• No Products in the Cart

Fotoshoot van begin tot eind: Boudoir shoot

Een boudoir shoot is iets wat ik al heel lang op mijn lijstje had staan. Het is iets wat je naar mijn mening vaak ‘fout’ ziet gaan, foto’s die eigenlijk net over het randje zijn naar mijn smaak. Ik wilde een shoot in lingerie doen die sexy, maar ook speels was. Model Emma benaderde mij om met haar samen te gaan shooten, en zo was het twee weken geleden ineens zo ver.

Moodboard

Ik had twee uitgebreide moodboards gemaakt. Deze waren ook wel echt nodig tijdens de shoot. In lingerie poseren is iets wat ik nog nooit heb begeleid, en heel veel poses die bij een dagelijkse outfit prima zijn kunnen ineens niet zo goed uitkomen in lingerie. Je hebt ook te maken met bepaalde delen van het lichaam die je wilt afschermen om de foto’s niet te bloot te maken. Om de foto’s spontaan te laten lijken wil je ook niet te geposeerde beelden, dus het was zoeken naar natuurlijke houdingen.


De foto’s komen allemaal van Pinterest. Mij viel al een soort Hunkemoller of Victoria Secret sfeertje op. Misschien ken je de reclame wel van een happy Silvie Meis huppelend in haar lingerie door de slaapkamer, achterom kijkend en lachend in de camera. Beetje cheesy maar het werkt wel. De commercial is vrolijk, sexy, speels maar niet té. Zo’n sfeertje lijk me mooi om op te zoeken! Afgewisseld met wat zwart/wit afbeeldingen.

De kleuren zijn allemaal wat zacht. Vrijwel overal witte dekbedden, lichtkleurige lingerie en een laken of overhemd om de boel wat te bedekken. Compleet met out-of-bed-hair en een flinke make-up.

Moodboard2

De locatie

De shoot vond plaats in de kamer van Emma in Eindhoven! Aardig eind van mij weg, maar de setting was echt helemaal perfect. Een mooie lichte kamer met een bed tegen het raam aan. Voor het raam wat lichte gordijnen die mooi het felste licht tegenhielden en het mogelijk maakte met tegenlicht te werken. Het was qua apparatuur even zoeken hoe en wat met zo weinig ruimte, maar de setting was absoluut perfect voor het idee dat we in gedachte hadden!

11074516_10204929593213548_2145235816_n

Haar/Make-Up

We besloten het haar en de make-up gewoon zelf te doen, en dat wil zeggen dat Emma het zelf deed. We hebben wat voorbeeldjes van make-up heen en weer gestuurd en Emma heeft er uiteindelijk haar eigen look van gemaakt. Een mooie smokey-eye met verder een nude look. Het haar hebben we los gelaten.

Schermafbeelding 2015-01-13 om 19.51.45

 

12IMG_8029copy

De fotoshoot

De fotoshoot was echt onwijs leuk en gezellig om te doen! Het is natuurlijk best gek om iemand te vragen om zich uit te kleden voor je neus, maar Emma en ik kunnen het onwijs goed vinden met elkaar en dat maakte de sfeer meteen gezellig. We hadden wat muziek op gezet en wat drinken en koekjes erbij helpt ook. Het was allemaal lekker ontspannen en dat is wel echt een must bij zo’n shoot. Het is daarom echt wel fijn om van te voren even met je model te zitten, wat dingetjes door te spreken en voorbeeld foto’s te bekijken zodat je elkaar vast leert kennen. Emma en ik hadden al twee keer eerder samen geshoot en dat is dan zeker voordelig. Zo ken je de beste hoeken van je model ook al beter, en kent Emma mijn werkwijze. Dan communiceer je toch makkelijker met elkaar. Spreek ook zeker allebei goed je ideeën over de shoot met elkaar door, wat wil je wel/niet laten zien, hoe ver wil je gaan, wat wil je uitstralen, etc. Op één lijn zitten is met dit soort foto’s extra belangrijk.

Op het voorbeeld plaatje draagt het model geen BH, deze hebben wij wel aan gelaten bij alle foto’s. Bij deze pose was het van belang dat we het overhemd netjes over het kruis lieten hangen, zodat je geen onbedoelde inkijk creëert. Een pose waar je best veel verschillende kanten mee op kan, ondanks de ‘vastliggende’ benen.

PicMonkey Collage

Deze pose met het laken vonden we allebei echt heel erg leuk. We hadden alleen geen los wit laken om te gebruiken, dus in plaats daarvan gebruikten we het witte overhemd dat net groot genoeg was. Emma droeg wel gewoon haar ondergoed eronder zodat er niets per ongeluk zichtbaar zou zijn.

pose3

Om het zachte effect in de voorbeeldfoto na te bootsen heb ik een stuk half-doorzichtig gordijn voor mijn lens gehouden aan de onderkant. Ik had het ook in Photoshop met een gradiënt filter kunnen doen, maar door een gordijn te gebruiken krijg je een wat realistischer resultaat.

pose4

Ook voor het vest hebben we wat poses uitgevoerd. Een iets warmere/winterse sfeer waarbij minder lingerie te zien is.

pose5

De liggende poses waren echt een uitdaging om ‘netjes’ uit te voeren. Het was echt goed opletten op de gezichtsuitdrukking, want het ging al gauw te ver. We besloten het gezicht af te wenden zodat je al minder ‘suggestieve’ blikken kunt werpen naar de camera, en de sfeer wat luchtig te houden door te lachen. Dit werkte gelukkig goed! De grens tussen ‘sexy’ en ‘sex’ is wel echt heel klein, een kleine verandering in gezichtsuitdrukking kan de hele foto al totaal veranderen.

