• No Products in the Cart

Voor het eerst een bruiloft fotograferen

mijn eerste bruiloft

Af en toe krijg ik een aanvraag voor een bruiloft. Nu fotografeer ik eigenlijk helemaal geen bruiloften, en naar mijn mening is het ook niet iets wat je ‘zomaar’ een keertje doet, dus heb ik het altijd afgewezen. Na een paar aanvragen begon het toch wel te kriebelen en besloot ik dat ik wilde kijken of het iets voor me was, en of ik het kon. Ik wilde dat bruiloften gaan mee lopen om ervaring op te doen en te kijken hoe anderen dat aanpakten. Vorige week had ik mijn allereerste oefenbruiloft, samen met Raisa Zwart. Ik liep mee met haar als second shooter, super leuk dat dat mocht! Maar eerlijk gezegd, ik vond het flink pittig.


Ik heb altijd gezegd dat ik een bruiloft niet zomaar ga fotograferen, dat ik daar niet aan begin zonder oefening en ervaring. Daar ben ik nu blij mee, en daar sta ik nog steeds dubbel en dwars achter. Een bruiloft is zo’n belangrijke dag, er mag dan gewoon niets fout gaan en je moet uiterst professioneel en snel kunnen handelen. Daar heb je ervaring voor nodig, maar ook zeker de juiste apparatuur. Ik fotografeer nu zo’n 3 jaar in opdracht en heb een beste collectie apparatuur, maar toch ben ik tegen best wat dingen aangelopen.

bruiloft1

Je houding als fotograaf

Je bent de hele dag op de bruiloft, maar je bent geen gast. Je bent geen familie, kennis of vriend, maar je bent in dienst als fotograaf. Mensen zullen je uiteraard gaan opmerken, maar je moet niet opvallen en al helemaal niet in de weg lopen. Je moet wel een fijne aanwezigheid zijn, maar niet de hele tijd mensen aan de praat houden. Je moet de rust bewaren, maar toch overal op tijd bij zijn. Je houding als fotograaf is heel anders dan bij een gewone shoot. Daar ben je echt de ‘leiding’ en zorg je dat de sfeer goed en opgewekt is, terwijl je bij een bruiloft volledig op de achtergrond mee loopt en eigenlijk ‘onzichtbaar’ moet zijn op een goede manier. Dat is best lastig!

De korte momenten

De belangrijke momenten zijn in een flits voorbij. De ringen, de kus, die ene traan die een familielid weg pinkt, het is voorbij in amper twee seconden. Stond je niet klaar, had je net een te langzame sluitertijd, verkeerde lens erop, stond je andersom, is het moment voorbij en heb je het niet. En je kunt niet vragen of ze het nog eens over willen doen. De druk om dat ene moment er perfect op te moeten zetten vond ik best pittig.

bruiloft 3

Objectieven

Nu weet ik dat ik best wel voorzien was van voldoende apparatuur, maar ik kwam toch te kort. Ik miste vooral het bereik tussen 50mm en 100mm. Ik had mijn 17-40mm f/4.0 mee, mijn 50mm f/1.8 en de 70-200mm f/2.8. De 70-200mm was binnen vrijwel nutteloos, de ruimte is al gauw te klein en je valt ook erg op met zo’n toeter. De 50mm was een hele fijne lens, licht en makkelijk en ideaal om de gasten te fotograferen. Toch miste ik tijdens de ceremonie dat kleine beetje extra tele, een 100mm had een fijne toevoeging geweest. Mijn groothoek bleek ook nuttig, maar ving toch af en toe te weinig licht met f/4.0. Ook was ik steeds druk aan het wisselen en dat gaf wat stress.

Camera

Ik werkte nu met een fullframe (Canon 6D) en een crop camera (Canon 650D) en ik merkte dat ik mijn crop camera eigenlijk niet wilde gebruiken. Binnen wilde ik een combinatie gebruiken van 50mm en groothoek. Maar deze beide lenzen wilde ik graag op mijn fullframe gebruiken omdat dat het gewenste beeld gaf. Daarbij werkt mijn fullframe veel sneller en nauwkeuriger en kan ik met hogere ISO waardes werken. Idealiter zou ik dus twee fullframe camera’s ‘willen’.

bruiloft 2

Het feest

Bij het feest was het vanzelfsprekend donker. Te donker voor mijn apparatuur. Investeren in een flits en deze leren te gebruiken is echt wel noodzakelijk.

Daadkrachtig zijn

Als er geen weddingplanner aanwezig is ben je afhankelijk van de ceremonie meester bij een hele hoop dingen. Bijvoorbeeld de groepsfoto’s, als je het op z’n beloop laat wil al gauw iedereen op de foto en verlies je het overzicht. Dan moet je echt even de ballen hebben om iedereen tot orde te roepen en organisatie terug te brengen. Dat kan best pittig zijn voor een groep uitgelaten bruiloftsgasten die je niet kent.

