• No Products in the Cart

Het noorderlicht fotograferen tips

noorderlicht

Het is een van de prachtigste natuurverschijnselen die er zijn; Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht. Een zeldzaam verschijnsel, dus áls je het ziet wil je natuurlijk wel voorbereid zijn en er perfecte foto’s van kunnen maken. Wees gerust, ik ga je helpen, zodat je zelfs als onervaren fotograaf met mooie foto’s zal thuiskomen!

De apparatuur

Misschien overbodig om te zeggen, maar ik doe het toch maar: Zorg voor een statief. Naast dat je lange sluitertijden nodig zal hebben, zorgt het noorderlicht ook vaak voor zoveel enthousiasme dat je zelf ook niet stil kunt staan. Een statief om je camera op te zetten is dus echt absoluut nodig. Let er ook op dat je camera op het statief ook voldoende omhoog gekanteld kan worden, het liefst helemaal recht naar boven.

Dan je camera. Heb je alleen een telefoon? Dan wordt het lastig. Een compact camera? Je zal het vast kunnen leggen, maar haarscherpe beelden worden lastig. Een spiegelreflex is wel echt een must. Het liefst nog eentje die zo hoog mogelijke ISO waardes aan kan met zo min mogelijk ruis. Een fullframe camera is de beste optie!

Heb je een spiegelreflex, dan kun je ook een objectief kiezen. Kies in dit geval voor een groothoek objectief (kitlens kan ook). Het noorderlicht kan in een minuut volledig verplaatst zijn, dus je wil een zo groot mogelijke beeldhoek hebben, zodat je zo veel mogelijk kunt fotograferen. Natuurlijk zijn lichtsterkte lenzen extra welkom. Je telelens kun je thuis laten.

6IMG_9409copy

De instellingen

Het lastige van het Noorderlicht is dat je nooit écht zeker weet wanneer het verschijnt, en waar je op dat moment bent. Alle omstandigheden veranderen je instellingen. Ik kan je daarom niet precies dé instellingen geven, maar we kunnen in elk geval ergens beginnen.

Het scherpstellen, allereerst, is een verhaal apart. Dit is de grootste uitdaging van het hele gebeuren. De autofocus gaat je namelijk niet helpen, want het is te donker. Je zult het echt zelf moeten doen. Je zet het schuifje op je lens naar ‘M’ om je lens zelf scherp te stellen. Is er ergens, op redelijke afstand, een licht puntje te zien? Een huisje, een lantaarnpaal, een stilstaande auto? Dan heb je mazzel, hier kun je op scherpstellen! Met liveview kun je nog iets beter zien of het lichtpuntje echt scherp is.
Is er nergens een punt om op scherp te stellen, dan zul je er iemand op uit moeten sturen met een lampje of zelf ergens iets neerzetten om op scherp te stellen.

Ondanks dat je waarschijnlijk haast hebt, doe dit echt zorgvuldig! Onscherpe foto’s is ontzettend zonde, dan kan de belichting nog zo goed zijn, maar je kunt ze niet gebruiken.

Dan door naar de instellingen! Je zet je camera in de M-stand en in RAW, en je kunt beginnen met ISO 800, je allergrootste diafragma en een sluitertijd van ongeveer 15 seconden. Bekijk daarna je foto. Hou in gedachten dat een iets overbelichte foto beter is dan een onderbelichte. Dat is in de nabewerking fijner te corrigeren.

Om trillingen zo veel mogelijk te minimaliseren, kun je je camera op afstandsbediening, of 2 seconde vertraging zetten. Zo maakt hij de foto pas 2 seconden nadat je op het knopje hebt gedrukt.

11IMG_9399copy

Moeilijkheden

Merk je dat je foto veel te licht is? Schroef dan je ISO wat naar beneden.
Heb je echt ontzettend moeite met scherpstellen? Maak je diafragma wat kleiner (rond de f/7), dan heb je grotere kans op haarscherpe beelden. Ter compensatie moet je ISO iets omhoog, of je sluitertijd iets langer.
Echt te veel ruis? Haal de ISO wat naar beneden, en verleng je sluitertijd ietsjes.
Zijn je foto’s toch nog wel te donker? Verleng de sluitertijd, óf breng je ISO iets omhoog als daar nog ruimte voor is.

Compositie

Waarschijnlijk denk je aan het begin ‘ga weg met je compositie, als ik het er maar op krijg!’, maar heb je wat langer de tijd, is het wel leuk om wat meer aandacht aan het gehele beeld te besteden. Probeer er altijd iets van de voorgrond bij te krijgen. Dan lijkt het effect automatisch al nog magischer en indrukwekkender, omdat je het in context kan plaatsen. Is de voorgrond te donker, belicht hem dan eventjes met een zaklamp tijdens het maken van de foto. Wissel horizontale en verticale composities ook af en toe af. Zo heb je thuis zo veel mogelijk om uit te kiezen!

3IMG_9397copy

Nabewerking

Eigenlijk begint het echte werk pas in de nabewerking, want je kunt er nog zó veel meer uithalen dan je denkt. Wil je weten hoe? Binnenkort een filmpje op deze blog!

Heb jij wel eens het noorderlicht gefotografeerd, en was je blij met de beelden?

 

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Netty Hollaar

  15 januari 2017

  Hallo M. Hilarius,
  Met aandacht heb ik de tips over Noorderlichtfotografie gelezen! Het was een duidelijke uiteenzetting.
  Ik fotografeer al heel lang, maar altijd op de stand “auto”
  Ik heb pas een nieuwe camera, een Canon G9x, een klein toestelletje.
  Eind van de maand ga ik naar Fins Lapland en hoop het Noorderlicht natuurlijk te zien!
  Al die instellingen op de camera doen mij duizelen! Dan sta je in het donker in de kou, de knopjes zijn ook niet zichtbaar! Ik zal proberen er wat van te maken, anders moet ik het doen met mijn eigen harde schijf!!!
  Griet, Netty Hollaar

 2. Beantwoorden

  Manon Ruitenberg

  19 juni 2018

  Hi,leuke blog aangaande het Noorderlicht. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vind:
  https://manonruitenbergfotografie.nl/noorderlicht-fotograferen-8-tips-en-trucs/

LEAVE A COMMENT