• No Products in the Cart

In 3 stappen handmatig fotograferen

Die stomme flitser die telkens open klapt, foto’s vol met ruis, geen mooie bokeh, die automatische stand is helemaal niks! Precies, en daarom moet je gewoon handmatig fotograferen. Ik fotografeer al jaren in de Av-stand, oftewel de diafragma voorkeuze stand. Vind je het nog moeilijk die stap te maken, en weet je niet goed wat je moet instellen, dan geef ik je een stappenplan!
Je hoeft niet meteen naar de M-stand als je van de automatische stand af komt. Voor mijn part ga je helemaal nooit naar de M-stand. De Av-stand voldoet prima in vrijwel alle situaties en is veel fijner om in de fotograferen! Mijn stappenplan is dan ook gebaseerd op het werken in de Av-stand.

1. Kies je diafragma

Om te lezen wat het diafragma nou ook al weer precies deed, kijk dan even hier . Maar om je geheugen nog even op te frissen, je hebt een groot diafragma (klein getal) en een klein diafragma (groot getal). Bij een groot diafragma heb je maar heel weinig scherp in je foto, en kan je dus een mooie onscherpe achtergrond creëren. Bij een klein diafragma heb je veel scherpte in je foto, van voor tot achter is bijna je hele foto scherp. Weet je dit schemaatje nog? Deze kun je uitknippen en meenemen tijdens het fotograferen om af en toe even op te spieken.

 

schema1

Om je diafragma te kiezen moet je dus bepalen of je een onscherpe achtergrond wilt of niet. Stel, in dit voorbeeld gaan we even een portret foto maken. Dan is het mooi als de achtergrond onscherp is, maar we willen wel dat het hele gezicht scherp is. Niet alleen het puntje van de neus, maar van de neus tot aan de oren. Een diafragma van f/1.8 is waarschijnlijk een beetje te groot, dus laten we kiezen voor ongeveer f/3.0. Heb je een lens die een maximale opening van f/5.6 heeft, dan kun je altijd gebruiken.

2. Kijk naar je sluitertijd

Goed, we hebben ons diafragma gekozen. Dan gaan we nu de sluitertijd eens bekijken. Richt je camera op het ontwerp dat je wil gaan fotograferen, en druk de ontspanknop zacht in. In je schermpje zie je nu ergens een waarde verschijnen, bijvoorbeeld 1/125. Dit is je sluitertijd. Bekijk nu eens je lens. Hoeveel millimeter is de maximale waarde? Als je met een 70-300mm fotografeert, dan is deze waarde 300. Fotografeer je met een 17-55mm, dan is deze waarde 55. Nu is er een leuk ezelsbruggetje wat je vertelt dat je sluitertijd minstens 1/die ene waarde moet zijn. Dus stel, je bent dus een persoon aan het fotograferen met je 70-300mm lens, dan moet je sluitertijd ten alle tijden 1/300e seconde zijn. Maar he, onze camera gaf 1/125 seconde aan. Dat is dus helemaal niet snel genoeg! Wat nu?
Ons diafragma willen we niet meer aanpassen, want die hebben we net zorgvuldig bepaald. Maar gelukkig is er nog een waarde die we kunnen aanpassen!

3. Pas je ISO waarde aan

De ISO waarde gaat ons helpen. Zet je ISO waarde ietsjes hoger, en bekijk nog eens de sluitertijd die je camera aangeeft. Doe dit net zo lang tot je camera die sluitertijd 1/300e seconde aan geeft. Is je model nogal beweeglijk, kies dan voor de zekerheid nog één ISO-stopje hoger, dan kom je uit op misschien 1/320e seconde, en dan heb je net wat meer speling.

Vind je dit toch allemaal wat lastig te onthouden? Print dan dit schemaatje uit en neem het mee in je zak, of zet het als afbeelding je telefoon om toch nog af en toe te spieken!

Printable

RELATED POSTS

26 Comments

 1. Beantwoorden

  Daphne

  12 maart 2015

  Goed en overzichtelijk blog!

 2. Beantwoorden

  Nailfinity

  12 maart 2015

  Mooi artikel! Mijn advies is altijd om direct van de automatische standen af te stappen. Daar leer je het meeste van. Ik schiet zelf enkel M, omdat ik zelf de controle wilt hebben over mijn instellingen.

  • Beantwoorden

   admin

   12 maart 2015

   Dat is inderdaad de snelste manier, anders blijf je snel hangen in de automatische stand inderdaad!
   Ik zelf fotografeer standaard in Av, omdat ik anders bij elke wolk voor de zon aan de gang blijf met instellingen veranderen, maar dat verschilt natuurlijk per onderwerp dat je fotografeert. Landschappen lenen zich dan weer perfect voor de M stand, maar bij actie foto’s vind ik Av toch fijner 😀

 3. Beantwoorden

  Bernette

  12 maart 2015

  Schuldig! Zo makkelijk die automatische stand…. En lang niet altijd het beste resultaat…
  Nu ik een betere camera heb gekocht dan mijn inimini-compact-cameraatje, wordt het toch tijd om eens van die automatische stand af te komen…. En daar was ik altijd een beetje huiverig voor, want ik had geen idee waar ik moest beginnen…
  Gelukkig heb ik nu jouw ezelsbruggetjes en ik ga binnenkort zeker eens aan de slag om het uit te proberen! Super bedankt voor deze post dus!

