• No Products in the Cart

Welke camera moet ik kopen?

welke camera kpen

De vraag die ik denk ik het allermeeste krijg is ‘Welke camera moet ik kopen?‘. Deze vraag ga ik in deze blogpost voor iedereen proberen te beantwoorden!
Allereerst, jullie weten het al, ik ben niet de grootste cameratechnicus die er rond loopt. Ik weet er ook niet alles van. Wil je echt uitgebreid advies, dan zou je natuurlijk naar een fotografiezaak kunnen gaan, en daar kunnen ze je echt alles vertellen. Maar ik zal je het advies geven wat ik eigenlijk aan iedereen geef die deze vraag aan mij stelt. En eigenlijk begint dat met ‘Ik weet het niet‘. Want welke camera geschikt is voor jou hangt van zó veel verschillende dingen af. Echt persoonlijk advies geven is heel lastig als ik je niet zo goed ken of niets weet van je budget.

Oke, nu over de camera’s

Het is in elk geval niet zo dat een fullframe of dure grote spiegelreflex altijd de beste camera voor jou is. Natuurlijk zouden deze camera’s in theorie de beste kwaliteit kunnen leveren, maar dat staat niet gelijk aan de beste foto’s. De persoon achter de camera is nog altijd verantwoordelijk voor de foto’s, en of die goed zijn of niet ligt meestal niet aan de camera. Dus ‘hoe duurder hoe beter’ hoeft echt niet altijd op te gaan!

Ben je dus een beginnende fotograaf, of wordt het je eerste camera, dan adviseer ik je om voor een instapmodel te gaan. Kies voor een goedkoop model, misschien zelfs niet eens een spiegelreflex, en ga eerst eens kijken of het iets voor je is en of je er mee wil door wil gaan. Het zou zonde zijn om al je spaargeld uit te geven aan een dure camera die daarna ligt te verstoffen.

Een foto gemaakt met mijn compact camera, Canon Powershot S120

Een foto gemaakt met mijn compact camera, Canon Powershot S120

Soorten camera’s 

Er zijn grofweg 3 soorten camera’s waar je uit kunt kiezen als je een camera wilt gaan kopen. Een compact camera, een systeemcamera en een spiegelreflex camera.

Compact camera
Het spreekt natuurlijk voor zich dat een compact camera, de naam zegt het al, veel compacter is dan een spiegelreflex of systeemcamera.  Hierdoor neem je je camera veel vaker mee. Bedenk dus wat je met je camera wil gaan doen. Wil je hem vooral op vakantie gebruiken, neem je hem mee naar sporten, paarden? Bedenk of een grote spiegelreflex wel praktisch is. Een compact camera is in de meeste situaties gewoon makkelijker om mee te nemen.

Tegenwoordig hebben compact camera’s ook M, A, en T standen om je foto’s in te schieten. Daarnaast hebben ze meestal veel hulpkeuze programma’s, maar ook leuke effecten. Met een compact camera is het relatief makkelijk mooie foto’s te maken. De voorkeuze standen werken vaak prima, en je wordt niet overweldigd door een heel arsenaal aan opties en knopjes. Ben je dus van plan veel snelle opnames te maken op de automatische stand, dan is een compact camera zeker aan te raden omdat dit gewoon ontzettend snel werkt.

Een leuk extra voordeel is dat filmen met een compact camera ook vaak ontzettend makkelijk is en met hele goede kwaliteit! Dit is met een spiegelreflex vele malen moeilijker.

Een compactcamera kun je al kopen vanaf €200,-. Je hoeft hierbij geen lenzen te kopen, dus dat scheelt natuurlijk ook een hoop geld. Dit kan ook een nadeel zijn, want je werkt dus met een vast bereik en dit kun je niet uitbreiden.

Systeem camera
Systeemcamera’s zijn een volgende stap. Nog steeds lichter en handzamer, en een stapje beter in kwaliteit dan de compact camera’s. Hiermee kun je ook objectieven wisselen. De keuze in objectieven is wel kleiner dan bij spiegelreflexen, maar dat breid zich de laatste jaren snel uit.

Ze hebben geen spiegel zoals in een spiegelreflex camera, dus je maakt je foto’s op dezelfde manier als met een compact camera.

Systeem camera’s kun je voor een klein prijsje kopen, rond de €250, maar er zijn er ook steeds meer in een hogere prijsklasse, rond de €1000,-.

Spiegelreflex camera
Dan heb je natuurlijk nog de spiegelreflex camera, de meest geavanceerde optie van allemaal. Er zijn heel veel spiegelreflex camera’s en allemaal hebben ze een andere kwaliteit en andere mogelijkheden. Je hebt instapmodellen, speciaal voor beginnende fotografen, en hele geavanceerde modellen. Er zit dus altijd wel iets bij wat bij jou past, je kunt de keuze van je camera afstemmen aan jou niveau.

Prijzen beginnen hier rond de €500,- en eindigen waar je het niet meer wilt weten, haha.

camera-photography-vintage-photo-large

Wat past nu bij mij?

Ja, dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Het gaat er vooral om wat je doel is met de camera.

Wil je gewoon leuke foto’s maken tijdens tripjes, dagjes weg en vakantie dan voldoen compact camera’s echt prima. Ben je een blogger en wil je product foto’s maken, of gewoon mooie foto’s met onscherpe achtergronden, dan zijn systeem camera’s echt een hele fijne keuze. Wil je echt professioneel gaan werken, met lange sluitertijden aan de gang, en ben je bereid om je te verdiepen in alle mogelijkheden en instellingen, dan past een spiegelreflex bij je.

Velen laten de compacts en systeemcamera’s meteen links liggen en richten zich meteen op spiegelreflexen, maar dat is echt niet altijd de beste keuze! Systeemcamera’s bieden prachtige kwaliteit en zelfs steeds meer professionele fotograferen werken met deze modellen. Denk hier dan ook zeker eens over na.

Heb je je keuze gemaakt?

Dan zou ik toch echt naar de winkel gaan. Bepaal voor jezelf een budget, wat je met je camera wilt fotograferen en hoe vaak je hem wilt gebruiken, en laat je goed adviseren. Ik zou zelf naar meerdere winkels gaan om van verschillende mensen advies te krijgen. Je kunt op de site van Canon alvast de keuze hulp proberen, deze maakt de selectie wat kleiner voor je. Maar ook veel online winkels werken met verschillende filters om je keuze te beperken.

Ik hoop dat dit artikel een beetje geholpen heeft om je keuze te maken! Maandag deel 2, waarin ik je help met de keuze voor een Canon spiegelreflex camera.

 

RELATED POSTS

1 Comment

  1. Beantwoorden

    kredit ausland tod

    16 februari 2017

    BION I’m impressed! Cool post!

LEAVE A COMMENT