• No Products in the Cart

Fotoshoot van begin tot eind #2: Loveshoot

eind

Wieeeeeeh, het was tijd voor mijn eerste loveshoot! Ik vond het eerlijk gezegd best wel een beetje spannend, dit was iets wat ik nog nooit gedaan had.

Styling

De keuze welke kleding er aan moest was een moeilijke. Maar, Anne en Michel hadden daar de perfecte oplossing voor. Ze namen gewoon hun halve kledingkast mee! Gewapend met 2 koffertjes hobbelden we door het bos, per serie hebben we van kledingsetje gewisseld, soms zelfs meerdere keren.
kleding

Dit was wel heel erg leuk, want zo konden we bij foto 2 en 3 een hele zomerse luchtige sfeer neerzetten met overhemden en jurkjes en bij de foto erna juist weer een wat warmere, knusse sfeer door Anne het vest van Michel aan te laten doen.

De make-up heb ik volledig aan Anne overgelaten. We besloten dat ze gewoon zou gaan zoals ze was, het is immers geen fashion shoot en dan is het toch het leukst om er volledig zoals je bent op te gaan. Ik had wel geadviseerd ietsjes meer foundation dan normaal op te doen, hierdoor oogt je huid al wat gladder en op de foto heb je niet snel een pancake effect. Michel ging lekker make-uploos (duh).

makeup

Poses en sfeer

Omdat ik als de dood was dat ik daar stotterend zou gaan staan van “Eh oh ja ehm nu gaan we.. eh..” had ik een heel arsenaal aan moodboards. Ik maakte ze dit keer meer voor mezelf dan voor Anne en Michel, omdat ik inspiratie nodig had om een beetje te zien hoe zo’n loveshoot normaal gesproken in z’n werk gaat. Maar natuurlijk heb ik de moodboards wel eerst laten zien en doorgesproken of we allebei hetzelfde voor ons zagen.
Ik wilde gaan voor natuurlijke foto’s, zo min mogelijk de camera in gekeken. Als je de camera in kijkt ga je automatisch een beetje poseren, en dan gaat het sfeertje er af, vind ik. Dat komt zo gekunsteld over. Ik wilde foto’s maken waarop het leek alsof ik er niet was. Als een soort paparazzi die hun kleine gebaartjes en blikken naar elkaar stiekem vastlegt.
Anne en Michel2
Hierin probeerde ik de sfeer een beetje vast te leggen. Lichte, frisse platen met wat mooie knusse zwart-wit foto’s erin. Niet alleen de standaard knuffel plaatjes, maar ook wat andere composities.

Het volgende moodboard ging vooral om de poses, dit moodboard was echt een inspiratiebron tijdens de shoot!
Anne en Michel1

Niet alle poses hebben we uitgewerkt. Sommige poses werkten gewoon niet, waren niet leuk, voelden niet goed. Veel ging ook gewoon vanzelf. Als we eenmaal begonnen bij een pose, vloeide de een na de ander eruit omdat ik ze vroeg om gewoon lekker met elkaar bezig te zijn in plaats van met mij.

De locatie

We hebben nog even getwijfeld tussen duinen en het bos, maar we zijn uiteindelijk voor het bos gegaan. We hebben de fotoshoot gehouden in landgoed Beeckesteijn, een bos op fietsafstand van mijn huis. Ik vind het prettig om shoots in een voor mij bekende omgeving te doen, omdat ik dan vooraf kan kijken waar ik wil shooten, welke locaties mooi zijn met welke poses en waar het licht goed is. Nu was dat niet nodig, want ik heb al vaak in Beeckesteijn gefotografeerd, en bovendien rij ik er vaak met mijn bijrijdpaard.

1IMG_7630copy 41IMG_7579copy

De shoot

Het eerste kledingsetje was aan, we hadden een plek uitgekozen, en het shooten kon beginnen! Het weer was prachtig, zonnetje en bijna 20 graden. Een perfecte dag! Ik wilde tegen beter weten in nog even op het veld in de zon proberen foto’s te maken, maar zoals verwacht zag het er niet uit. Veel te hard licht en te harde schaduwen. Mijn reflectiescherm verblindde ze zo erg dat dat ook niet lekker shooten was. In de schaduw dan maar weer!