  • Beantwoorden

   admin

   12 maart 2015

   Leuk om te horen dat je ermee aan de slag gaat! Het is echt simpeler dan het lijkt 😉

 4. Beantwoorden

  diana

  12 maart 2015

  echt heel erg duidelijk uitgelegd. maar ik heb nog 1 vraag. want ik heb precies gedaan zoals hier staat beschreven. en de kleuren worden heel koud/grauw. terwijl die op de automatische stand wel mooie kleuren heeft. wat doe ik verkeerd? ik heb een canon 550D met een 18-55mm lens.

  hierdoor kies ik toch steeds weer voor de automatische stand.

  • Beantwoorden

   admin

   12 maart 2015

   Dat zou misschien aan je witbalans kunnen liggen. Weet je op welke witbalans je camera ingesteld staat in de Av stand?

   • Beantwoorden

    diana

    12 maart 2015

    oooh dankjewel! ik heb daar wat mee zitten spelen. had m op kunstlicht staan en daardoor maakte die zulke lelijke kleuren. want nu heb ik m op automatisch staan en dan maakt die wel mooie.

   • Beantwoorden

    Nzppy

    17 april 2015

    Bij een 50mm lens mag ik dus niet lager gaan dan 50 met sluitertijd?

    • Beantwoorden

     admin

     18 april 2015

     Dat klopt inderdaad, je sluitertijd ‘moet’ dan sneller zijn dan 1/50e seconde!

 5. Beantwoorden

  corrina

  12 maart 2015

  Goeie blog!
  Ik heb er stiekem een hekel aan als mensen een hele dure camera kopen en die dan alleen maar op standje automatisch gebruiken, dat is dan toch gewoon zonde? (eigenlijk ben ik dan ook jaloers omdat ik zelf geen goeie camera meer heb :P)

  Maar een dingetje, ik vind je tussenkopjes wat aan de lichte kant. Kan ook aan mijn laptop liggen maar vind het niet goed leesbaar.

  Verder heb je het duidelijk uitgelegd, ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben.

 6. Beantwoorden

  Kim

  13 maart 2015

  Oh wat een fijne blog! Ik ga je even toevoegen 🙂 Ik heb nu een tijdje een Nikon D3100 en ik vind het toch nog lastig om er mooie foto’s mee te maken!

 7. Beantwoorden

  Simone

  13 maart 2015

  Deze blog ga ik meteen in de praktijk brengen! Mijn Nikon D3200 is net binnengekomen, dus dan kan ik mooi meteen de proef op de som nemen! 🙂 Bedankt!

 8. Beantwoorden

  beautyvanille

  14 maart 2015

  WAuw echt super handig! Bedankt! X

 9. Beantwoorden

  Juudith

  17 maart 2015

  Duidelijk uitgelegd zo!

 10. Beantwoorden

  Jurriaan

  28 maart 2015

  Handige uitleg vooral dat ezelsbruggetje.
  Heb zelf een Sony nex6. De lens heeft een max diafragma van 5,6 en het lukt me dan ook wel eens om de achtergrond onscherp te maken. Maar klopt het dat je dan best dicht op je object moet zitten? En hoe komt dat?
  Verder een top site heb je youtube link ookal gevonden.

  • Beantwoorden

   admin

   29 maart 2015

   Dit kan inderdaad wel kloppen. Het ligt ook een beetje aan het aantal millimeters van je lens. Meestal zie je dat scherptediepte effect als je zoveel mogelijk inzoomt en erg dichtbij komt. Maar met compact camera’s is dat effect al een stuk moeilijker te bereiken dan met een spiegelreflex.

 11. Beantwoorden

  Kurt

  23 maart 2017

  Hey,

  Inderdaad leuke blog, ik ben ondertussen al volop aan het testen geweest.
  Maar wat bij sportfoto’s, bijvoorbeeld 100m spurt in atletiek.
  Welke stand gebruik je hiervoor? Waarschijnlijk ook met de sluitersnelheid spelen?
  Mijn toestel is een Nikon D5100.

  • Beantwoorden

   Marit

   26 maart 2017

   Hoi Kurt,

   Ik gebruik hier de M stand voor, maar je kunt ook de sluitertijd voorkeuze stand gebruiken (T of Tv). Als je dat nog echt lastig vindt is de sportstand ook nog een goede keuze.

 12. Beantwoorden

  Angela

  30 juli 2017

  Je geeft aan dat je bij 70-300 op 1/300 moet zitten qua sluitertijd, maar als ik met deze lens op 200mm schiet dan is toch 1/200 voldoende? Of begrijp ik nu dat je met deze lens altijd min 1/300 moet zijn?

  • Beantwoorden

   Marit

   30 juli 2017

   Als je op 200 millimeter schiet dan zou 1/200e in principe voldoende moeten zijn, maar het regeltje komt nu ook weer niet zó nauw. De lens blijft zwaar omdat het een 300 millimeter is, dus het is altijd veiliger om gewoon voor die 1/300e te kiezen.

 13. Beantwoorden

  Vanderhoven Ludo

  28 augustus 2017

  Merci voor deze uitleg.

 14. Beantwoorden

  Vanderhoven Ludo

  29 augustus 2017

  Bedankt voor de uitleg maar ik heb nog een vraagje:ik heb een Nikon D7200 en je uitleg van hierboven werkt perfekt.Ik heb ook een externe flitser sb700.Als ik die gebruik springt de sluitertijd onmiddelijk naar 1/60.Als ik die dan wil verhogen naar 1/200 moet ik veel te hoog gaan met mijn ISO.Is 1/60 voor binnen ook genoeg of kan ik wat anders doen?
  Groetjes.

 15. Beantwoorden

  Julia

  26 december 2017

  Kan je er plaatjes bijzetten want ik snap het altijd beter met plaatjes.

  • Beantwoorden

   Marit

   26 december 2017

   Wat bedoel je precies met plaatjes? Er staan juist schemaatjes bij om het te verduidelijken toch?

LEAVE A COMMENT