• No Products in the Cart

5 redenen om een 50mm te kopen


Ik ben helemaal gelukkig met mijn nieuwe liefde: een 50mm f/1.8. Het was eigenlijk een impuls aankoop. Ik zat mijn wishlist eens te bekijken, en er stond een 50mm op. Twee dagen later had ik hem in huis en besloot ik dat hij in de ranking gelijk staat met mijn 70-200 f/2.8, zo fijn is ie. Eigenlijk vind ik dat iedereen een 50mm zou moeten hebben. Waarom? Nou..

1. Ze zijn goedkoop

50mm lenzen zijn echt goedkoop. Nu klinkt €95,- je misschien niet ‘goedkoop’ in de oren, maar als je er van uit gaat dat dergelijke fatsoenlijke lenzen pas vanaf een euro of €400,- over de toonbank gaan is €95,- een spotprijsje! En je krijgt er verassend goede kwaliteit voor. Nu zijn helaas niet alle 50mm zo goedkoop, je hebt ook hele dure, die vanzelfsprekend dan nog wel een stuk betere kwaliteit leveren. Zo is de f/1.2 al gauw €1320,-, en dat kun je moeilijk nog goedkoop noemen. Maar f/1.8 is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Het diafragma is wijd genoeg, je zal zelfs vaak f/2.8 gebruiken. Als je zo’n prachtige scherptediepte kan krijgen in je foto’s voor zo’n kleine prijs, wat houd je dan nog tegen?

2. Ze zijn veelzijdig

Eigenlijk kunnen 50mm lenzen alles. Je kunt ze gebruiken voor bruiloften, portret foto’s, wijde shots, in donkere ruimtes, natuur, macro, wat niet? Nouja, sport fotografie. Dat niet echt. Ze kunnen niet zoomen, dus dan ben je waarschijnlijk nooit snel genoeg om alles mooi in beeld te krijgen. Maar verder zul je merken dat je hem amper van je camera af haalt, het werkt zo makkelijk en het geeft bijna altijd een mooi resultaat.

3. Ze zijn perfect voor straatfotografie

Hou jij je bezig met straat fotografie? De 50mm schijnt daar echt de perfecte lens voor te zijn. Nu fotografeer ik eigenlijk nooit op straat, maar de 50mm zorgt er bijna voor dat ik het wel zo doen. Ik zie al voor me wat voor prachtige portretten je kunt maken van mensen buiten, en hoeveel sfeer je ermee kunt creëren. Het is ook zo dat een 50mm ongeveer weergeeft wat je met het menselijke oog ook ziet, qua beeldhoek. Dit geeft een ‘natuurlijk’ resultaat.

4. Ze zijn klein

Het enige nadeel aan mijn 70-200 is dat hij zo groot en zwaar is. Je komt meteen binnen met zo’n ding. Voor modellen komt het soms een beetje intimiderend over, zo’n groot lang ding op je snufferd. Mijn 50mm is echt mini. Ze zijn heel plat, en ze wegen zowat niets. Het werkt heerlijk, je kunt uren doorgaan zonder last te krijgen van je armen of schouders. Ook val je zo veel minder op en kun je veel makkelijker stiekem wat shots maken.


5. Het maakt je een betere fotograaf

De 50mm is een prime lens, je kunt er dus niet mee zoomen. Hierdoor word je vanzelf wat creatiever wat composities betreft, want je kunt niet zo makkelijk weer wisselen. Je moet echt heen en weer lopen om andere shots te krijgen, en dat is soms best wel lastig. Ook het schieten op f/1.8 is echt een hele uitdaging. In je zoeker lijken de ogen scherp, maar dan kom je thuis en blijk je toch per ongeluk op het puntje van de neus te hebben scherp gesteld. Op f/1.8 zie je dat meteen, met als resultaat onscherpe ogen. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit hoe ik dit het beste kan aanpakken, maar het gaat steeds beter.

En nou vooruit, stiekem nog een 6e reden. Als ik een foto heb gemaakt waarvan de ogen haarscherp zijn, en de scherpte verder langzaam terugloopt, dán ben ik echt blij met mijn aankoop.

Nu moet ik jullie wel overtuigd hebben, toch? Allemaal hop naar de winkel voor die 50mm! 🙂

RELATED POSTS

0 Comments

 1. Beantwoorden

  Chanelle

  15 mei 2014

  Dit is precies wat ik nodig had! Ben al een tijdje aan het twijfelen of ik een 50mm zal kopen, maar dit heeft me helemaal overtuigd. Ik ga internet maar eens rondspeuren. 🙂

 2. Beantwoorden

  Jespri

  15 mei 2014

  Ik heb de 50mm ook, top lens! Zeker een aanrader.

 3. Beantwoorden

  Riancaa

  15 mei 2014

  En daarom heb ik deze lens maandag naar huis geklikt. Beetje jammer dat hij in een dicht postkantoor op me ligt te wachten. 🙁

 4. Beantwoorden

  Juudith

  15 mei 2014

  Leuk artikel! ik vind ze voor product fotografie ook erg handig! ik gebruik hem zelf veel voor mijn zelfportret project! Ik vind dat je zo lekker kunt spelen met dit lensje door de waas die je kunt krieren op verschillende plekken.

 5. Beantwoorden

  Jolanda

  15 mei 2014

  Ik heb hem al een tijdje, maar helaas nog weinig gebruik. Door deze redenen ga ik er mee aan de slag 🙂

 6. Beantwoorden

  Janneke

  19 mei 2014

  Ik ben er weg van! Ik denk dat dit mijn favorietste lensje is nu mijn telelens tegen mij heeft gezegd niet meer met mij verder te willen.. gaat zeker weten mee op vakantie naar Japan, met hopelijk een nieuwe telelens ook!

  • Beantwoorden

   maritkaty

   19 mei 2014

   Gaaf, naar Japan! Ga je dan een fotoverslagje maken op je blog? Want ik ben wel heel benieuwd 😀

 7. Beantwoorden

  Lonneke Prins

  26 mei 2014

  Inderdaad een hele fijne lens 🙂
  Ook tof bij concertfotografie trouwens!!

 8. Beantwoorden

  jitte

  20 augustus 2014

  ook ik ga m aanschaffen, kan hem alleen echt niet voor 95 euro vinden!

  • Beantwoorden

   maritkaty

   20 augustus 2014

   Je hebt gelijk, ik heb nog even gezocht en hem niet gevonden. Misschien dat het een kortingsactie was oid. Hij staat nu overal voor 99, dus gelukkig maar 4 euro duurder 🙂

LEAVE A COMMENT