• No Products in the Cart

Je eerste bruiloft fotograferen

Geef toe, we hebben het allemaal gedacht toen we onze eerste bruiloft gingen fotograferen: ‘Kan ik het wel? Heb ik wel genoeg apparatuur? Zou het goed genoeg zijn? Help!’ Allemaal geen gekke gedachtes. Maar gelukkig zijn ze niet nodig als je goed voorbereid begint op je eerste bruiloft.

Kan iedereen zomaar  bruiloften fotograferen?

Nou ja, nee. Ik denk van niet. Het zijn echt wel lange dagen, vol hele belangrijke momenten in soms hele moeilijke omstandigheden die snel wisselen, waarbij niets fout mag gaan. Het is totaal anders dan een ‘gewone’ fotoshoot van een paar uurtjes. Ik raad dus ook iedereen aan om het éérst eens te proberen voor je je hele website hebt omgegooid en al geroepen hebt dat jij bruidsfotograaf wordt. Wie weet valt het je zwaar tegen of blijkt het niks voor jou te zijn.

Help, ik ga een bruiloft fotograferen zonder ervaring!

Dit zijn van die situaties waar je in rolt zonder er heel veel bij na te denken. Je bent al een tijdje bezig met wat fotoshootjes hier en daar, en ineens vraagt een vriend van een vriendin of je toevallig hun trouwdag wilt fotograferen, want ze vinden je foto’s zo mooi! Niks officieels, niks spannends, gewoon ‘wat fotootjes’. Voor je het weet heb je ja gezegd en staat je eerste bruiloft gepland.

Pas dan bedenk je je dat je eigenlijk nog niet zo veel ervaring hebt, nog nooit met een flitser gewerkt hebt, überhaupt nooit binnen fotografeert en eigenlijk helemaal niet weet of je dit wel gaat kunnen.

In deze blog ga ik proberen zo veel mogelijk tips te geven zodat je met succes je allereerste bruiloft zal afsluiten. Ik kan je niet beloven dat ik je het hele fotografie vak kan bijbrengen, maar wie weet is het net genoeg om een mooi resultaat af te leveren!

Bekijk tutorials

Bekijk heeeel veel tutorials. Struin YouTube af, bekijk fotografie blogs, lees boeken, alles wat je maar kan vinden. Zorg dat je de basis van de fotografie onder de knie hebt en dat je in elk geval in de Av-stand kan werken. Ga daarna op zoek naar informatie over poses, sfeer vast leggen en eventueel informatie over flitsen, als je dat aandurft.

Huur apparatuur

Huur alle apparatuur die je nodig denkt te hebben voor een dagje. Dit kun je bij verschillende bedrijven doen. Zorg in elk geval voor twee body’s, zodat je altijd een back-up hebt. Ik raad je aan om een 24-70mm f/2.8 objectief te huren. Dit is een veelzijdig objectief wat je in principe de hele dag kunt gebruiken. Als extra objectief kun je een 70-200mm f/2.8 huren.

Je kunt ook flitsers huren. Huur deze niet pas op de dag zelf, maar probeer hem al wat eerder een paar keer uit zodat je goed weet hoe de flitser werkt. Je kunt namelijk niet zo gemakkelijk werken met een flitser zonder enige ervaring.

Zorg daarnaast voor voldoende geheugenkaartjes, een extra accu en batterijen voor de flitser.

Oefen in allerlei omstandigheden

Zet je hele familie en vriendengroep op de foto in de vreselijkste omstandigheden die je maar kunt verzinnen. In een smalle donkere gang, in de felle brandende zon, in het gouden uur, alles wat je maar kunt bedenken.

Second shooter

Ga zo snel mogelijk op zoek naar een bruidsfotograaf waarbij je mee mag lopen. Het liefst meer dan één bruiloft. Stel alle vragen die je wilt, probeer je apparatuur uit, kijk goed mee met de fotograaf en probeer alle informatie in je op te zuigen. Dit is de allerbeste oefening die je kunt krijgen.

Wat ik voor mijn allereerste ‘echte’ bruiloft heb gedaan is een soort generale repetitie. Ik liep mee met een bruidsfotograaf maar ik deed alsof ik de enige fotografe was op die dag, en hield mezelf voor dat mijn foto’s zo goed zouden moeten zijn dat ik ze aan het bruidspaar zou kunnen afleveren. Als je met succes op zo’n generale repetitie kunt terug kijken weet je dat je er klaar voor bent.

Weet waar je aan toe bent

Ook al heb je nog nooit een bruiloft gefotografeerd, het is niet handig als je als een kip zonder kop rond rent op de dag zelf. Zorg dat je weet wanneer er wat staat te gebeuren. Bespreek de dag zelf daarom ook uitgebreid door het met bruidspaar. Maak een tijdschema, bespreek samen hoeveel tijd jij nodig denkt te hebben voor portretten tussendoor, de first look, etc.

Wees eerlijk over je kwaliteiten

Dit is denk ik het belangrijkst: Wees eerlijk naar het bruidspaar toe over wat ze van je kunnen verwachten. Geef aan dat je onzeker bent, dat het je eerste bruiloft is. Doe dit uiteraard niet pas op de dag zelf, maar tijdens de kennismaking. Kiest het bruidspaar dan alsnog voor jou, dan weet je dat het een weloverwogen keus is en dat ze snappen dat er misschien ook minder perfecte foto’s in de selectie kunnen zitten.

Wat zijn jouw tips voor de eerste bruiloft, en hoe ging het bij jou?

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Wendy Jonker

  13 juli 2017

  Mooie blog, merk zelf dat het heel erg lastig is om een doorgang te krijgen om eens mee te mogen lopen als second shooter. Zoveel fotografen aangeschreven zonder resultaat. Ondertussen verder groeien en leren 😊

 2. Beantwoorden

  Nanda

  13 juli 2017

  Wat zou jij verstaan onder genoeg geheugenkaartjes? Hoeveel gb? Bij een hele dag bruiloft inclusief een deel feest.

 3. Beantwoorden

  leroy

  14 juli 2017

  Hallo marit.

  Je gebruikt denk ik meestal de av stand bij bruiloft fotografie? En doe je ook onderbelichten ? En welke diafragma gebruik je het meest ?

  Gr leroy

 4. Beantwoorden

  Frans Blok

  10 november 2017

  Mijn advies: als het even kan, ga dan van te voren de locaties bekijken. Ik ben voor een bruiloft die ik enige tijd geleden gefotografeerd heb samen met de aanstaande bruid alle belangrijke plekken langs geweest en ik wist daardoor precies wat ik kon verwachten, onder andere wat betreft licht.

LEAVE A COMMENT