 

De instellingen 

Ik had mijn hele hebben en houden meegesleept omdat ik niet goed wist in welke situatie ik zou belanden qua licht en ruimte. Ik had gehoopt om met mijn 70-200 f/2.8 te kunnen schieten, maar vanwege de kleine ruimte redde ik dat niet. Daarom heb ik de gehele shoot gewerkt met mijn 50mm f/1.8 op mijn Canon 6D.

Het licht was aan het begin van de shoot perfect, de zon scheen net door het raam heen. Later in de middag stond de zon hoger en scheen het licht minder naar binnen waardoor ik mijn ISO waarde flink moest opschroeven. Ik begon de dag met ISO 500, f/2.8 en eindigde met ISO3200 en f/2.2.

Bij de meeste foto’s bevond het raam zich links van Emma. Rechts had ik mijn reflectie scherm rechtop tegen de bedrand aan gezet, zodat deze het licht dat door de gordijnen kwam terug kaatste en zo ook de rechterkant van Emma iets oplichtte.

11074516_10204929593213548_2145235816_n

De nabewerking

In de nabewerking heb ik eigenlijk niet heel erg veel gedaan. Ik heb de foto’s iets gematteerd door wat contrast te verwijderen. Zo krijgen ze een wat zachter uitziende look. Ook de verzadiging heb ik iets omlaag gebracht en hier en daar gebruik gemaakt van een lichtroze filter over de foto heen. De witte muur achter Emma heb ik soms wat opgelicht zodat deze wat frisser werd.
Ik heb niets aan haar lichaam of gezicht bewerkt, enkel hier en daar een onzuiverheid weg gestipt.

voor en na

Ook zat heel vaak het stopcontact in beeld, deze heb ik dan natuurlijk netjes weggeshopt.

voor en na2

De zwart-wit afbeeldingen heb ik ook allemaal volgens een zelfde stijltje bewerkt. Zachte grijstinten voor een fris effect, en vooral veel licht!

voor en na 4

Ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om te zien en te lezen hoe deze shoot van begin tot eind tot stand is gekomen!

RELATED POSTS

14 Comments

 1. Beantwoorden

  Inge

  20 april 2015

  Wat interessant om te lezen! Ik kan me voorstellen dat het lastig is de foto’s toch “netjes” te houden, maar het resultaat is zeker gelukt! 🙂

 2. Beantwoorden

  Bernette

  20 april 2015

  Dat was vast een uitdaging! Maar wat zijn je foto’s mooi geworden! Echt een speels beeld, niet ordinair, fantastisch!
  Ik hou hier van!

  • Beantwoorden

   admin

   20 april 2015

   Dankjewel, super leuk om te horen dat het precies zo overkomt hoe we het bedoeld hadden!

 3. Beantwoorden

  Iris

  20 april 2015

  Ziet er mooi uit hoor!

 4. Beantwoorden

  Tamara

  20 april 2015

  Het is heel erg wennen als je voor het eerst iemand (semi) naakt fotografeert. Het is enorm moeilijk om het niet ordinair te maken. Ik vond mijn eerste naakt shoot heel erg moeilijk, het was een zwangere dame. Toch is het gelukt om er mooie platen uit te krijgen.

  Ik vind je shoot mooi gelukt!

 5. Beantwoorden

  Mirjam

  20 april 2015

  Ontzettend leuk en leerzaam om te lezen!

 6. Beantwoorden

  Sara

  20 april 2015

  Ze zijn prachtig geworden! Normaal gesproken vind ik dit soort foto’s een beetje te snel hoerig, maar deze zijn gewoon heel speels en vrolijk. 🙂

  • Beantwoorden

   admin

   20 april 2015

   Inderdaad, het kan heel snel ordinair worden. Ligt natuurlijk ook aan de uitstraling van het model en de soort lingerie. Maar super dat het gelukt is 😀

 7. Beantwoorden

  Sharon

  22 april 2015

  Jaaaaaaa, ik ben fan! Wat een prachtige platen weer Marit! Ik voel de sfeer die je neer wilde zetten en wat is Emma prachtig.

 8. Beantwoorden

  Tamara

  8 september 2015

  Ik vind je manier van bewerken echt zo mooi! Hoe doe je dat toch? Mij lukt dit niet. Hopelijk kan je wat tips geven 🙂
  En je hebt me geïnspireerd om ook een boudoir-shoot te doen! Die komt er binnenkort aan.

  Groetjes, Tamara

  • Beantwoorden

   admin

   11 september 2015

   Mijn bewerkingen zijn altijd anders dus je kunt het best op mijn blog rondkijken voor tutorial en filmpjes!

 9. Beantwoorden

  Sanne

  10 februari 2016

  Hoi Marit! Wat een toffe shoot, heel mooi gedaan! Bij de bewerking heb je het over de muur oplichten, hoe heb je dat precies gedaan? Als ik foto’s met een witte achtergrond bewerk wordt de achtergrond vaak een beetje grauw. Als ik dat wil aanpassen wordt het nooit echt mooi wit maar ziet het er al snel overbelicht uit.
  Dus ik hoopte dat jij me tips kunt geven! Groetjes Sanne

  • Beantwoorden

   Marit

   11 februari 2016

   Ik heb het geloof ik met de curven gedaan. Dan trek ik het middelste puntje wat omhoog!
   Als je de belichting omhoog trekt krijg je vaak dat overbelichte/harde inderdaad. Heel lelijk.. Dat doe ik dus eigenlijk altijd bij de curven! 🙂

   • Beantwoorden

    Sanne

    11 februari 2016

    Thanks, ik ga het proberen!

LEAVE A COMMENT