• No Products in the Cart

Spiegelreflex of compactcamera

reflex of compact

“Ik wil een spiegelreflex, want ik wil me wat meer verdiepen in fotografie, welke camera moet ik hebben?”. Een vraag die ik heel erg vaak krijg. Nu spiegelreflexen steeds goedkoper worden is de drempel om er een aan te schaffen veel lager, en dus hebben ook steeds meer mensen een spiegelreflex camera. In dit artikel ga ik je proberen te laten zien dat een spiegelreflex niet altijd de beste keuze hoeft te zijn.

“Ik wil een spiegelreflex, want ik wil mooie foto’s maken!”
Hier begint het eigenlijk al. Wat tuurlijk, een spiegelreflex staat leuk en professioneel, maar is dat wel iets waar je het meeste aan hebt? Het gebeurd heel vaak dat mensen een spiegelreflex kopen voor heel wat geld, en hij vervolgens ergens ligt te verstoffen omdat hij toch wel zwaar is, lastig is in te stellen en eigenlijk helemaal niet zo’n fijn ding is. Vaak gebruiken mensen hun spiegelreflex gewoon met de standaard kitlens erop, en op de automatische stand. Dan gebruik je de mogelijkheden van een spiegelreflex camera niet optimaal. Misschien past een compact camera wel beter bij jou.

Schermafbeelding 2015-02-03 om 15.01.32

Formaat

Het spreekt natuurlijk voor zich dat een compact camera, de naam zegt het al, veel compacter is. Zoveel compacter dat ik ook voor de charmes van zo’n dingetje ben gevallen. In plaats van met een grote rugzak met grote camera en 3 lenzen op je rug door een stadje zwerven terwijl je je gek zweet onder het gewicht van die tas en het telkens in- en uitpakken, stop je gewoon je compactcamera in je broekzak en weg ben je. En dat is écht heel erg fijn. Hierdoor neem je je camera veel vaker mee. Bedenk dus wat je met je camera wil gaan doen. Wil je hem vooral op vakantie gebruiken, neem je hem mee naar sporten, paarden? Bedenk of een grote spiegelreflex praktisch is. Je gaat dan waarschijnlijk ook lenzen wisselen, dan heb je weer risico op stof in je camera, etc. Een compact camera is in de meeste situaties gewoon heel fijner om mee te nemen.

Schermafbeelding 2015-02-03 om 14.57.35

Instellingen

Tegenwoordig hebben compact camera’s ook M, A, en T standen om je foto’s in te schieten. Daarnaast hebben ze meestal veel hulpkeuze programma’s, zoals ‘landschappen’, ‘portret’, maar ook leuke effecten als ‘vintage’ en ‘toy camera’. Met een compact camera is het relatief makkelijk mooie foto’s te maken. De voorkeuze standen werken vaak prima, en je wordt niet overweldigd door een heel arsenaal aan opties en knopjes. Ben je dus van plan veel snelle opnames te maken op de automatische stand, dan is een compact camera zeker aan te raden omdat dit gewoon ontzettend snel werkt. Een spiegelreflex heeft veel meer opties, maar is daardoor ook lastiger in te stellen als je er nog niet zo in thuis bent. Hierdoor blijf je langer hangen in de automatische stand, wat vaak niet de mooiste beelden oplevert.

Schermafbeelding 2015-02-03 om 14.57.56

Bereik

Een van de grootste verschillen met een compact camera tegenover een spiegelreflex camera kan de manier van in- en uitzoomen zijn. Een spiegelreflex camera werkt met losse lenzen, en heeft dus optische zoom. Je haalt het beeld letterlijk dichterbij, en het vult nog steeds de hele sensor. Je hebt hierdoor dus gewoon nog steeds dezelfde kwaliteit als wanneer je minder zou zoomen. Je hebt hiervoor wel specifieke lenzen nodig. Met een 70-300mm lens kun je bijvoorbeeld van 70mm tot 300mm inzoomen, verder niet. Wil je meer zoomen, moet je een andere lens erop zetten.

Compact camera’s werken vaak met digitale zoom, en hebben een vaste lens. Er wordt een foto gemaakt, en hiervan maakt de camera dan een uitsnede, net als je in Photoshop zelf zou doen. Deze foto vergroot je beeldvullend en zo heb je een ingezoomde foto. Maar, hiermee verlies je dus flink aan kwaliteit! Hoe meer je inzoomt, hoe meer kwaliteitsverlies je hebt. Gelukkig bevatten de meeste nieuwe digitale camera’s ook optische zoom, zodat de kwaliteit behouden blijft. Let hier dus op bij je aankoop!
Het grote voordeel van de compacts dat je hiermee relatief best wat groothoek én zoom hebt, met maar één lens.

Kwaliteit

Een groot misverstand is dat de kwaliteit van een spiegelreflex veel hoger is dan die van een compact camera. Dat was misschien vroeger wel zo, maar inmiddels doet de kwaliteit bijna niet meer voor elkaar onder. Dit heb ik zelf mogen ervaren vorige zomervakantie, toen ik met enkel een compact camera naar Italië vertrok en met foto’s thuiskwam waar ik ontzettend blij mee was.

