beklimmen de Norra Berget, en het uitzicht is echt zooooo mooi! 2. Mijn pakketje van thuis komt aan, met deze super leuke lichtjes die mijn moeder voor me had gekocht. Maakt het hier een stuk gezelliger met die donkere dagen. 3. Het pad naar de ski piste! We hoopten leuk doordeweeks te kunnen skiën maar de piste blijkt alleen in het weekend open te zijn.. 4. En dan ineens is het de hele week boven nul graden, wat gewoon dooi betekend! De sneeuw begint langzaam te smelten en de wegen veranderen in een ijsbaan. Dan loopt iedereen hier op spikes, dus die heb ik ook even gekocht.

En dat was januari alweer! We zijn hier inmiddels 3 volle weken. Het voelt aan de ene kant heel lang, en aan de andere kant als nog maar heel erg kort.

Februari wordt een hele bijzondere maand. We gaan namelijk naar LAPLAND!! En nog een hele leuke gebeurtenis, aan het eind van de maand komt mijn lieve vriend me op zoeken! Veel leuke dingen dus. Ik hoop jullie volgende maand een foto van het noorderlicht te kunnen laten zien, duim voor me!

 

 

4 februari 2016

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT