• No Products in the Cart

Scherpstellen met autofocus modes

scherpstellen

Je hebt er vast wel eens van gehoord; AI Servo, AI Focus, en One Shot. Dat zijn de verschillende autofocus modes in je camera. Vandaag leg ik je uit welke modus je het beste wanneer in kunt stellen!

One shot

We beginnen met one shot. Deze scherpstelmodus gebruik ik zelf eigenlijk bijna nooit, maar is ideaal voor de ‘herkader-fotografen’ onder ons. Weet je wel, dat je eerst scherp stelt op een bepaald punt, en dan de camera naar je onderwerp beweegt om de foto te maken.

In One Shot stelt de camera één keer scherp als jij de ontspanknop half indrukt. Het puntje waarop hij scherp stelt zal rood oplichten in je zoeker. Pas als je hem weer helemaal los laat en opnieuw zachtjes drukt stelt hij opnieuw scherp. Zo kun je dus je camera nog alle kanten op richten nadat je scherp gesteld hebt. Het scherpstelpunt zal de gehele tijd hetzelfde blijven. Als je de ontspanknop helemaal indrukt zal de foto genomen worden.

Wanneer is dit nou handig?
Sommige fotografen gebruiken het als ze het nog moeilijk vinden snel te wisselen tussen punten. Dan kies je gewoon het middelste punt, en beweeg je je camera. Het kan ook handig zijn als je ergens op wil scherpstellen wat zich buiten je scherpstelpunten bevindt.

Schermafbeelding 2015-06-19 om 16.36.16

AI Servo

In deze modus stelt je camera elke keer weer opnieuw scherp op het onderwerp. Als jij je ontspanknop telkens even lichtjes induwt pakt je camera telkens weer een nieuw scherpstelpunt. Dit is dus ideaal als je onderwerp beweegt. Als het onderwerp op je af komt kun je voor elke foto weer opnieuw scherpstellen zonder dat het veel tijd kost.Het vergt wel iets meer oefening wat betreft scherpstelpunten wisselen. Je kunt namelijk na het scherpstellen niet meer wisselen van compositie, omdat je camera dan weer opnieuw scherpstelt op misschien wel de achtergrond.

Wanneer is dit nou handig?
Naar mijn mening, altijd! Je camera stelt hiermee ontzettend snel scherp en kan bewegende onderwerpen blijven volgen.  Zeker als je goed om kan gaan met de scherpstelpunten raad ik je deze modus aan.

12IMG_4283copy

AI Focus
AI Focus is een mengelmoes van de bovengenoemde AI Servo en One Shot. Als je de ontspanknop een keer indrukt stelt hij scherp op je onderwerp en blijft dit punt houden, zoals bij One Shot. Beweegt je onderwerp vervolgens, probeert je camera hem te volgen.

Wanneer is dit nou handig?
Ik raad je niet aan deze modus te gebruiken. Hoe meer je aan je camera over laat, hoe meer er vaak fout gaat. Je legt met deze modus nogal wat verantwoordelijkheid bij je camera, en dat zou ik zo veel mogelijk vermijden!

Handmatig scherpstellen 
Dan kun je natuurlijk ook nog alle modi overboord gooien en lekker handmatig gaan scherpstellen. Hiermee zet je het schuifje op je lens van ‘AF’ naar ‘M’ en draai je aan de ring van je lens om scherp te stellen. Dit is een hele nauwkeurige methode die een hoop aandacht vergt.

Wanneer is dit nou handig?
Bij landschappen en bij macrofotografie vind ik deze modus heel handig. Zo heb je de ultieme controle over je scherpte. Fotografeer je andere onderwerpen die ook maar een beetje bewegen, zou ik voor een van de scherpstelmodi kiezen.

 

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Beantwoorden

  Luc Popleu

  29 februari 2016

  Hallo Marit ,
  wou even zeggen ,duidelijk en simpel uitgelegd,bedankt daarvoor .
  heb weer wat bijgeleerd.

 2. Beantwoorden

  Fleur Sophia

  29 februari 2016

  Heel fijn uitgelegd! Ik heb mijn eigen camera eigenlijk altijd op ONE SHOT staan omdat ik het gevoel heb dat dat het best werkt bij het schieten van outfit foto’s. Of heb ik het dan mis? 😛

  • Beantwoorden

   Marit

   29 februari 2016

   Zou prima kunnen. Ligt er ook een beetje aan of het zelfportretten zijn of van een ander? Als de persoon toch wat beweegt of loopt dan is AI Servo de beste optie!

 3. Beantwoorden

  Iris

  4 maart 2016

  Hoi Marit,

  Welke camera + lens kan ik het best nemen?
  Ik wil graag foto’s van paarden (met en zonder mensen er bij), honden en bloemen.
  Ik hou zelf ook heel erg van een onscherpe achtergrond en zoomen is voor mij ook belangrijk.

  Iris

  • Beantwoorden

   Iris

   4 maart 2016

   Bij mijn 2e zin moet er nog ‘maken’ achter.

LEAVE A COMMENT