• No Products in the Cart

Waarom een fullframe?

voording

Een paar van mijn lezers zullen wel denken ‘Dat kind is gek. Je hebt al een mooie camera en dan geef je nu een godsvermogen uit aan NOG een camera?’. Maar, dit is een fullframe! Als je serieus bezig bent met fotografie zul je de term ‘fullframe’ ook steeds vaker langs horen komen. Maar wat zijn de voordelen van fullframe nou eigenlijk? Waarom zou je duizend(en) euro(‘s) meer uitgeven aan een fullframe?

Wat is fullframe?
De term fullframe heeft alles te maken met de sensor van de camera. Het formaat van de sensor van een fullframe camera is net zo groot als het negatief was bij een ouderwetse analoge camera. Dit formaat was 24 x 36mm, en zo groot is de sensor dus ook. Maar het maken van zo’n sensor in een camera is heel erg duur, en dus hebben ze de sensor wat verkleind naar 22 x 15 mm. Deze sensor heet een APS-C sensor en is de ‘gewone’ sensor die je in crop camera’s tegen komt. Eigenlijk dus een verkleining!
De sensor van een compact camera is nog vele malen kleiner, vandaar ook de grote scherptediepte bij compact camera’s, want ook dat heeft met de sensor te maken.

Fullframe versus crop

Verschil crop camera en fullframe, photofacts.nl

Wat merk je dan van die sensor?
Op het eerste gezicht niets. Maar omdat het beeld bij een crop camera dus eigenlijk gewoon wat verkleind is, zijn je foto’s dus altijd stiekem een beetje meer ingezoomd dan werkelijkheid. Net als dat je een uitsnede maakt van je foto in de bewerking, is dat nu eigenlijk al gedaan. Een 50mm objectief is dus ook helemaal geen 50mm bij een cropcamera, maar 80mm! Best heel handig voor vogel fotografen bijvoorbeeld, bij een telelens krijg je er zomaar een gratis stukje extra tele bij!

Nu denk je, wat is het nadeel dan? Maar als je in de nabewerking een uitsnede maakt, vergroot je het beeld en wordt de kwaliteit ietsjes slechter. En dat is precies wat er ook gebeurd met de beeldkwaliteit uit een crop camera. Het verschil valt misschien niet meteen op, maar op groot formaat is het wel degelijk te zien. Beelden van een fullframe camera zijn over het algemeen scherper.

4IMG_3159copy 8IMG_2308copy

Andere voordelen van een fullframe

 • Scherptediepte: Het gebied dat scherp is is kleiner dan bij een crop camera. Hierdoor krijg je een nog onscherpere achtergrond, wat vaak als positief wordt ervaren. Het verschil tussen scherptediepte bij een fullframe en een compact is gigantisch groot, wat ze ideaal voor landschapsfotografie maakt. Door de kleine sensor van een compact camera is bijna alles in het beeld scherp, zelfs als je een heel groot diafragma gebruikt. Bij een fullframe zul je al heel snel weinig scherpte in je foto hebben, waardoor hij weer uitblinkt in portretten.
 • Minder ruis: Hoe groter de sensor, hoe minder last je van ruis zult hebben. Heel fijn als je vaak snelle sluitertijden gebruikt of in de schermering/nacht fotografeert!

Nadelen van een fullframe

 • Sommige objectieven kun je niet gebruiken op een fullframe. De EF-S objectieven bij Canon zijn niet te gebruiken op een fullframe. Het is dus goed mogelijk dat je sommige lenzen niet meer kunt gebruiken na je overstap, en dat brengt een hoop extra kosten met zich mee.
 • Fullframe objectieven zijn vaak iets duurder.
 • Fullframe camera’s zijn vele malen duurder dan crop camera’s
 • Full frame camera’s zijn wat zwaarder

Ook al zorgt een fullframe camera voor betere kwaliteit foto’s, dat betekend niet per se dat ze voor mooiere foto’s zorgen. Het ligt nog steeds voor 95% aan de fotograaf achter de camera. Weet je echt waar je mee bezig bent, kun je zelfs met een compact de meest prachtige opnames maken. Denk dus niet dat je meteen een fullframe camera nodig hebt, maar stap pas over als je echt tekortkomingen in je crop camera begint te ontdekken.