zon schaduw

Na wat testshots kwamen ze langzaam maar zeker los en konden we alle ideeën gaan uitwerken! En ideeën hadden Michel en Anne ook zeker genoeg!
We hebben veelvoudig gebruik gemaakt van het moodboard, het was een ontzettend fijn houvast.
pose1

De volgende pose vond Anne zelf ook heel leuk, het kusje op het voorhoofd. Dit vond ik ook een hele schattige pose,!
pose3

De volgende pose hebben we vrij uitgebreid uitwerkt, gewoon omdat hij zo leuk is. Heel speels, en gezellig. Deze foto’s zijn aan het eind van de dag genomen, de zon kwam echt prachtig door de bladeren heen en we kregen daardoor toch nog iets van het warme sfeertje wat in de voorbeeld foto zit.

pose2

De instellingen

Ik heb de shoot geschoten met mijn 70-200mm f/2.8 en mijn 50mm f/1.8. We hebben de foto’s verspreid over de gehele dag genomen, dus de instellingen hebben vrij veel gewisseld.
De meeste foto’s heb ik met de 70-200mm genomen. Hier heb ik voor gekozen omdat ik dan wat verder weg kon staan en Anne en Michel dan wat meer op hun gemak zouden zijn. Zeker bij de wat intiemere poses lijkt het me niks als er iemand op een halve meter afstand met een camera staat te klikken.

Bij vrijwel alle foto’s heb ik 3 stops overbelicht. Omdat ik in de schaduw fotografeerde ging er iets van de frisse sfeer verloren, en met 3 stops overbelichten halt weer iets van die sfeer terug. De foto’s zijn bijna allemaal met diafragma f/2.8 en ISO 400.
De portretfoto’s met de 50mm heb ik met diafragma f/1.8 gemaakt om echt alleen de ogen scherp te maken.
20IMG_6842copy 25IMG_6904copy

De nabewerking

Omdat de weersomstandigheden zo goed waren heb ik weinig qua belichting hoeven bewerken. Ik heb wel alle foto’s iets meer sfeer proberen te geven.

Ik heb de schaduwen flink opgelicht, wat helderheid toegevoegd, iets meer contrast en de temperatuur ietsjes warmer. Aan het eind heb ik wat vignettering toegevoegd met behulp van curven.
bewerking

Ook bij deze bewerking dezelfde als bovenstaand, hier maak ik dan een action van zodat de gehele serie dezelfde sfeer heeft en een geheel is. Ik heb het oude vertrouwde zonnetje links boven toegevoegd, en de extra lenseflare weg gegumd.

bewerking2

De laatste foto was iets meer werk, ik wist niet wat ik ermee aan moest en ben ontzettend lang bezig geweest. Ik heb verschillende verlooplagen gebruikt, allerlei kleuren toegevoegd en weer weg gehaald. Uiteindelijk ben ik nog niet 100% tevreden, omdat ik de kleurzweem die het gras op de originele foto had niet mooi vond. Deze zweem heb ik niet volledig kunnen verwijderen zonder dat het te gemaakt leek.

bewerking3
Dat was dan de shoot met Anne en Michel! Ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om het allemaal te zien. Wat vinden jullie van het uiteindelijke resultaat?

eind

RELATED POSTS

7 Comments

 1. Beantwoorden

  Chanelle

  28 april 2014

  Wauw, het zijn ontzettend mooie foto’s geworden!

 2. Beantwoorden

  Charlotte

  28 april 2014

  Het zijn allemaal prachtige foto’s geworden!

 3. Beantwoorden

  Juudith

  28 april 2014

  super leuk zo’n verslagje over hoe en wat! altijd leuk en leerzaam om te zien hoe iemand anders het aanpakt! Je hebt er mooie foto’s van gemaakt!

 4. Beantwoorden

  NinFotografie (@NinFotografie)

  28 april 2014

  Super geworden! En ik vind het echt leuk om de fotoshoot van het begin tot het eind te zien.

 5. Beantwoorden

  Senna

  28 april 2014

  Prachtige sfeervolle foto’s. De bewerking vind ik ook erg mooi.
  Leuk dat je het allemaal stap voor stap hebt laten zien!

 6. Beantwoorden

  Nathan

  10 mei 2014

  Prachtige foto’s op mooie locaties.

 7. Beantwoorden

  Layla Vancompernolle

  18 november 2017

  Prachtige foto’s en zeer mooi licht!

LEAVE A COMMENT