• No Products in the Cart

Welke sluitertijd moet ik gebruiken?

welke sluitertijd

Je weet wel hoe de sluitertijd werkt, je weet dat het in verbinding staat met je diafragma en je ISO waarde, maar je vindt het gewoon heel moeilijk om een waarde te kiezen voor bepaalde situaties. Geeft niets, in dit artikel ga ik je proberen daar wat meer richting in te geven!

Actie

Als je actie foto’s gaat maken, foto’s waar veel beweging in te zien is en je wil graag alles scherp hebben, zul je een hele snelle sluitertijd moeten gebruiken om de beweging te bevriezen. Voor bijvoorbeeld een autorace, waar auto’s met een gigantische snelheid voorbij komen, kun je maximaal gaan. Heb je genoeg licht, kun je gerust 1/2000 sec tot 1/4000 sec gebruiken.

Ga je actie foto’s maken van bijvoorbeeld rennende paarden, dan kun je al wat langere sluitertijden gebruiken. Hierbij heb je wat meer de tijd om foto’s te maken, en ze bewegen niet zo snel als race auto’s. Een mooie sluitertijd hierbij is 1/2000 sec of 1/1000 sec. Het hangt natuurlijk wel af van de lichtomstandigheden. Fotografeer je in een binnenbak, dan is het vaak lastig om met zulke snelle sluitertijden te werken zonder je ISO ontzettend te moeten verhogen.

6IMG_6647copy

Normale omstandigheden

Onder normale omstandigheden is een sluitertijd tussen de 1/800 sec en 1/250 sec voldoende. Op deze manier kun je stilstaande objecten mooi fotograferen uit de hand, maar ook bij een klein beetje beweging nog scherpe foto’s schieten. Eigenlijk zijn dit een beetje de basiswaarden voor de sluitertijd waar je in heel veel gevallen prima mee uit de voeten kan.

18IMG_8157copy

Meetrekken met actie

Soms geeft het een heel dynamisch beeld om mee te trekken met het onderwerp dat langs komt. Zo wordt de snelheid nog eens extra benadrukt. Hiervoor gebruik je een wat langzamere sluitertijd, waarbij je de gehele tijd met het onderwerp meebeweegt, zodat deze wel scherp op de foto komt. Je kunt hierbij een sluitertijd van ongeveer 1/125 sec gebruiken.

Ook voor landschappen is deze sluitertijd prima. Landschappen bewegen immers niet, en 1/125 sec is nog net uit de hand te schieten.

Speciale effecten en landschappen

Met landschappen kun je in combinatie met lange sluitertijden hele interessante dingen doen. Je hebt hiervoor wel een statief nodig. Bij een sluitertijd langer dan ongeveer 1/2 seconde bevriest snel bewegend water niet meer. Je kunt op die manier met een sluitertijd van bijvoorbeeld 5 sec een waterval veranderen in een soort witte deken van water. Ook kun je op die manier zien of rivieren veranderen in een prachtige mist.

Ook voor fotografie bij nacht of schemering zul je langere sluitertijden moeten gebruiken. Om een goed belichte foto te krijgen moet er voor een langere tijd licht op de sensor kunnen vallen. Als je echt lange sluitertijden gaat gebruiken, denk aan 30 seconden, kun je zelfs de sterrenhemel vastleggen.

3IMG_9318copy

Maak bij lange sluitertijden altijd gebruik van de zelfontspanner of een afstandsbediening. Zo voorkom je dat de hand bij de knop van je camera een trilling veroorzaakt waardoor je foto alsnog onscherp wordt. Zet de zelfontspanner bijvoorbeeld op 10 seconde. Zo heeft je camera de tijd om weer ‘tot rust te komen’ voor hij begint met de foto maken.

 Maar.. Hou altijd je bereik in de gaten!

Denk naast deze richtlijnen altijd nog aan je bereik van je lens. Schiet je op 300mm, dan moet je sluitertijd minstens 1/300e seconde zijn! Hou je deze regels in de gaten, ben je al een heel stuk dichterbij scherpe foto’s.

 

12 november 2015
19 november 2015

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Beantwoorden

  marischa

  16 november 2015

  Leuk en handig artikel, ik merk dat ik vaker nog in de knoei zit met mijn sluitertijd. Vooral bij jonge kinderen die niet stil kunnen zitten 🙂 Bij wat somberder weer moet ik al gauw me ISO wat hoger zetten, maar dan ben ik weer niet tevreden over de kwaliteit van me camera. Mij stoort de ruis dan snel, vooral als het een beetje in het gezicht is te zien. Dus een betere camera ooit of minder kritisch naar de ruis kijken hihi

 2. Beantwoorden

  Lisanne

  24 november 2015

  Ik lees nog wel eens dat je voor langere sluitertijden (bijv. 30 sec) een filter nodig hebt. Bijvoorbeeld bij zo’n foto die onderaan je log staat, maak jij daar gebruik van?

  • Beantwoorden

   admin

   24 november 2015

   Ja, daarbij heb ik inderdaad een grijsfilter gebruikt! Om te voorkomen dat het overbelicht raakt.

   • Beantwoorden

    Lisanne

    24 november 2015

    Dankje! Welke is/zijn je favoriet(en)?

    • Beantwoorden

     admin

     24 november 2015

     Alle filters van LEE, deze zijn de beste kwaliteit!

LEAVE A COMMENT