• No Products in the Cart

Fullframe: Je objectieven opnieuw kopen?

Misschien denk je erover om over te stappen van een cropcamera naar een fullframe camera. Wacht dan nog heel even met je beslissing! Want heb je al nagedacht over je objectieven? Kun je die nog wel houden en blijven gebruiken, of moet je alles opnieuw gaan aanschaffen?
In een eerder artikel heb ik je uitgelegd wat een fullframe camera is en waarom je de overstap eventueel zou willen maken. Als je er dan eenmaal uit bent dat je inderdaad wel wilt overstappen, is het wel handig om eerst even naar je objectieven te kijken. Want sommige objectieven zul je niet meer kunnen gebruiken!

Het bereik verandert

Allereerst, stel dat je je lenzen nog wel kunt gebruiken, dan zal hij niet meer helemaal hetzelfde zijn. Het bereik zal namelijk veranderen omdat de sensor van de fullframe camera groter is dan die van je crop camera.

Het bereik wordt altijd aangegeven in millimeters. Hoe lager dat getal, hoe meer groothoek je hebt. De crop factor van een cropcamera kun je vermenigvuldigen met het aantal millimeters van je lens. Een fullframe camera heeft geen crop factor. Een 50mm lens is op een fullframe camera dus ook écht een 50mm. Echter, als je natuurlijk gewend bent om met een crop camera te werken, dan lijkt het bereik ineens heel erg anders. Een crop camera heeft een crop factor van 1,5. Een 50mm lens is op je crop camera dus eigenlijk een 75mm lens!

Wat betekent dat voor je objectieven?
Stap je over van een crop camera op een fullframe, dan zullen je groothoek lenzen dus nóg meer groothoek worden. Je zoomlenzen zullen echter wat bereik verliezen. Heb je dus net een dure telelens gekocht om echt goed mee te gaan zoomen, kun je er misschien over nadenken om daar je crop camera voor te houden, in plaats van deze eventueel door te verkopen.

2

Welke objectieven kan je nog gebruiken?

Een croplens geeft soms een kleinere beeldhoek dan fullframe camera’s aankunnen. Soms krijg je dan last van donkere harde randen om al je foto’s heen.

Hier komen de verschillende merken om de hoek kijken.  Heb je een Nikon of Sony camera? Hoera, dan kun je al je lenzen houden! Zij schakelen een deel van je sensor gewoon uit, zodat dat vlak niet opvalt. Je fullframe sensor verandert dan gewoon weer in een crop sensor. Niet ideaal, maar je kunt al je objectieven blijven gebruiken.

Canon camera’s hebben deze optie niet, omdat de lenzen anders op de camera bevestigd zitten. Heb je dus een fullframe camera van Canon, kun je geen Canon crop lenzen meer gebruiken.

Gelukkig werkt het principe maar één kant op. Niet alle crop lenzen passen op een fullframe, maar alle fullframe lenzen passen wel op een crop camera.

Hoe weet je of je lens een fullframe of croplens is?

Bij Nikon geven ze dat aan met ‘DX’. De ‘DX’ lenzen zijn speciaal voor de crop camera gemaakt. Bij Canon kun je de croplenzen herkennen aan ‘EF-S’.

Wil je gaan overstappen, denk er dan goed over na wanneer je dat wil gaan doen, met het oog op je objectieven collectie. Het zou zonde zijn als je alles weer opnieuw moet aanschaffen.

 

 

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Lucas Dekker

  24 juni 2016

  Beste Marit,
  Hoe geven ze bij Sony aan of het een fullframe- of croplens is?
  Ik zie je reactie graag tegemoet .

  Gr. L. Dekker

  • Beantwoorden

   Marit

   25 juni 2016

   Naar mijn weten is FE voor croplens en E voor fullframe, maar ik moet je zeggen dat ik het niet zeker weet.

LEAVE A COMMENT