• No Products in the Cart

Welke Canon camera moet ik kopen?

welke canon camera kpen

In het vorige artikel vertelde ik al alles over welke soort camera je zou kunnen kopen. Ben je er eenmaal uit dat je een (Canon) spiegelreflex wilt, dan ga ik proberen om je nóg verder op weg te helpen. Again, ik werk niet in een camera winkel, maar ik ga je proberen zo goed mogelijk advies te geven. Welke camera past nou het beste bij jou?

Instapmodellen / beginnende en hobby fotografen

Of je voor een instapmodel moet gaan ligt helemaal aan je wensen, maar vooral ook aan je doelen. Bedenk goed van te voren wat je wil doen met je camera. Welk niveau wil je bereiken, hoe veel tijd en geld wil je investeren? Is het je eerste camera en weet je nog niet goed of ermee verder wil, of denk je dat je camera maar voor speciale gelegenheden uit de kast gaat trekken, dan is een instapmodel een hele prima keuze!

Deze camera’s bieden top kwaliteit, maar zijn makkelijk te bedienen en hebben nog semi-automatische standen zoals ‘landschap’, ‘portret’, etcetera. Ook kunnen nu vrijwel alle instapmodellen HD filmen!

Canon 100D – Het kleinste en goedkoopste model dat Canon heeft. Handig mee nemen dus en een mooie overstap als je van een compact camera komt.

Canon 1300D – Een fijne beginnerscamera die prima presteert, nu ook WiFi heeft, HD filmt en fijn geprijsd is. Een van de meest geliefde beginnersmodellen!

Canon 760D – De nieuwere versie van de 750D, veel scherpstelpunten om uit te kiezen (handig voor sport!), er zit zelfs Wi-Fi op en een LCD scherm aan de bovenkant van de camera. Natuurlijk kun je ook HD filmen. Een ideale camera om lang mee te groeien.

15IMG_9250copy

Semi-professionele modellen / voor de fotografie liefhebbers

Deze modellen brengen je net een stapje verder! Over het algemeen kun je met hogere ISO waardes fotograferen, zijn de afbeeldingen iets betere kwaliteit (no worries, dat zie je alleen bij grote afdrukken) en heb je vaak meerdere scherpstelpunten om mee te werken.

Canon 760D – Ook de 760D mag hier wel een plekje krijgen, vind ik. Ik heb jaren met de 650D gefotografeerd, een flink oudere versie van de 760D, en hier heb ik ontzettend veel plezier aan gehad. Dus zoals ik hierboven al zei, met deze camera kun je echt wel een flink tijdje voort!

Canon 80D – De 80D heeft ontzettend veel scherpstelpunten, wat deze camera echt ideaal maakt voor vrijwel alle soorten van fotografie, maar hij blinkt vooral uit in de sport. Ook heeft deze camera een ontzettend groot ISO bereik, dus weinig last van ruis! Vind je deze toch iets te duur, kijk dan ook zeker naar de Canon 70D.

Bokt6

Professionele modellen / voor de echte fanatiekelingen

Veel beter dan deze camera’s gaat het niet worden. Ik zou deze modellen nooit als eerste camera aanschaffen, dat lijkt mij echt zonde van het geld. Bekijk eerst of je het wel leuk vindt, en probeer het maximale uit die gekochte camera te halen. Pas als je merkt dat je apparatuur te kort komt, zou ik kijken naar een van deze modellen!

Canon 7D Mark II – De allerbeste crop-camera die Canon te bieden heeft! Wel 65 scherpstelpunten, 2 slot voor geheugenkaarten, een gigantisch ISO bereik en natuurlijk haarscherpe beelden. Beter dan dit ga je het niet krijgen 😉

Canon 6D – Mijn grote liefde! Dit is een fullframe camera, wat maakt dat de sensor groter is. Weet je niet meer precies wat het nou inhoud, dan kun je dit artikel lezen waar in ik je alles vertel over fullframes.
De 6D is ideaal voor de wat minder technische fotografen die toch een stap extra in kwaliteit willen zetten. Je hebt minder scherpstelpunten dan bij andere modellen, dus deze camera is vooral geschikt voor portret fotografie. Wel een groot bereik qua ISO waardes, en opnieuw natuurlijk HD beelden en film.

Canon 5D Mark III – Nog een stapje verder dan de 6D! Veel mensen twijfelen tussen de 6D en de 5D, en dat is wat mij betreft erg logisch. De 5D heeft namelijk 61 autofocus punten! Op snelheid en precisie wint hij het dus flink van de 6D.

Canon 1D X Mark II – Heb je nou echt heel veel geld over dat je graag kwijt wil (zo’n 6 duizend eurootjes), dan kun je eens kijken naar dit model. De Ferarri van de Canons, beter bestaat het bijna niet.

Vind je al deze modellen toch iets te prijzig, dan kun je altijd naar de vorige versies van de modellen kijken. De 650D bijvoorbeeld in plaats van de 760D, en de 1100D in plaats van de 1300D. Dit scheelt aanzienlijk in prijs, maar let op: je levert natuurlijk altijd wel iets aan kwaliteit in.

Ik hoop dat ik je verder op weg heb kunnen helpen met dit artikel!

 

RELATED POSTS

4 Comments

 1. Beantwoorden

  Matthijs

  25 april 2016

  Mooi uitgelegd Marit,

  Neem aan de de de 5D mark III bedoeld ipv de II?

  Groetjes Matthijs

  • Beantwoorden

   Marit

   25 april 2016

   Ah thanks, ga ik aanpassen!

 2. Beantwoorden

  Steef

  25 april 2016

  Heb laatst (een jaar terug) de overstap gemaakt van Sony naar Canon. Nog geen seconde spijt van gehad. Van een Sony A230 naar een Canon 70D. Wat een machine is dat zeg. ?

 3. Beantwoorden

  Kirsten

  4 maart 2017

  Goed en duidelijk geschreven! 😀 Nu heb ik een vraag.. zit er al een tijdje aan te denken om een nieuwe camera aan te schaffen, omdat ik mijn Canon 1100D al een aantal jaren heb (en veel gebruik + het was al een occasion) en ik de laatste tijd echt merk dat ik steeds meer kwaliteitsverlies heb t.o.v. een paar jaar terug. Hij begint dus echt wel een beetje op te raken.
  Nu zit ik te twijfelen naar wat voor camera ik nu de overstap wil maken. Ik heb geen heel groot budget en fotografeer ook alleen hobbymatig. Ik zag de 700D voor een aantrekkelijke prijs staan; is dit een goede opvolger? Of heb je misschien andere aanraders (rond dezelfde prijsklasse, waar m’n (Canon) objectieven ook gewoon op kunnen)? 🙂

LEAVE A COMMENT