• No Products in the Cart

watermerk

Weer eens een stelling op de blog! Dit keer gaat het over een logo of watermerk in je foto’s. Sommigen vinden het reuze irritant en lelijk, anderen zweren erbij. Wat vind jij van watermerken, waarom gebruik je ze wel/niet? En hebben ze eigenlijk wel nut..?

Geen auteursrecht zonder watermerk?

Je hoort het wel eens iemand zeggen “Er stond geen logo op hoor, dus ik dacht, dan kan ik het gewoon overnemen!”. Helaas werkt het niet helemaal zo. Auteursrechten hebben niets te maken met een logo of naam die je op de foto plaatst. Auteursrechten heb je vanzelf, nadat je de foto hebt gemaakt. Daar hoef je verder niets meer voor te doen.

Heeft een watermerk dan wel nut?

Een watermerk is niet nodig, zoals ik hierboven vertelde. Het geeft niemand meer of minder rechten. Auteursrechten heb je sowieso, dus daar voegt een watermerk niets aan toe.

Echter kun je anderen op deze manier wel laten zien dat de foto van jou is. Zeker op Facebook, waar foto’s snel gedeeld worden, kan het handig zijn. De smoes ‘Ik wist niet dat er auteursrechten op staan’, gaat dan in elk geval niet meer op. Je hebt op deze manier veel eerder bewijs dat die foto van jou is en iemand hem onterecht gebruikt heeft.

Mag je altijd watermerken gebruiken?

In principe mag je natuurlijk alles doen wat je wil met je eigen foto’s. Alleen worden watermerken niet in alle takken van de fotografie gewaardeerd. In de fashion industrie zijn watermerken niet zo graag gezien, en ook bij bruiloften zijn watermerken niet gebruikelijk.

Niet heel aantrekkelijk, he?

Niet heel aantrekkelijk, he?

Eens of oneens?

‘Watermerken verpesten je foto’
Helaas ben ik het in sommige gevallen wel met deze stelling eens. Ik vind zelf dat een watermerk niet mag opvallen, en dat je oog het eerst naar de foto zelf moet gaan, en daarna pas naar het watermerk. Het watermerk moet, naar mijn mening, het liefst ook nog een beetje bij de stijl van fotografie passen zodat het niemand stoort. Ik plaats mijn logootje dan ook altijd in een hoekje, en in het klein.

Sommige fotografen plaatsen een levensgroot, half doorzichtig logo schuin over hun foto heen. Dit leid heel erg af, en je ziet het logo eerder dan de foto. Dit is misschien handig om te doen bij test- of proeffoto’s, bij een fotoshoot voor een klant heeft het niet mijn voorkeur.

‘Watermerken geven je gratis reclame’
Dit is zeker waar! Natuurlijk, ook zonder watermerk kunnen mensen er achter komen wie de foto heeft gemaakt, maar de meesten zullen die energie er niet in steken. Met een watermerk ziet iedereen, waar je foto dan ook terecht komt, in één oogopslag wie de fotograaf was. Is je watermerk of logo hetzelfde als je fotografie website, kun je hier ook weer extra traffic uit halen.

‘Watermerken zorgen ervoor dat je foto nooit gestolen wordt’
Zoals hierboven al beschreven, is dit niet echt waar. Mijn logo is zo klein dat je de foto maar een klein beetje hoeft bij te snijden, en hij is verdwenen. De kans op diefstal is dus nog steeds wel vrij groot. Als ik het volledig zou willen voorkomen moet ik een ingewikkeld watermerk over de gehele foto plaatsen. Dat maakt de foto minder aantrekkelijk, en dat vind ik het niet waard.

‘Watermerken zorgen ervoor dat je foto’s er professioneler uit zien!’
Haha, dit vond ik altijd wel toen ik nog net begonnen was. Naam erop geplempt, en hoppa, ik leek wel een echte fotograaf! Inmiddels denk ik hier heel anders over. Ik vind het professioneler staan zónder watermerk. De reden dat ik mijn watermerk nog heb is omdat mijn foto’s veel gedeeld worden, vaak zonder bronvermelding, en ik op deze manier alsnog kan laten zien dat het mijn werk is.

Wie van jullie gebruikt een watermerk, en waarom? Met welke stellingen ben je het eens of oneens?

BewarenBewaren

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Tessa

  14 juli 2016

  Ik gebruik geen watermerk, en vind het vaak ook niet mooi bij de foto. Dan is het of te groot geplaatst of wat je al zei over de gehele foto. Als ik een watermerk soms moet gebruiken heb ik in een hoekje mijn naam staan.

 2. Beantwoorden

  Senna

  14 juli 2016

  Ik gebruik zelf geen watermerk. Voornamelijk omdat ik het te veel werk om dit voor elke foto te doen. Fotografie is ook (nog) niet mijn werk, dus het is niet dat ik inkomsten mis kan lopen als mensen mijn foto’s stelen. Bovendien vind ik het lastig om een mooi watermerk te ontwerpen (ik heb het wel geprobeerd)

 3. Beantwoorden

  Ton

  14 juli 2016

  Ik gebruik zelden tot nooit een watermerk. Vreselijk irritant en vaak gebruikt men nog lelijke font types ook. Of ze zijn te groot of verkeerd geplaatst. Alleen op foto’s met een duidelijk aparte stijl of nieuw ontwerp pas ik het toe. Gejat wordt het toch maar hopelijk weten ze dan wel van wie.

 4. Beantwoorden

  Dyan

  9 augustus 2016

  Wat doe jij als mensen je foto gebruiken op manieren die jij niet wil? Er filters overheen gooien en bij snijden… Of als ze je logo er af snijden etc…? Ik weet nog niet zo goed hoe ik hier mee om moet gaan.

  • Beantwoorden

   Alice

   31 mei 2017

   Hier ben ik eerlijk gezegd ook erg benieuwd naar!

 5. Beantwoorden

  jolieanda

  17 maart 2017

  Hoi allemaal,

  Ik gebruik alleen een klein watermerk met mijn naar onder op de foto’s. Ik ben beginnend fotograaf ( hobby) en geef mijn foto’s dus makkelijk weg. Ik doe het dus puur om naamsbekendheid, dan weten de mensen wie de foto heeft gemaakt. Dit zorgt er ook voor dat ik geen onbewerkte foto’s van mij aantref op social media. Laatst gaf ik mijn foto’s gelijk na het maken digitaal weg aan vriendinnen, achteraf waren de foto’s gewoon niet mooi gemaakt en niet goed gelukt, maar stonden ze wel op socialmedia met mijn naam erbij. Hier heb ik 1 hele goede les van geleerd, eerst zelf kijken en gelijk een klein watermerkje plaatsen.

LEAVE A COMMENT