• No Products in the Cart

7 Tips voor de beste landschapsfoto’s

Beste landschapsfoto's

Het weer wordt langzaamaan weer een beetje beter, het is weer tijd om lekker naar buiten te gaan! Misschien ga je binnenkort wel op vakantie, en dan wil je natuurlijk ook iets van de prachtige natuur vast leggen. Ik geef je tips hoe je het beste landschappen op de foto kunt zetten!

1. Gebruik het liefst een groothoek

Als je een groothoek lens gebruikt betekent dat dat je heel ver kunt uitzoomen, en zo dus zo veel mogelijk van het landschap in beeld krijgt. Daardoor lijkt het landschap nog indrukwekkender en groter. Met een telelens krijg je maar kleine stukjes van een landschap op de foto, en daarbij drukt een telelens alles optisch een beetje in elkaar, waardoor dingen die ver weg van elkaar staan op de foto heel dichtbij lijken. Niet wat je wil in een wijds landschap! Heb je nou geen groothoek, dan kun je ook prima je kitlens gebruiken, of een groothoek foto maken van een paar foto’s aan elkaar .

2. Ga zo laag mogelijk zitten

Het liefst hou je je camera enkele centimeters van de voorgrond. Als je heel hoog staat krijg je een soort overzicht, waar minder diepte in zit. Maar ga je laag staan, dan lijkt het landschap zich nog verder uit te strekken. Sommige fotografen staan tot hun enkels in het water om tot het mooiste standpunt te komen. Handig is om een statief mee te nemen, dan staat je camera in elk geval goed recht en hoef je er niet zelf bij te gaan liggen. Heb je geen statief, zet je camera dan op een rots of boomstam.

Schermafbeelding 2015-01-28 om 15.32.03

3. Neem iets van de voorgrond mee in je beeld

Ook dit geeft weer een duidelijke dieptewerking. Als je een onderwerp op de voorgrond hebt kan je daarmee vergelijken hoe groot de rest van het landschap dan eigenlijk is. Nog mooier is als dat onderwerp een beetje schuin in beeld ligt, waardoor het een lijn trekt naar achteren toe. Daardoor krijg je optisch nog meer diepte in je foto!

1IMG_5969copy

4. Neem ook eens een persoon mee in de foto

Zelfde verhaal als hierboven, als er een mens in het landschap staat zie je pas hoe groot (of klein natuurlijk) het landschap echt is!

5. Zorg voor een rechte horizon

Er zijn weinig hele strenge regels in de fotografie, maar dit is er wel eentje van. Bij een landschap is een rechte horizon echt een must-have. Het geeft niet als je horizon niet meteen recht is, ik ben daar zelf ook niet zo goed in. Je kunt de horizon heel makkelijk recht trekken in Lightroom en Photoshop.

landschapp

6. Gebruik een klein diafragma

In een landschap wil je je foto van voor naar achter helemaal scherp hebben, en daar heb je een klein diafragma voor nodig. Gebruik niet het allerkleinste diafragma, je camera presteert daarmee vaak niet op z’n allerbest. Kies een diafragma tussen de f/8.0 en f/16.

7. Berg je camera niet op als het donker wordt

Het voordeel van landschappen, ze bewegen niet! Je kunt dus nog gewoon door fotograferen als het donker begint te worden! Zet je camera op statief, en op de M stand. Stel nu je diafragma in op, wat zullen we zeggen, f/11. Zet je ISO waarde op 100 en bepaal de sluitertijd om een goed belichte foto te krijgen. Probeer verschillende sluitertijden uit en je zult hele andere foto’s krijgen dan overdag.

13IMG_0257 2copy

 

23 februari 2015

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Beantwoorden

  Dinja

  26 februari 2015

  Handige tips!
  De meeste wist ik al.
  Ik vind landschapsfotografie heel leuk en zou het eigenlijk vaker moeten doen!

 2. Beantwoorden

  Senna

  28 februari 2015

  Leuke tips!
  Ik heb jou blog gedeeld in een inspiratiepost op mijn blog (http://www.sennacamara.blogspot.nl/2015/02/inspiratie-delen-4.html)

  • Beantwoorden

   admin

   2 maart 2015

   Super leuk, dankjewel 😀

 3. Beantwoorden

  Juudith

  2 maart 2015

  Handige tips! Ik wil het ook wat meer gaan doen, maar gun me er nog geen tijd voor! haha

 4. Beantwoorden

  Jolijn

  9 januari 2016

  Jongens jongens jongens, ik ben ZO blij dat ik je blog heb ontdekt! Ik heb serieus nog nooit zoveel aan tips gehad als nu. Nu nog eens uitproberen, maar je bent geweldig. Echt heel erg bedankt!

LEAVE A COMMENT