Je moet het doen met wat je krijgt

Is de ruimte klein, het licht slecht, regent het, staat er iemand voor? Je kunt soms niet alles beïnvloeden en je moet dus super snel improviseren om er toch nog een mooie plaat van te maken.

bruiloft 4

Een lange dag

Logischerwijs is de dag gewoon pittig en erg lang. Ik ben shoots gewend van max. 4 uur, maar nu stond ik gewoon 12 uur lang ‘aan’. Je bent van begin tot eind aan het werk, staat op je benen, en loopt met twee zware camera’s en objectieven aan je nek. Hoe geweldig leuk en bijzonder zo’n dag ook is, je bent aan het eind wel moe.

Al met al zijn er een hoop dingen waarvan ik dacht ‘Oh, wat fijn dat ik nu niet alleen ben, maar gewoon als second shooter mee loop’. Als ik meteen een echte bruiloft zou gaan fotograferen had ik een hoop stress gehad en toch wel een paar momenten gemist.
Ik heb het wel echt een bijzondere mooie ervaring gevonden. Je bent toch aanwezig bij iemands mooiste dag, je maakt alles mee, van het aankleden tot de speeches en alle emotionele momenten. Het is best bijzonder dat je daar bij mag zijn, en het ook nog mag vast leggen. Iedereen is blij, gelukkig en dat is ontzettend leuk om vast te leggen.

Of ik ermee door ga weet ik nog niet helemaal zeker. Ik wil nog eerst wat meer mee lopen om echt het gevoel te krijgen voor ik besluit of dit echt iets voor mij is en of ik dit kan. Ik raad in elk geval iedereen echt aan eerst eens een dagje mee te lopen voor je aan je eerste echte bruiloft begint. Het is ontzettend leerzaam!

RELATED POSTS

9 Comments

 1. Beantwoorden

  Lynn Hertogs

  5 oktober 2015

  Wat een leuke post weer.
  Een hele belevenis, zo een bruiloft. Zou ik ook heel graag eens doen als second shooter. Dan heb je toch niet die hele verantwoording voor de leuke speciale momenten.
  Heel mooie foto’s!

  Groetjes
  Lynn

 2. Beantwoorden

  ellemieke

  5 oktober 2015

  Wel hele toffe foto’s! mooi geschreven

 3. Beantwoorden

  benny

  5 oktober 2015

  ik heb m’n eerste maal een bruiloft gedaan als eerste en enige shooter, en zonder iets of wat van een ceremoniemeester, gaf idd veel meer druk dan gewenst 😉
  maar zou het zelf direct terug doen, zo leerrijk en leuk vond ik het

  wat een rush hé zo’n trouw, leuk om te zien dat de foto’s toch weer echt jouw stijl dragen
  heb je veel tijd in de nabewerking gestoken?

  • Beantwoorden

   admin

   5 oktober 2015

   Ja best wel, maar moet mijn weg daar nog in vinden. Had nu maar een stuk of 80 foto’s om af te leveren maar op een echte bruiloft zijn dat er zomaar 600. Die kan ik dan niet allemaal uitgebreid gaan bewerken natuurlijk.

   • Beantwoorden

    benny

    5 oktober 2015

    waarom niet, ik heb het gedaan, huwelijksfotografie is WERKEN hé lol,
    maar 600 foto’s vind ik een beetje veel, ikzelf had er 400 afgeleverd, dit vond ik voldoende al is dat waarschijnlijk afhankelijk van trouw tot trouw

    • Beantwoorden

     admin

     5 oktober 2015

     Ligt er natuurlijk ook aan hoeveel uur je hebt gefotografeerd.

     • benny

      6 oktober 2015

      ja dat was ook behoorlijk heftig, van 07.30u tot iets voorbij middernacht

 4. Beantwoorden

  Ingrid van Kuijk

  5 oktober 2015

  …… en dat is precies de reden waarom ik dus geen bruiloften doe. te veel stress levert het op. Ik kijk altijd vol “bewondering” naar amateurfotografen die familie zijn van het koppel… goh, jij maakt zulke mooie foto’s, wil jij niet voor een familieprijsje…. daar zou ik dus echt never nooit aan beginnen. Je kan zoveel heibel naderhand verwachten…….. Wel wil ik dan best wat losse shots maken, ter aanvulling van, maar dan zonder de stress… dat is echt leuk om te doen, dan loop je ook niet mee, maar dan maak je leuke familieshots.
  Heb pas geleden wel een crematie gedaan binnen de familiekring, erg heftig, doe ik ook nooit meer. Op de dag zelf kan je je achter je camera verschuilen, maar daarna is de confrontatie des te dieper. Ik vond het wel moeilijk om de emoties vast te leggen, dan voel je je echt een indringer. Van tevoren hele duidelijke afspraken gemaakt over wat gewenst was.
  Knappe foto’s heb je gemaakt !

 5. Beantwoorden

  Moama

  30 november 2015

  Het lijkt mij ook een stressvol. Zeker als je er goed betaald voor krijgt en je eigenlijk nog niet zo goed bent. Ik denk ook niet dat je er aan moet beginnen voordat je heel zeker bent en je altijd een bepaald niveau kan bereiken ondanks wat de omstandigheden zijn.
  Vrienden en/of familie die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten moeten niet zeuren als het resultaat hen tegen valt. Hadden ze maar een professional moeten inhuren.

LEAVE A COMMENT