Volgende week stel ik de proef op de som en vergelijk ik mijn opnames met de 650D tegenover de 6D!

22 november 2014

RELATED POSTS

10 Comments

 1. Beantwoorden

  smurfkuh

  24 november 2014

  Fullframe is zoveel fijner! Ik ben benieuwt als je de proef op de som gaat nemen 🙂

 2. Beantwoorden

  Kim

  24 november 2014

  Interessant zeg, wist ik nog niet!

 3. Beantwoorden

  Juudith

  25 november 2014

  Oooh ik wou ook zo graag toch een fullframe.. ik was me er vrij bewust van dat mijn lenzen dan weg konden, maar meneer van de fotozaak, maakte het me toch nog even goed duidelijk dat me dat dus direct nog veuull meuur zou gaan kosten haha! Ik ben dus voor een 70d gegaan, en ga nu sparen voor betere lenzen die ook op een fullframe kunnen en dan mijn fullframe aanschaffen. Ondertussen kwijl ik even verder bij jou toestel haha!

 4. Beantwoorden

  Bas Waanders

  6 mei 2015

  Tja , leuk verhaal en vergelijkbaar met mijn dilemma . Ik bezit de 550D en ben er dik tevreden mee . Daarnaast de EF18-55 , EF100 , EF 50 en een Tamron 70-300mm objectieven . Ik houd mij normal bezig met macro en timelapse . Daarnaast heb ik wat met luchten 🙂 . Maar ok , ik was dus op een manege springpaarden aan het fotograferen en dat liep niet lekker : ongunstiger licht . Maar ik ben al langer aan het twijfelen en zag de 6D in de aanbieding voor 1279 eurootjes . Fullframe , 4.5fps en wat voor mij belangrijker is : hoge ISO’s ! Dus met hetzelfde lenzenpakket word het denk ik vele malen mooier , maar dat was me al duidelijk toen ik foto’s zag van de man die naast mij stond in die manege .
  Die fullframe levert voor mij alleen maar voordelen op , behalve misschien de scherptediepte en dat is gewoon afwachten . Voor mij een geweldige aanwinst en gezien de prijs wilde ik het niet laten .

 5. Beantwoorden

  Peter valentijn

  26 september 2015

  Win ik veel kwaliteit bij alleen studio fotografie als ik een fulltime frame aanschaf?

  • Beantwoorden

   admin

   26 september 2015

   In pixels wel! Als je billboards wil maken is het zeker een plus. Anders zou ik zeggen, zonde van het geld 🙂

 6. Beantwoorden

  lisa

  24 december 2015

  Is een fullframe camera dan wel goed geschikt voor rij foto’s van paarden? Portretten gaan prima met mijn 550 D maar bj rijfotos heb ik vaak te maken met ruis, zeker als ik de iso omhoog gooi..

  • Beantwoorden

   Marit

   24 december 2015

   Dat kan een fullframe inderdaad deels oplossen! Maar ik zou eerder kijken naar een lichtsterkere lens met een diafragma van bijvoorbeeld 2.8

 7. Beantwoorden

  Marie-Rose

  25 maart 2017

  Interessante uitleg. Wat ik me afvroeg was als je een full frame wil gebruiken voor landschappen is dit dan wel interessant? En ga je geen probleem hebben met de scherptediepte. En je landschap dus niet helemaal scherp zijn. Ervaring mee toevallig?

  • Beantwoorden

   Marit

   25 maart 2017

   Bij landschappen zul je voordeel van een fullframe hebben omdat je groothoek objectieven nóg meer groothoek worden. De scherptediepte zul je niet zo merken, met een klein diafragma krijg je alles makkelijk scherp!

LEAVE A COMMENT