• No Products in the Cart

Macro zonder macrolens

De mooiste macrofoto’s maak je natuurlijk met de meest prachtig een dure objectieven. Heb je hier het geld niet voor? Geen zorgen, er zijn hele goedkope (of gratis) alternatieven!


Tussenringen

In plaats van een lens kun je tussenringen aanschaffen die je tussen je lens en je camera plaatst. Je verlengt hiermee de afstand tussen je lens en je sensor waardoor je alles groter in beeld kunt krijgen.

Je koopt tussenringen meestal in een setje van 3 ringen, waarvan alle ringen verschillende diktes hebben. Let er op dat de ringen contactpuntjes hebben. Met die contactpuntjes kan de camera de instellingen die jij hebt gekozen doorgeven aan je objectief. Ook kun je dan gewoon nog automatisch scherpstellen zoals bij normaal gebruik van een objectief.

Retrofocus

Het klinkt een beetje gek, maar je kunt fotograferen met je lens verkeerd om op je camera! Met een speciale omkeerring kun je hem dan aan je camera vastmaken. Je kunt dan ongelooflijk dichtbij fotograferen. Je kunt niet meer focussen of je diafragma instellen, dus het is niet makkelijk om een scherpe foto te maken. Door heen en weer te bewegen kun je er achter komen waar de focus ligt en op deze manier foto’s maken. Doe wel voorzichtig en zorg er voor dat er geen vuil in je lens komt!

Niet elke camera kan werken met omgekeerde lenzen. Je kunt het testen door je objectief van je camera te halen en te bekijken of je nog steeds kunt fotograferen. Als dat nog steeds kan, dan kun je dus retrofocus toepassen.

Voorzetlens

Je kunt ook nog een voorzetlens kopen. Dit is een hele kleine platte lens die je op je objectief kunt schroeven. Hij werkt eigenlijk als een bril, waardoor je van dichterbij scherp kunt stellen. De aanduiding bij de lenzen (+1 t/m +5) is de dioptrie waarde. Hoe hoger de dioptrie waarde, hoe dichterbij je kunt scherpstellen.

Kende jij deze drie alternatieven al?

17 augustus 2017

RELATED POSTS

1 Comment

  1. Beantwoorden

    jolanda

    5 september 2017

    Ik ben vooral heel erg benieuwt hoe je de eerst foto hebt genomen met de druppen. En welke van de 3 gebruikt jij het liefst?

LEAVE A COMMENT