• No Products in the Cart

Hoe maak je zelfportretten?

Zelfportret header

Nu ik in Zweden ben heb ik weinig modellen om mee te werken. Daardoor besloot ik weer eens wat zelfportretten uit te gaan werken, en eigenlijk is het hartstikke leuk! Ik merk dat het al veel makkelijker gaat als de laatste keer, dat was zo’n 2 jaar geleden alweer. Dat ligt aan meer ervaring, maar ook zeker aan mijn verbeterde apparatuur. Ik vertel waarmee ik mijn zelfportretten maak!

Een camera met WiFi is handig

Daar ben ik nu wel achter! Mijn Canon 6D heeft een ingebouwde WiFi functie. Ik verbind mijn telefoon zo met mijn camera, download en app, en ik kan mijn camera volledig met mijn telefoon bedienen met alles erop en eraan. Ik kan de instellingen aanpassen, mezelf live zien zwaaien via liveview (oke, met 2 seconde vertraging dan), scherpstellen, en zelfs alle foto’s direct terug kijken. Echt ideaal! Dit maakt het schieten van zelfportretten echt veel fijner.

Een afstandsbediening

Heb je dan geen camera met WiFi, zoals mijn Canon 650D niet getreurd, werken met een afstandsbediening is ook een fijne optie. Je kunt ze bij eBay kopen onder de 10 euro, dus dat is het zeker waard. Als je je afstandsbediening gaat gebruiken moet je je camera ook op zelfontspanner zetten. Op de meeste camera’s kun je zien dat er naast een van de opties een kleine afstandsbediening staat in het icoontje. Bij mijn camera is dat bij de 10 seconde optie. Selecteer deze optie als je met de afstandsbediening wilt werken. Je kunt er ook nog voor kiezen of je wil dat de camera meteen de foto maakt, of na 2 seconde pas. Het is nu meestal essentieel om de tweede optie te kiezen, omdat je anders standaard met een afstandsbediening in je hand op de foto staat. Als je voor 2 seconde vertraging kiest, heb je nog de tijd de afstandsbediening weg te moffelen.

Met de afstandsbediening kun je net als met de WiFi functie automatisch scherpstellen. Het enige nadeel is dat je nog steeds niet kunt zien wat je nu eigenlijk fotografeert.

Zelfportret2

Een klapschermpje

Dat probleem lost een camera met klapschermpje op! Deze kun je naar boven of opzij klappen en omdraaien, zodat je jezelf via liveview kunt zien! Zo weet je in elk geval of je goed in beeld staat, en hoef je niet zo vaak heen en weer te lopen om alles te checken. De combinatie van de afstandsbediening en het klapschermpje is een hele fijne, waarmee je echt prima zelfportretten kunt maken.

Gebruik een statief

En natuurlijk, overbodig misschien, je kunt je camera niet zelf vasthouden. Een statief is dus wel een handig hulpmiddel om te gebruiken. Heb je geen statief en ben je ook niet van plan om er vaker een nodig te hebben, dan kun je ook voor een keer een stapel boeken of een kruk gebruiken. Kijk wel uit, want je wil niet dat er iets valt.

Zelfportret3

En anders..?

Heb je geen van bovenstaande opties? Dan word het een flinke uitdaging waar je conditie voor op de proef wordt gesteld.

 1.  Markeer de plek waar jij zo wilt gaan staan/zitten
 2. Plaats een voorwerp (of stapel voorwerpen) tot ongeveer jouw hoogte op de gemarkeerde plek
 3. Stel je camera in en stel scherp. Vervolgens zet je het schuifje op je lens vervolgens op ‘handmatig’ (M), zodat het scherpstelpunt niet meer veranderd.
 4. Haal alle voorwerpen weg en zet je camera op een vertraging van 10 seconden
 5. Klik op je ontspanknop
 6. Ren naar je gemarkeerde plek en neem je pose in
 7. Check je foto
 8. En doe dit waarschijnlijk nog zo’n 100x

Niet ideaal, maar het is mogelijk! Hoe maken jullie je zelfportretten?

RELATED POSTS

8 Comments

 1. Beantwoorden

  Dominique

  16 mei 2016

  Al 7 jaar zelfportret fotograaf 🙂 Doe het nog steeds zoals je dat onderaan beschrijft :p. Mijn camera heeft geen omklapscherm of wifi, dus ik begon met een timer. Ondertussen nu wel een draadloze afstandsbediening en dat werkt een stuk fijner 🙂 Maar zou altijd nog eens willen uitvogelen hoe ik bijvoorbeeld mijn laptop aan de camera kan hangen, om zo live view te hebben/beter te zien wat ik schiet. Toch lukt het me al die jaren wel redelijk op deze manier. Is zelfportretten is wat je graag doet? 🙂

  Mooie foto’s 😀 !

  • Beantwoorden

   Marit

   16 mei 2016

   Nou ik zie een hoop foto’s van mezelf dat ik denk, oh god, haha. Dus meestal word ik er niet zo blij van. Maar om gekke dingen uit te proberen is het wel ideaal!

 2. Beantwoorden

  Lisanne

  16 mei 2016

  Heb je de onderste foto ook van jezelf gemaakt? Die vind ik echt héél gaaf!
  Evt een idee voor de opdracht voor school: een zelfportret maken!

  • Beantwoorden

   Marit

   17 mei 2016

   Ja ik heb ze allemaal zelf gemaakt! 🙂

   • Beantwoorden

    Lisanne

    18 mei 2016

    Gaaf! Voor school moeten wij ook een opdracht met zelfportretten doen. Dus dit is een goede inspiratiebron… Heb je de vlinders erop gefotoshopt?

 3. Beantwoorden

  Leonie

  17 mei 2016

  Mijn camera heeft ook WiFi. Laatst moest ik voor een fotowedstrijd iets doen met het thema weerspiegeling en toen wilde ik ook een zelfportret doen. Was toen heel blij dat ik mijn pose kon zien op de iPad en daarmee ook de foto kon nemen. Ik kon alleen niks meer doen aan de instellingen helaas, dus daarvoor moest ik wel naar de camera toe. Maar ik heb de Canon 760D dus misschien is dat een optie die alleen een klasse hoger heeft

 4. Beantwoorden

  Jolieanda

  17 maart 2017

  Wauw bedankt voor de tips!!

  Ik vind het trouwens erg mooie foto’s, Ik vraag me al een lange tijd af hoe je zulke foto’s maakt.
  zo tegen het licht in en dan een silhoutte krijgt. Ik heb heel internet al rond geplozen, en zelf al gepruts met afstandbediening en klapscherm maar zonder goed resultaat.

  Ik heb het natuurlijk over de laatste foto.

LEAVE A COMMENT