• No Products in the Cart

De 5 soorten licht en hun werkwijze


Het belangrijkst van het maken van een foto is de belichting. Maar om goed te belichten moet je eerst weten hoe de lichtsituatie op dat moment is. Vervolgens kun je daar de juiste instelingen bij zoeken. Licht kan van verschillende kanten komen, waardoor je heel ander soort foto’s krijgt. Ik neem ze met je door!

Je hebt vrij veel soorten licht, maar er zijn er een aantal die het duidelijkst en belangrijkst zijn.

 1. Zon van achter
 2. Tegenlicht
 3. Zijlicht
 4. Diffuus licht
 5. Zon recht van boven

Al deze soorten licht hebben andere instellingen, en soms zelfs hulpmiddelen, nodig.

Zon van achter

Dit is eigenlijk het ‘standaard’ soort licht waar je voor gaat. Over het algemeen wordt er altijd gezegd dat je met de zon in je rug moet fotograferen. Dit geeft inderdaad in vele gevallen een goed resultaat en is redelijk makkelijk fotograferen. Bij dit licht is de lucht fel blauw, en komen kleuren en contrasten goed uit. In het meest ideale geval heb je weinig last van schaduwen. Zijn die er wel, zijn het ook wel meteen vrij harde schaduwen. Een reflectiescherm is vaak nodig om de zijkanten van een onderwerp te belichten als het niet volledig rechtstaat. Eigenlijk is dit een prima licht situatie die in veel gevallen goed werkt. Als je wat meer sfeer wil creëren vind ik zon in de rug dan wel weer wat saai, je kan er qua uitgebreide nabewerking weinig kanten mee op, heb ik ervaren.

achtr je

Tegenlicht

Tegenlicht is een van mijn favoriete licht situaties! Het is wel meteen een stuk moeilijker, en gaat dan ook niet altijd even goed. Met tegenlicht kun je prachtige lensflares en warme zonnestralen creëren waardoor je meteen meer sfeer in je foto krijgt. Pas hier wel mee op, als de zon erg fel schijnt blijft er vaak weinig over van je onderwerp, en moet je kiezen tussen een goed belichte lucht, óf een goed belicht model. Om dit te compenseren kun je een reflectie scherm gebruiken, wat je bijna recht voor het model houd. Zo kaatst al het licht wat van achter het model komt weer terug naar voren. Ook kun je +2 belichting compenseren. Gebruik je geen reflectiescherm, kun je mooie silhouetten maken.

tegenlicht

Zijlicht

Zijlicht vind ik eigenlijk vooral irritant. Hierbij komt de zon van de zijkant en is één kant van het onderwerp vaak over- of onderbelicht. Hier is bijna niet mee te werken zonder reflectiescherm. Met een scherm kun je de onderbelichte kant beter belichten, of je gebruikt hem als diffuser om de overbelichte kant minder te belichten. Als het kan, probeer zijlicht dan zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt er wel artistieke effecten mee bereiken, als je goed weet wat je wil, maar lastig is het zeker.

zijlicht

Diffuus licht

Dit is eigenlijk de perfecte licht situatie! Diffuus licht krijg je op een lichtbewolkte dag, of in de schaduw. Dit licht is gelijkmatig verdeeld, en geeft vrijwel geen schaduwen. Ideaal, want zo maakt het niet uit hoe je staat, of van welke kant je fotografeert. De zon staat namelijk ‘nergens’, zo lijkt het wel. Je krijgt hierbij wel het mooiste resultaat in de schaduw, dan blijven de kleuren prachtig verzadigd en licht. Op een licht bewolkte dag verdwijnt de kleur uit alles, en kan je zelfs een beetje scherpte verliezen. Ook is de lucht dan natuurlijk niet zo mooi als achtergrond.

diffuus

Zon recht van boven

Dit is een hele lastige, en een waar je vaak mee te maken hebt in de zomer. Hierbij krijg je vaak last van schaduwen onder de ogen, neus, mond en kin. Geen mooi gezicht! Zeker als het harde schaduwen zijn, dan moet je bijna wel een reflectiescherm gebruiken om nog een acceptabel resultaat te krijgen. Let erop dat de zon élke dag op een bepaald moment recht van boven komt. Zelfs als het bewolkt is, zie je dan nog schaduwen. Een reflectiescherm gebruiken is daarom altijd nuttig midden op de dag. Zelfs als het bewolkt is zul je je verbazen over het verschil dat zo’n scherm maakt.

scherm

Weten met welk licht je te maken hebt en hoe te handelen is heel belangrijk in fotografie. Ik hoop dat jullie hier wat aan gehad hebben en je voordeel hiermee kunnen doen!

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Beantwoorden

  Juudith

  6 mei 2014

  Super handig artikel!

 2. Beantwoorden

  madebyevelien

  7 mei 2014

  Zeer duidelijke post. Al je andere berichten, tips en trucs zijn trouwens ook super interessant en zeker bij fotografie blijft er steeds wel weer iets nieuws te leren!

  • Beantwoorden

   maritkaty

   8 mei 2014

   Dankjewel, super leuk om te horen dat je er iets aan hebt!

 3. Beantwoorden

  Beau Konings

  12 mei 2014

  Echt super handig! Wat voor instellingen (iso&diafragma&sluitertijd) gebruik je bij tegenlicht? 🙂

  • Beantwoorden

   maritkaty

   12 mei 2014

   Je hebt niet echt standaard instellingen die altijd werken, dat verschilt echt ontzettend. Als je overdag met tegenlicht wil fotograferen heb je al totaal andere instellingen dan als je dat bij ondergaande zon wil doen. Daar kan ik dus niet echt iets over zeggen 🙂

LEAVE A COMMENT