• No Products in the Cart

Eerste hulp bij poseren

eerste hulp bij poseren

Als fotograaf word er over het algemeen van je verwacht dat jij weet wat je doet, en wat de bedoeling is. Jammer alleen dat je soms zelf ook geen flauw benul hebt waar je eigenlijk mee bezig bent. “Ja eh, doe maar iets leuks!”, waarna het model je aankijkt met een blik die steeds onzekerder wordt en de poses er ook niet beter op worden. We hebben het allemaal vast wel eens mee gemaakt dat je gewoon NIET weet wat je met die poses aan moet. Maar dan heb ik een paar tips voor je.

 • Ik begin meteen met mijn all time favorite, moodboards! Moodboards zijn echt zo ontzettend handig. Je struint Pinterest af op zoek naar mooie poses die jou aanspreken en bij de shoot passen. Deze kun je op je telefoon opslaan of je print ze uit. Tijdens het shooten kun je deze aan het model laten zien en dan de pose proberen na te doen. Geen zorgen dat je dan foto’s aan het na-apen bent, want het resultaat wordt altijd hele anders dan de originele foto. Super handig hulpje om je op weg te helpen. Uit de ene pose vloeit vaak al de andere en zo kun je je moodboard dan steeds minder gebruiken.
 • Laat je model niet ‘gewoon’ staan. Dat is wat je geneigd bent te zeggen; “Ga maar gewoon staan!”. Sommige mensen zullen dan ook echt ‘gewoon’ gaan staan, en dat ziet er stijfjes uit. Als je niet teveel poespas wilt, kun je je model vragen om ietsjes schuiner te gaan staan, of voor mannen bijvoorbeeld hun armen over elkaar te doen. Recht van voren met de armen naar beneden is zelden flatterend en staat altijd een beetje awkward.

Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.21.26

 • Let op het licht! Komt er prachtig zonlicht van boven, dan is het niet handig om je model naar beneden te laten kijken. Wil je dat je model wel naar beneden kijkt, werk dan met een reflectiescherm. Zo hoef je minder rekening te houden waar het licht vandaan komt. Over het algemeen is de ‘regel’ dat je met de zon in je rug fotografeert en het model dus richting de zon kijkt, maar dit hoeft echt niet altijd zo te zijn. Tegenlicht kan ook juist prachtig werken.
 • Laat de modellen bewegen. Dit is een hele fijne optie om mee te beginnen voor modellen die nog onervaren zijn. Vraag hem/haar bijvoorbeeld om naar de camera toe te lopen, of om langzaam een rondje te draaien. Een hand in het haar kan ook een lastige pose zijn voor modellen. Vraag ze dan om gewoon een paar keer achter elkaar hun hand door hun haar te halen, en dan druk jij gewoon op het goede moment af. Zeker bij loveshoots of groepjes werkt dit echt ideaal. Laat ze iets doen, en dan krijg je de meest spontane foto’s.

Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.23.43 Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.22.59

 • Wissel veel van locatie. Als je tussendoor even kan ontspannen en een rondje lopen kan het model ook weer wat los laten, en kom je sneller op wat nieuwe ideeën. Je hoeft geen kilometers te maken, maar 100 meter opzij kan al weer wat nieuwe inspiratie geven. Zeker als je met kinderen werkt moet je af en toe even wat lopen of pauzeren zodat ze vrolijk/geduldig blijven.
 • Blijf praten met je model! Dat is denk ik de belangrijkste tip. Het is best wel eng aan het begin, zeker omdat je dus over moet komen alsof je precies weet wat je doet, ook al is dat niet zo. Maar het model vertrouwt op jou, en wil graag horen of ze iets goed of niet goed doen. Geef dus tussendoor gewoon telkens een seintje als de pose goed is. Dan weten ze dat ze die pose kunnen aanhouden of later nog eens gebruiken. Als het niets is, kun je ook gewoon zeggen ‘Hmm, dit werkt toch niet zoals ik had gedacht. Zullen we iets anders proberen?’ Zo val je het model niet direct af maar weten jullie wel allebei dat het niet echt een voordelige pose was.

