• No Products in the Cart

Uitleg – het diafragma

diffuus

Je hebt je spiegelreflex al een tijdje, en je foto’s zijn hartstikke leuk, maar je wilt eigenlijk van die automatische stand af. Dan is de A(v) stand ideaal om mee te beginnen. Bij de Av-stand stel je zelf het diafragma en ISO-waarden in, de sluitertijd wordt door de camera bepaald. Door met het diafragma te spelen krijg je een volledig onscherpe achtergrond of een volledig scherpe achtergrond, en bepaal je de hoeveelheid licht die binnenkomt.


Het diafragma zit in je lens en bestaat uit lamellen die het diafragma groter en kleiner kunnen maken.

Image

Bron: http://plazilla.com

Het diafragma wordt aangeduid met een f-getal. Het diafragma kan open gezet worden (f2.8), waardoor het heel veel licht doorlaat, maar hij kan ook gesloten worden (f22) zodat hij amper nog licht doorlaat. Je ziet hier al meteen een probleem ontstaan. Hoe kun je nou nog een goede foto maken als je diafragma bijna helemaal dicht zit? Dan komt er toch helemaal geen licht meer door je lens? Gelukkig staat het diafragma in verbinding met de sluitertijd, en kunnen we het oplossen door de sluitertijd te verlengen. Hoe kleiner je diafragma is, hoe langer je sluitertijd moet zijn, en andersom.

Welk diafragma jouw lens aankan, ligt aan de lichtsterkte. Sommige lenzen hebben een minimaal diafragma van f2.8, dit zijn vaak de duurste lenzen. De meeste lenzen beginnen rond f5.6, en ook daar kun je prima onscherpe achtergronden mee maken.

 Klein diafragma (hoog f-getal)

Bij een klein diafragma is je diafragma bijna helemaal gesloten, en zul je dus een lange sluitertijd nodig hebben. De scherptediepte  (letterlijk de diepte die scherp is) neemt toe, bijna alles op je foto is scherp.
Wanneer te gebruiken: landschapfotografie, concertfotografie, groepsfoto’s
Nadelen: Je hebt vaak een statief nodig( vanwege de lange sluitertijd) ,niet te gebruiken bij weinig licht

Image

Groot diafragma (laag f-getal)

Bij een groot diafragma is je diafragma bijna helemaal open, en heb je dus genoeg aan een korte sluitertijd. Bij een laag f-getal is je achtergrond prachtig onscherp.

Wanneer te gebruiken: Portretfotografie, natuurfotografie, macrofotografie
Nadelen: Het is moeilijker om scherp te stellen omdat maar een heel klein gebied op je foto scherp is, en soms krijg je niet je gehele onderwerp scherp.

Image

Effect diafragma
Om het effect van verschillende f-stops te laten zien heeft mijn fimo-octopus- model gespeeld.

Image

Je ziet, hoe lager het f-getal is, hoe minder er scherp is op de foto, en hoe hoger het f-getal is, hoe meer er scherp is.

Denk je nu ‘allemaal leuk en aardig, maar hoe onthoud ik dit ooit?’, dan heb ik een handig schema voor je wat je uit kunt printen en met je mee kunt nemen of op je camera kunt plakken. Als je er af en toe even op kijkt zul je merken dat je na een tijdje op de Av-stand fotografeert zonder na te denken!

Image

23 oktober 2013

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Sarah

  27 oktober 2015

  Hi Marit,

  Vorige week pas jouw blog ontdekt!
  Wat een handige post dit, heel duidelijk en alles mooi op een rijtje!
  Ik leer veel!

  Sarah

 2. Beantwoorden

  katrien

  14 juli 2016

  Hallo,
  Ik vind dat ik te weinig achtergrondonscherpte heb …. zelfs met f 5.6 …. wat kan ik hier aan doen ?

  Bedankt !

LEAVE A COMMENT