• No Products in the Cart

Verschillende manieren van licht meten

lichtmeten

Je wist het misschien niet, maar je camera gebruikt bij elke foto die je maakt een techniek om te belichting te bepalen. Je kan die manier zelf kiezen! Elke methode werkt weer een beetje anders en hebben hun eigen voor- en nadelen. Ik neem ze met je door!
Je kent de icoontjes misschien wel als je ze op je camera schermpje ziet verschijnen.

lichtmeten

Bron afbeelding: http://static1.squarespace.com

Dit zijn de opties waar je uit kunt kiezen als het om het meten van licht gaat. Maar welke moet je nou eigenlijk gebruiken?

Matrix – Evaluatieve meting – meervelden meting

Dit is de meest gebruikte manier van licht meten. Hierbij verdeelt je camera het beeld in verschillende delen, en van elk van deze delen meet hij de belichting. Daarna voegt hij al die waarden samen tot een gemiddelde, en op basis hiervan kiest hij een belichting. Je krijgt dus een algemene belichting die gemiddeld is voor je gehele foto.

Maar, behalve met deze factoren, probeert de camera ook een situatie te schetsen bij wat hij ziet. Is de bovenkant van de foto bijvoorbeeld vrij licht, en de onderkant vrij donker, bedenkt de camera dat het om een landschap gaat en past de belichting hier op aan.

Een veilige keuze, die in veel gevallen ook best goed werkt.

blog2

Center weighted – Centrum gerichte meting

Bij centrum gerichte meting houd de camera wel rekening met het hele beeld, maar focust hij op het midden. Hij pakt, net als de vorige meting, alle belichtingen van de velden rond het midden samen tot één belichting.

Dit kan een goede optie zijn als je je onderwerp in het midden van de foto hebt geplaatst en er zeker van wil zijn dat dit onderwerp goed belicht is.

Spotmeting

Met spotmeting kun je het licht meten op één klein punt in het midden van je sensor. Sommige nieuwe camera’s kunnen dit ook op een zelfgekozen scherpstelpunt, maar de meeste camera’s werken met het middelste punt. Zo kun je heel precies werken.

Heb je bijvoorbeeld een besneeuwd landschap met een klein, zwart hondje erin, dan zal met meervlaksmeting het hondje waarschijnlijk onderbelicht zijn, omdat het grootste deel van de foto gevuld is met wit, en de camera dus zorgt dat het wit goed belicht wordt.

Gebruik je spotmeting, kun je richten op het zwarte hondje, en daardoor zal het hondje uiteindelijk goed belicht worden, hoe klein ook.

Het kan ook handig zijn bij het maken van silhouetten en bij zonsondergang. Daar heeft meervlaksmeting vaak grote moeite mee vanwege de grote contrasten.

Welke is het beste?

Er is niet een specifieke methode die altijd het beste is. Echter kies ik vrijwel altijd voor meervlaksmeting, omdat ik dit het fijnst vind werken. Geeft deze meting mij niet het gewenste resultaat, pas ik zelf de belichting aan met de plusjes en minnetjes. Als je veel werkt met een bepaalde stand, weet je vaak van te voren al of je extra moet over- of onderbelichten.

Kortom, gebruik wat jij het fijnst vindt!

 

BewarenBewaren

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Kim Sieders

  31 maart 2016

  Heel handig artikel! Ik wist hier eigenlijk nog niets van, maar zal er eens naar kijken! Ik denk dat ik ook voor meervelds ga, waar mijn camera dus waarschijnlijk ook al op staat tenzij ik het een keer perongeluk aangepast heb, haha.

 2. Beantwoorden

  Leon

  19 mei 2016

  Ik gebruik de losse opvallend lichtmeting veel,eigenlijk de enige juiste meting en anders AV + centrumgerichte meting met geheugenknop dat het snelst werkt.

LEAVE A COMMENT