• No Products in the Cart

melkweg

De melkweg fotograferen was altijd al een droom voor me, en afgelopen jaar is die droom eindelijk uitgekomen. In Zuid-Afrika kreeg ik de kans de ongelooflijk mooie sterren op de foto te zetten. Maar hoe moest ik beginnen? Het is natuurlijk wel wat anders dan de paarden die ik normaal fotografeer. Ik ben wat research gaan doen en heb van alles geprobeerd tot ik een perfecte workflow heb gevonden, die eigenlijk elke keer heel goed werkte. Deze ga ik nu met jullie delen!

Wat heb je nodig?

Om de melkweg goed op de foto te zetten, is het belangrijkste hulpmiddel een statief. Dit is echt een must have voor scherpe foto’s. Verder gebruik je het liefst een lichtsterke camera die hogere ISO waardes aankan, en een kitlens of groothoek lens.

De voorbereiding

De ideale omstandigheid om sterren te fotograferen is een wolkloze lucht, op een heldere dag. Voor het mooiste resultaat sta je in een omgeving met zo min mogelijk omgevingslicht. Dit is niet altijd mogelijk, zeker in Nederland niet, maar beperkt omgevingslicht verbeterd je foto aanzienlijk.
Als je een geschikte plek hebt gevonden is het belangrijk om elk licht dat in de omgeving schijnt zo goed mogelijk af te dekken. Je kunt hiervoor jassen of doeken gebruiken. Het hoeft niet volledig afgedekt te zijn, maar beperk de hoeveelheid licht die in je lens zal vallen zodat de sterren zo goed mogelijk belicht worden.

Vervolgens ga je je camera opstellen. Omdat je een lange sluitertijd gaat gebruiken ben je genoodzaakt een statief te gebruiken welke je omhoog kan richten. Vanzelfsprekend zet je je lens op het kleinste bereik dat hij heeft, wat bij de meeste kitlenzen 18mm is. Hoe meer groothoek, hoe meer sterren op de foto! Maar voordat je je camera op je statief zet, komt er een hele belangrijke stap. Scherpstellen.

melkweg2

Scherpstellen

Normaal gezien stel je pas scherp enkele seconden voor je de foto maakt. Maar je zult merken dat als je straks door je zoeker kijkt of de live view bekijkt dat je helemaal niets ziet. De sterren zullen niet zichtbaar zijn, dus je kunt er ook niet op scherpstellen. Je zult hier een ander punt voor moeten gebruiken. Zet je camera op live view en de scherpstelling op handmatig, en richt je camera op het verste zichtbare punt dat je in de omgeving hebt, en stel daarop scherp.  Heb je helemaal geen zichtbaar punt, zul je even iemand met een lampje op pad moeten sturen waar je dan op kunt scherpstellen.

Heb je je camera scherp gesteld, zet hem dan voorzichtig op het statief en zorg dat je de scherpstelring niet meer aanraakt! Vervolgens is het een kwestie van gokken in de hoop dat je een mooie compositie te pakken hebt. Het kost vaak een paar foto’s en wat geschuif op de gok voordat je écht een mooie compositie te pakken hebt.

6img_0545-bewerktcopy

De foto maken

Maar dan het belangrijkste, welke instellingen ga je gebruiken? Ik ben tot een paar instellingen gekomen die ik elke keer hetzelfde heb gehouden en die erg goed bleken te werken.

ISO: 3200/6400. Dit ligt erg aan je camera, ik begon vaak met 3200 maar meestal kwamen de sterren met 6400 toch nét wat beter uit.
Diafragma: Tussen f7 en f10
Sluitertijd: 20 tot 30 sec

melkweg3

Elke spiegelreflex kan deze instellingen aan, en met elke spiegelreflex kun je dus ook op deze manier succesvol sterren fotograferen. Heb je een afstandsbediening, dan kun je de BULB functie gebruiken. Dit houd in dat je de sluitertijd net zo lang is als dat jij op de knop drukt. Zo kun je de sluitertijd wel 60 seconden maken, en daarmee kan de ISO weer wat omlaag zodat je minder ruis in je foto krijgt. Is je sluitertijd langer dan 30 seconden, dan ga je de beweging van de aarde zien, en zullen de sterren niet meer scherp worden. Zo kun je wel star trails maken!

En dan is het een kwestie van proberen! Maak foto’s en wees verrast door wat je op de foto hebt gezet. Je camera vangt dingen op die je met het blote oog niet ziet wat ontzettend leuk is om te zien.