Schermafbeelding 2015-03-12 om 13.25.09

 • Hou rekening met het uiterlijk van je model. Heb je een model met een wat strenger gezicht, dan is een krachtige pose met de handen in de zij misschien niet de juiste optie voor een nonchalante shoot. Om het ‘strenge’ te compenseren kun je dan voor wat meer losse/lieve poses gaan. Niet alle poses passen dus bij elk model!

RELATED POSTS

11 Comments

 1. Beantwoorden

  Yvette

  23 maart 2015

  Hele fijne tips Marit!!

 2. Beantwoorden

  ilona

  23 maart 2015

  Wat een fijn blog post. Hier ga ik zeker iets aan hebben. Bedankt.

 3. Beantwoorden

  Suzanne

  23 maart 2015

  Hele fijne tips! Ik fotografeer pas sinds kort ook personen en heb er soms best wat moeite mee. Ik stuur meestal naar de klant van te voren een moodboard en vraag hen of zij ook nog ideeën hebben? Op die manier weet ik een beetje wat zij van mij verwachten en kan ik mij daarop (waar mogelijk) aanpassen.

 4. Beantwoorden

  Lieke van den Oord

  24 maart 2015

  Nice tips! 😀 Heel herkenbaar ook haha

 5. Beantwoorden

  Anne

  29 maart 2015

  Pinterest lijkt mij heel handig, maar wat zijn nou de perfecte/gewoon goede zoektermen? Gebruik jij speciale woorden voor het thema bij de shoot?
  Ik ben hier (nog) niet zo in thuis helaas. Ik hoop dat je me wat tips kan geven voor zoekwoorden, dan komt dat pinnen wel goed 😉

  En print je de foto’s dan uit, of maak je er een collage van en mailt die naar de medewerkende perso(o)n(en) (model, en eventueel visagiste etc.)?

  • Beantwoorden

   admin

   29 maart 2015

   Het ligt een beetje aan wat voor shoot het is! Maar het ‘photoshoot’ kom je eigenlijk al heel ver, haha. Of ‘pose photoshoot’, ‘girl photoshoot’, ‘loveshoot’, ‘family shoot’ etc vind je ook al van alles. Ik maak er altijd een collage van en die stuur ik rond inderdaad en neem ik mee op mijn telefoon naar de shoot!

 6. Beantwoorden

  Juudith

  29 maart 2015

  Handige tips! ik vind het aansturen altijd nog wat lastig, en deze tips zijn ideaal! kan ik ze van de week direct uit proberen! =D

 7. Beantwoorden

  bb

  5 juni 2015

  volgens mij snap je het dan helemaal niet, als je niet weet waar je mee bezig bent.. en dan ben je zeker geen fotograaf !
  Best een slechte tip dit eigenlijk. buiten het feit dat je altijd zoiezo moet praten met je model. dat is gewoon natuurlijk en logisch.
  ik quote..
  ” zeker omdat je dus over moet komen alsof je precies weet wat je doet, ook al is dat niet zo”

  Sorry ? Als fotograaf weet ik altijd precies wat ik doe.
  Misschien moet je het anders verwoorden ?

  • Beantwoorden

   admin

   5 juni 2015

   Iedereen moet ergens beginnen, en bij je eerste fotoshoot met een model wist ik niet zo goed waar ik mee bezig was, omdat ik het nog nooit gedaan had.
   Met je model blijven praten is voor jou misschien logisch, maar er zijn veel (vooral jonge en onervaren) mensen die dit nog wel heel lastig en eng vinden.

   Voel je niet persoonlijk aangevallen door dit artikel 🙂

 8. Beantwoorden

  Sanne

  4 november 2015

  Hoi Marit. Ik heb een vraagje over het gebruik van een reflectiescherm. Gebruik je een houder om het scherm neer te zetten, of houdt iemand hem vast? En heb je tips voor de afmeting? Ik zag dat er verschillende maten zijn en ik heb echt geeeen idee haha. Het is voor portretfotografie! Groetjes Sanne

LEAVE A COMMENT