• No Products in the Cart

Do’s & don’t voor beginnende fotografen

do's and don'ts
We zijn natuurlijk allemaal ooit begonnen met fotograferen. Spiegelreflex camera gekocht en dan maar hopen dat mensen je vragen om fotoshoots te doen. Best wel lastig om er uiteindelijk voor te zorgen dat steeds meer mensen je kennen en je willen boeken. Ik heb wat do’s en don’ts voor beginnende fotografen!

Do’s
 • Eerst heel veel oefenen. Het gaat vaak mis aan het begin als je meteen geld gaat vragen voor je fotoshoots. Als mensen je willen boeken willen ze vaak eerst wat foto’s die door jou gemaakt zijn zien, maar als niemand je boekt, heb je dus ook geen foto’s en kom je in een vicieuze cirkel. Oefen eerst gewoon net zo lang tot steeds meer gevraagd wordt door andere mensen, dan weet je pas echt dat je kans op boekingen hebt!
 • Doe mee aan meetings/TFP shoots. Dit zijn fotoshoots waar modellen en fotografen allebei niets voor betalen. TFP staat voor Time For Print, en dat houd in dat modellen als bedankje wat foto’s gestuurd krijgen, en als fotograaf hou je er mooi portfolio materiaal aan over. Dit is echt dé ideale manier om een portfolio op te bouwen, te oefenen met je camera, hele gave concepten uit te werken en nieuwe contacten op te doen!

Schermafbeelding 2015-03-12 om 11.10.53

 • Vaak met updates komen. Als je een website of Facebook hebt is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd een berichtje plaatst met een leuk nieuwtje, en voorzien van een foto. Foto’s doen het goed op sociale media, en zo blijf je in de gedachten van je volgers. Als je maar eens per 2 maanden iets plaatst, moeten je volgers telkens weer even bedenken wie je ook alweer was. Je wilt juist dat ze je steeds beter gaan leren kennen, dus probeer zo regelmatig mogelijk te updaten.
 • Contacten leggen/samenwerkingen aangaan. Iets wat ik toen ik begon echt nog niet durfde, maar wat je wel heel erg kan helpen. Stap op andere fotografen af, bedenk een leuk concept wat je samen met iemand wil uitwerken, vraag of je met een ervaren fotograaf een keertje mee mag op een shoot. Daar leer je ontzettend veel van, en je leert ook weer nieuwe mensen kennen die misschien iets voor je kunnen betekenen!

Schermafbeelding 2015-03-12 om 11.10.41

Don’ts
 • Alleen arabieren/topmodellen/winnende honden gratis fotograferen. Een arabier levert natuurlijk mooie foto’s op, maar de meeste fotoshoot-aanvragen die je zult ontvangen zijn niet van mensen met arabierenhengsten. Het is veel en veel moeilijker om een oudere shetlander mooi op de foto te zetten. Maar als je dat kan, kunnen je klanten zich wel veel beter identificeren met jou portfolio. Stel, je hebt alleen maar mooie en speciale rassen in je portfolio, zal dat meisje met die shetlander je waarschijnlijk niet boeken. Die kan dan moeilijk voor zich zien hoe jij haar pony op de foto gaat zetten. Hetzelfde met menselijke modellen. Fotografeer jij alleen topmodellen, durven onervaren modellen minder snel op je af te stappen. Dus probeer je portfolio zo divers mogelijk te houden!

Schermafbeelding 2015-03-12 om 11.10.22

 • Over klanten/collega fotografen praten op sociale media. Als fotograaf werk je vaak alleen en ben jij als persoon zelf een deel van je merk. Als merk moet je natuurlijk ten alle tijden professioneel handelen, en dus ook op sociale media. Daar herkennen mensen vaak je naam, en dus ook je merk. Als je daar negatief over je klanten of andere fotografen praat, gaat dat helaas vaak als een lopend vuurtje rond. De fotografen wereld lijkt groot, maar is eigenlijk een klein wereldje. En met veel vrouwen wordt er helaas af en toe wat af gekletst..
 • Het in één jaar willen maken. Want helaas.. Die kans is waarschijnlijk klein. Ik heb er zo’n 3 jaar over gedaan voor ik een klein beetje naam ging krijgen. Het kost gewoon tijd voordat mensen je naam gaan kennen en je stijl gaan herkennen. Maar het geldt natuurlijk wel, hoe groter je talent, hoe specialer je stijl, en hoe meer je fotografeert, hoe sneller het kan gaan. Er zijn ook mensen die met een half jaar ontzettend bekend zijn geworden, gewoon omdat ze zó goed zijn. Maar laat je dus niet ontmoedigen als er na een jaar nog weinig gebeurd is.

 

23 maart 2015

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Beantwoorden

  Cindy

  26 maart 2015

  En heb je misschien nog tips wáár er dan meetings plaats vinden of waar op internet je daarvoor kan kijken?

  • Beantwoorden

   admin

   28 maart 2015

   Je kunt op Facebook kijken naar verschillende fotografen-groepen. Daar worden regelmatig meetings georganiseerd! Daarnaast ook op verschillende fotografie-fora, inclusief Bokt.nl!

 2. Beantwoorden

  Jedidja

  26 maart 2015

  Dank je wel! Hier kan ik wat mee!

 3. Beantwoorden

  Juudith

  26 maart 2015

  Handige tips! ben het er zeer zeker mee eens!

 4. Beantwoorden

  Melissa

  20 april 2015

  Jammer genoeg zijn er nooit zulke meetings in de buurt van Limburg! 🙁

LEAVE A COMMENT