Je hoort vaak ‘hoe meer megapixel hoe beter!’. Maar ook dit is alweer een beetje achterhaalt. Het verschil tussen 10 of 12 megapixel zie je echt niet met het blote oog. Wil je billboards gaan printen, dan is die waarde van belang. Maar wil je op normale formaten afdrukken, is deze waarde niet zo van belang. Over het algemeen bepaald de grootte van de beeldsensor de kwaliteit van de foto’s. De fullframe camera’s zijn kwalitatief de beste camera’s door hun grote sensor. De compact camera’s hebben meestal een kleinere sensor, waardoor je ook wat minder licht vangt. Hierdoor heb je bij compact camera’s eerder te maken met ruis, en wil je dus vooral ‘s avonds en in de schemering gaan fotograferen, kun je beter voor een spiegelreflex gaan. Fotografeer je voornamelijk overdag, zit je qua beeldkwaliteit prima met een compact camera.

Schermafbeelding 2015-02-03 om 14.58.08

Bokeh

Dan hebben we nu een feature waarbij de spiegelreflex het toch echt wel wint. De bokeh, oftewel mooie onscherpe achtergrond. Dit is met compact camera’s nou eenmaal moeilijker te bereiken. Dit komt door de grootte van de sensor. Deze is nou eenmaal vrij klein, waardoor een onscherpe achtergrond creëren lastig is. Hoe meer je inzoomt, hoe kleiner het diafragma wordt, wat natuurlijk niet echt helpt. Voor portretten is een compact camera daarom dus wat minder geschikt. Voor landschappen is hij daarentegen dan juist weer erg geschikt!

 

Over het algemeen presteert een compact camera bij veel foto’s dus gewoon helemaal prima. Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een compact camera! Denk gewoon goed na waar je je camera voor wil gaan gebruiken, hoeveel tijd je in het uitzoeken van de instellingen wil steken, of je groot wil gaan afdrukken, en hoeveel geld je uit wil geven. Maar schrijf de compact zeker niet meteen af, want hij is zeker zijn geld waard.

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Beantwoorden

  Juudith

  17 maart 2015

  Duidelijk omschreven allemaal! Dit moet ik echt eens aan wat mensen laten lezen, die zo nodig een spiegelreflex willen, maar ik nu al kan zeggen dat ze er niets mee doen.. haha

  • Beantwoorden

   admin

   17 maart 2015

   Inderdaad, het is jammer dat er altijd meteen naar een spiegelreflex wordt gekeken, terwijl dat echt niet altijd handig is. Ook gewoon onlogisch want ze zijn veel duurder :p

 2. Beantwoorden

  Marco

  28 april 2015

  Mag je allereerst complimenteren met je goede blog, waar ik al veel tips en trucs uit heb gehaald. Ik heb veel artikelen met plezier gelezen!

  Wat me wel even van het hart moet is het volgende. Jij hebt het over kwaliteit en 10 of 12 megapixels. Daar heb ik ook een theorie over. Jij bent in mijn ogen een top fotografe. Jij hebt al prima je compositie bepaald met het drukken op de knop. Ik kom er thuis helaas nog wel eens achter dat ik hem flink moet croppen om een goede composite te maken, omdat het anders een standaard kiekje is.

  Als je een 10 megapixel foto, die je in landscape hebt gemaakt, liever cropt naar protrait, dan verlies je veel pixels. In dat geval raak je dus ongeveer de helft kwijt. Dan heb je dus in feite een 5 megapixel foto gemaakt. Dat ga je zien als je hem op a4 af laat drukken.

  Mijn foto’s zullen niet op een billboard komen, maar af en toe een a4 afdrukje wil nog wel eens voorkomen. Ik probeer mijn compositie uiteraard vooraf goed te bedenken, maar omdat ik nog niet veel ervaring heb, lukt me dat niet altijd (misschien nog wat tips?). Ik word tot op heden gered met mijn 15 megapixel camera. Met de zeflde crop heb ik dus wat extra pixels en dus ook betere kwaliteit 😉

  Ga vooral door met je blog en inspireer me! 😉

  • Beantwoorden

   admin

   28 april 2015

   Daar heb je inderdaad wel gelijk in. Met dat voorbeeld had ik geen rekening gehouden, maar als je vaak cropt in de nabewerking ga je die kwaliteit inderdaad wel zien. Dat merk ik al met mijn fullframe VS cropcamera.

   Goede opmerking, ga het artikel erop aanpassen! Dankjewel 🙂

   Qua compositie, waar je veel van kunt leren is werk van andere fotografen bekijken en dit meenemen. Pak foto’s van hetzelfde onderwerp als jij wilt gaan fotograferen en let goed op de composities. Kies veel verschillende uit en probeer deze gewoon eens uit! Zo krijg je een beetje een idee wat er allemaal kan, wat jij mooi vindt, en wat fijn werkt. Met een beetje croppen is niets mis, maar van een landscape naar portrait is inderdaad iets wat je wilt voorkomen. Je kunt ook gerust tientallen foto’s van hetzelfde maken hoor, lekker variëren met composities en standpunten, en dan later uitkiezen welke het beste was!

   • Beantwoorden

    Marco

    28 april 2015

    Dank voor je snelle antwoord!

    Inderdaad was de crop van landscape naar portrait mijn meest extreme voorbeeld hoor. Ik begin al een beetje vooraf rekening te houden met wat ik achteraf niet meer kan corrigeren. Meestal is de lensafwijking wat er af gaat. Het bijsnijden is meestal omdat door mijn viewfinder 97% zichtbaar is. Die meneer die ik er precies af had gemikt, staat dus toch wel op mijn foto. Beetje bijdraaien, afsnijden en de regel van derden er op los laten en dan verlies ik meestal zo’n 10 procent. Dat vind ik redelijk goed voor iemand die pas sinds augustus 2014 fotografeert. 😉

    Dank voor de overige tips! Keep up the good work!

LEAVE A COMMENT