 

RELATED POSTS

15 Comments

 1. Beantwoorden

  Marieke

  23 oktober 2013

  Wauw! Prachtige foto’s en duidelijke uitleg 😀

 2. Beantwoorden

  oxize

  5 februari 2014

  30 seconden is max op groothoeklens. Met zoomlens wordt dit al stukken minder. 30 seconden lukt alleen als je ergens op 14-18mm lens gebruikt. Hoger dan 30 seconden krijg je star trails en dat wil je in dit geval niet.

  Wat je wel kan doen is meerdere exposures maken en later met een stack programma stacken, en daarna weer bewerken in Photoshop.

 3. Beantwoorden

  oxize

  20 december 2014

  Men zegt dat de beste tijd in de Zomer is in NL, maar volgens andere zou een deel van de melkweg (niet het centrale deel) ook winters zichtbaar zijn in NL. In delen van het oosten, polder, waddeneilanden van NL zijn nog genoeg donkere plekken te vinden. Hoop in 2015 er eens op uit te gaan.

 4. Beantwoorden

  Ruben

  4 augustus 2015

  ben nu al een middagej aan het zoeken naar uitleg hoe je het beste foto’s kunt maken van de Melkweg.
  ben zelf in Spanje La Palma geweest, om daar te fotograferen mooie plaatjes. probleem is, wist niet precies hoe het moest, veel geschoten, wijnig raak. (al heb ik uiteraard genoten van de adembenemende wonderbaarlijke verschijnels daar boven.

  nu ik dit gevonden heb, maakt het echt alles duidelijk. super! alsog het kleine kindertaal is.

  hartelijk dank. hier ga ik wat mee doen!

  • Beantwoorden

   admin

   5 augustus 2015

   Wat fijn om te horen, leuk! 😀

 5. Beantwoorden

  Bjorn

  22 november 2015

  bedankt voor de uitleg heb ook het nodige er over gevonden alleen het was zo moeilijk uitgelegt dat ik er net niks van begreep dit is een heel stuk beter !!!!!!!!!!!!!!
  maar mis alleen nog waar heb je het zelf mee gedaan wat voorn camera? welke lens? welke insteling???
  maar heel bedankt voor de uitleg groeten uit Emmen

  • Beantwoorden

   admin

   22 november 2015

   Ik heb een Canon 650D gebruikt met de kitlens 🙂

 6. Beantwoorden

  De Wit

  31 december 2015

  Duidelijke uitleg inderdaad. Ik ga binnen drie weken met vakantie naar Chilli en wil zeker eens proberen daar. Bedankt voor de tips.

 7. Beantwoorden

  Paul Leurs

  22 april 2016

  Duidelijk verhaal Marit, ik woon in Tucson Arizona en probeer al een tijdje mooie foto’s te maken van de sterrenhemel. Ga je tips zeker uitproberen.

 8. Beantwoorden

  Elyse

  2 december 2016

  Hi Marit,

  Ben al een aantal keer bezig geweest met het schieten van de sterren. Soms een leuke uitkomst en soms wil het gewoon niet. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe iemand de nabewerking doet. Ik krijg namelijk steeds net niet het resultaat dat ik graag wil. En op internet heb ik nog niet veel kunnen vinden. Hoop dat je mij een beetje opzeg kunt helpen?
  Groetjes

  • Beantwoorden

   Marit

   2 december 2016

   Goed idee, daar kan ik wel een tutorial over opnemen binnenkort! Ga ik doen!

   • Beantwoorden

    Elyse

    3 december 2016

    Leuk! Kijk er al naar uit! Zitten nu in Nieuw Zeeland en de sterrenhemel is hier zo mooi! Daar wil ik nog wel wat mee gaan doen!

    • Beantwoorden

     Marit

     3 december 2016

     Hij staat ingepland! 😉

     • sjannie

      22 januari 2017

      ik heb gister mijn eerste sterrenfoto gemaakt
      en ben niet tevreden met de foto rechtrstreeks uit de camera
      met bewerking werd het een stuk beter

      waar zet je je witbalans op, als je een sterrenfoto maakt?
      en ik ben benieuwd naar je bewerkings uitleg

 9. Beantwoorden

  Anna

  16 februari 2017

  Check hier waar in jouw omgeving je het minste last hebt van lichtvervuiling
  https://www.lightpollutionmap.info/

LEAVE A COMMENT