• No Products in the Cart

Uitleg: Wat is sluitertijd?

Alles over sluitertijd

Lang geleden maakte ik dit artikel, waarin ik alles uitlegde over het diafragma. Er is echter nooit een vervolg op dit artikel gekomen, dus hierbij. Vandaag vertel ik je alles over de sluitertijd!

Wat is dat eigenlijk?

Je sluitertijd kun je het beste instellen in de S of Tv-modus. Een spiegelreflex camera kan normaal gesproken een sluitertijd bereiken van 30 seconde tot 1/4000 seconde. 1/4000 seconde betekent eigenlijk simpelweg 1/4000e van 1 seconde. Dat is ontzettend kort! Dit noem je dan een snelle of een korte sluitertijd. Een sluitertijd van 30 seconde is ontzettend lang. Dit noem je dus een langzame/lange sluitertijd.

Hoe werkt het dan?

Maar wat gebeurd er dan eigenlijk in die 30- of 1/4000e seconde? Op het moment dat jij op de ontspanknop van je camera drukt, gaat het gordijn tussen de sensor in de camera en het objectief open. Op dit moment kan er dus licht naar binnen vallen, waardoor op de sensor een beeld kan worden vastgelegd. Bij bijvoorbeeld 1/4000e seconde gaat dat gordijn maar 1/4000e seconde open. Dat is zó kort, dat er maar heel weinig licht op de sensor kan vallen. Daarom zal je foto heel erg donker zijn. De beweging in je foto is wel volledig bevroren, omdat in die 1/4000e bijna niets is bewogen.

38IMG_4860copy

Heb je een sluitertijd van 30 seconden, dan staat dat gordijn wel 30 seconde open! Nu valt er dus 30 seconden lang licht op de sensor, en alles wat er in die 30 seconde gebeurd wordt vastgelegd. Zou je overdag een sluitertijd van 30 seconden gebruiken, dan krijg je een foto die zo overbelicht is dat je niets meer ziet. Ook is alles bewogen, want in die 30 seconde is er waarschijnlijk al van alles verplaatst.

Je kunt hierbij dus al een beetje bedenken in welke richting je het moet gaan zoeken bij verschillende foto’s. Is het donker en heb je dus veel licht nodig, dan kun je werken met langere sluitertijden. Maar, bij langere sluitertijden krijg je dus ook vaak onscherpte. Hoe kun je dat dan oplossen? Daar kun je ISO waarden en het diafragma voor gebruiken.

Bulb

Is de maximale sluitertijd dan 30 seconden? Eigenlijk niet! Op de meeste camera’s zit nog een modus, de bulb modus. Hier kom je als je een stop verder draait dan de 30 seconden. Hierbij blijft de sluiter (het gordijn) net zo lang open als dat jij de knop indrukt. Je kunt zo bijvoorbeeld een sluitertijd van een uur bereiken! Voor sterren fotograferen is dit een handig effect waarmee je bijvoorbeeld startrails kan fotograferen. Je moet hierbij wel rekening houden met bewegingsonscherpte. Doordat jij de gehele tijd de knop ingedrukt houdt is de kans groot dat de camera een beetje beweegt, en dat is nou net wat je niet wil als je met lange sluitertijden werkt. Het beste kun je een afstandsbediening gebruiken als je met de bulb-stand wilt fotograferen.

12IMG_0396 kopiekopie

Handig hulpje

Een handig hulpje voor het kiezen van je sluitertijd bij een normale situatie is de brandpunt afstand van je lens. Je sluitertijd mag eigenlijk nooit lager zijn dan de brandpuntafstand, tenzij je voor creatieve resultaten wil gaan. Fotografeer je bijvoorbeeld met een 70-300mm lens op 300mm (dus helemaal ingezoomd) dan ‘mag’ je sluitertijd niet langer zijn dan 1/300 seconde. Is de sluitertijd wel langer, krijg je al snel een onscherpe foto. Zijn veel van je foto’s onscherp? Controleer dan eerst even of je wel boven je minimale sluitertijd zit.

Door te spelen met sluitertijd en goed te weten welke invloed het heeft op je foto zul je al snel verschil merken. Vind je het toch nog lastig sluitertijd te combineren met ISO en diafragma, lees dan dit artikel waarin ik je help om in 3 stappen handmatig te fotograferen.

12 oktober 2015

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Hans

  11 oktober 2015

  Als je fotografeert met een lens van 17-50 mm en je maakt een foto op 17 mm.
  Als ik je goed begrijp dan mag dus je sluitertijd niet langer zijn dan 1/17 seconde. Of moet je altijd je de maximale mm van je lens aanhouden (ook wel eens gelezen), dus je sluitertijd niet langer dan 1/50 seconden?
  Je hebt een top site, allemaal geweldige tips, super!!!

  • Beantwoorden

   admin

   11 oktober 2015

   Liever maximale van je lens, 1/17e kun je proberen mee weg te komen, maar hou liever 1/50e aan 🙂

LEAVE A COMMENT