• No Products in the Cart

Tips voor exporteren in Lightroom

Je foto’s zijn haarscherp, maar nadat je ze bewerkt hebt lijken ze ineens van slechte kwaliteit. Er gaat ergens iets mis bij het exporteren in Lightroom! Is dit jou ook ooit gebeurd?

Het is heel belangrijk om je foto’s op de juiste manier op te slaan, zeker wanneer je je foto’s groot wilt gaan uitprinten. De juiste instellingen zorgen ervoor dat je foto haarscherp blijft.

Voor online gebruik

Als je je foto’s online wilt gebruiken zijn dit de perfecte instellingen.

Bestandsinstellingen: Kies JPG als bestandsindeling. Zorg ervoor dat je kleurruimte op SRGB staat, en schuif de kwaliteit naar 100. Zorg dat het vakje van ‘bestandsgrootte beperken’ uitgevinkt is!

Afbeeldingsgrootte: Klik op ‘passend maken’, zodat de afbeeldingen verkleind zullen worden. Kies daarna voor ‘lange rand’, zodat Lightroom het formaat baseert op de langste zijde van de foto. Het formaat kun je vervolgens intypen. Kies voor algemeen web gebruik 2048 pixels. Wil je de foto specifiek op Facebook gebruiken? Kies dan voor 1400 pixels.

Uitvoer verscherpen: Ik kies er voor om dit nooit tijdens het exporteren te doen. Als ik al iets verscherp, dan doe ik het in het bewerkingsproces. Zo heb je 100% controle over wat er gebeurt met je foto.

Voor print

Als je je foto’s wilt gaan printen of afdrukken in een album, dan passen deze instellingen beter.

Bestandsinstellingen: Deze mag je hetzelfde houden als bij de web versie.

Afbeeldingsgrootte: Als we gaan printen wil je natuurlijk geen kwaliteitsverlies omdat je afbeelding te klein is. Verkleinen doen we dus niet! We passen wel de resolutie aan naar 300 pixels per inch.

Uitvoer verscherpen: Ook hier doen we dit keer niets mee.

Sla de instellingen op!

De instellingen kun je opslaan door er een export-voorinstelling van te maken. Klik links in het export menu op de plus, en je kunt deze instellingen opslaan! De volgende keer als jij iets moet exporteren is het dus een eitje 😉

 

 

RELATED POSTS

8 Comments

 1. Beantwoorden

  Ton

  15 juni 2017

  Hoewel ik met sRGB op het web betere ervaringen heb met “kwaliteit” op het web, vraag ik mij af als je sRGB gebruikt of je dan geen kleurverlies hebt. Ik dacht altijd dat je in RGB meer kleuren overhield of RGB 1998. Maak ik een denkfout?

 2. Beantwoorden

  Shauni

  15 juni 2017

  Als je gaat printen of de foto’s gaat gebruiken voor print moet je deze omzetten naar CMYK. RGB is alleen voor gebruik via het web. Misschien wist je het al en anders een tip 😊👍🏼

 3. Beantwoorden

  Liset

  2 februari 2018

  Gelden die 1400 pixels ook voor Instagram?

  • Beantwoorden

   Marit

   2 februari 2018

   Voor instagram verklein ik niet apart, daar gebruik ik inderdaad ook gewoon de 1400 px voor en dat gaat prima!

 4. Beantwoorden

  Eefje

  12 juni 2018

  Nuttig artikel! Verklein je de foto’s voor web ook nog naar 72 dpi? Dit ivm kopier/jat gevaar maar wordt de kwaliteit er minder van?

 5. Beantwoorden

  Elly Bos

  24 juni 2018

  Hallo,
  Als je gaat afdrukken selecteer je dan ook lange rand en dan 2048 pixels? op je voorbeeld staat het vinkje namelijk uit en alleen 300 pdi
  Groet Elly

 6. Beantwoorden

  Syl

  25 maart 2019

  Hoi hoi, gelden de instellingen voor een print ook als ik hem wil in het groot wil afdrukken op de muur?

LEAVE A COMMENT