• No Products in the Cart

Het polarisatie filter

Het polarisatie filter is een veel gebruikt filter onder landschapsfotografen. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee en waarom zou je het gebruiken?

Wat is een polarisatie filter?

Een polarisatie filter voorkomt reflecties en maakt daardoor kleuren wat dieper. Het filter houdt lichtstralen van één bepaalde richting tegen. Als je het filter een stukje draait, laat het juist de lichtstralen weer door. Zo kun je dus kiezen of je een oppervlak wilt laten weerspiegelen of niet.

Het blauw in de lucht wordt zo nog blauwer en de wolken in de lucht worden nog iets witter. Maar niet alleen de lucht, ook het landschap wordt wat intenser van kleur.

Je kunt door je camera kijken terwijl je aan het filter draait, dan zie je vanzelf wanneer de lucht dieper blauw wordt. Het effect is het meest zichtbaar op een heldere dag met felle zon.

Wanneer gebruik je een polarisatie filter?

Reflecties weghalen kan van pas komen bij allerlei situaties. In een raam verdwijnen reflecties en ook op andere voorwerpen verdwijnt de glans. Zo kun je dus makkelijk door ramen heen fotograferen. Dit is ideaal bij veel toeristische attracties waar je bij de hoge gebouwen vaak een glasplaat voor je hebt.

Een tropische zee krijgt ineens veel meer kleur, want alle reflecties van de zon worden weg gehaald. Dit maakt het filter ideaal te gebruiken tijdens de zonvakanties.

Nadelen

Door een polarisatie filter verlies je wel een beetje aan licht, dus hou daar rekening mee bij het fotograferen. Let er bij het polarisatiefilter ook op dat je geen al te grote groothoek objectieven gebruikt. Je krijgt dan last van donkere randen of hoeken om je foto heen.

17 augustus 2017

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT