• No Products in the Cart

Shooten in de felle zomerzon

Ik denk dat we het probleem allemaal wel kennen, die felle zon midden in de zomer. Hoe zorg je voor goed belichte foto’s op zo’n zomerdag?

Shoot nooit midden op de dag

Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar als het wél mogelijk is, plan je shoot dan nooit midden op de dag. Dan staat de zon het hoogst en is schaduw creëren erg moeilijk. Plan je shoot het liefst voor 8 uur ‘s morgens of na 8 uur ‘s avonds, dan heb je het mooiste licht.

Zorg voor schaduw

Fotografeer zo min mogelijk in de zon, maar zoek altijd schaduw op. Dit hoeft maar een klein stukje te zijn. Onder een boom, naast een struik, of zelfs naast een gebouw. Zolang je modellen maar geen harde schaduwen in hun gezicht krijgen of met hun ogen moeten knijpen.

Werk met een lichtscherm

Heb je geen keuze in de tijden, bijvoorbeeld als je een bruiloft fotografeert, en is er ook geen schaduw beschikbaar, dan kun je werken met een lichtscherm. De meeste reflectie schermen hebben een afritsbare hoes. Als je die eraf haalt komt er een half doorzichtig wit scherm tevoorschijn, wat je kan helpen om schaduw te creëren boven je modellen. Je hebt dan natuurlijk wel een lieftallige assistent nodig.

Kies voor tegenlicht

Probeer, als er echt nergens schaduw is, met tegenlicht te werken. Om 12 uur ‘s middags is er natuurlijk weinig tegenlicht, maar rond 3/4 uur ‘s middags zakt de zon al een klein beetje. Zorg dan dat de modellen niet naar de zon gericht staan, maar andersom. Dan krijg je in elk geval geen last van schaduwen en knijpende ogen. Hoe je mooie foto’s met tegenlicht kunt maken, dat lees je hier.

 

Instellingen

Omdat je een grote hoeveelheid licht hebt kun je je ISO zo laag mogelijk zetten. In de meeste gevallen is dit ISO 100. Waarschijnlijk wil je wel met een groot diafragma werken, omdat je een onscherpe achtergrond wil. Dat kan, maar zorg dan dat je je sluitertijd flink verhoogd om zo de hoeveelheid licht alsnog te beperken. In de Av stand kun je dit doen door wat onder te belichten (bijvoorbeeld -2), en in de M stand doe je dit natuurlijk gewoon handmatig.

Hoe zorg jij voor mooie foto’s midden op een zomerdag?

RELATED POSTS

1 Comment

  1. Beantwoorden

    Moama

    1 juni 2017

    Ik maak dan geen foto’s. Als het echt moet inderdaad de schaduw opzoeken. Soms gebruik ik mijn Sunbounce Sunswatter maar daar mag het weer niet te hard voor waaien.
    Ps: Av stand is echt een Canon term. Ik zou liever de term diafragmaprioriteit gebruiken.

LEAVE A COMMENT