• No Products in the Cart

Professioneel fotograferen of niet?

header

Veel hobby fotografen twijfelen op een bepaald punt of ze de stap willen maken naar fulltime, professioneel fotograferen of niet. Dat is een lastige en moeilijke keuze, en ik hoop je er vandaag wat bij te helpen. Ik geef je een paar redenen om wel, of juist niet professioneel te gaan fotograferen!

Waarom wel?

Je maakt van je hobby je werk
En is dat niet de droom van menig werkende Nederlander? De beste baan is een baan die niet als werk aan voelt, en om van je hobby je werk te maken is dan natuurlijk een geweldige kans! Doen wat je het leukste vindt, en dat elke dag. Dit is natuurlijk de allerbelangrijkste reden om het wél te doen.

Je werk is afwisselend
Geen 9 tot 6 baantje achter je computer op een kantoor, maar elke dag is weer anders! Je komt op allerlei verschillende locaties, ontmoet super veel leuke en interessante mensen, en je kennissenkring wordt ontzettend groot. Elke shoot is weer anders, waardoor het nooit saai wordt.

Je eigen tijd indelen
Als je professioneel fotograaf wordt, ga je vaak voor jezelf werken als freelancer. Dat betekend eigen tijden indelen! Heel handig als je moeder bent, of veel andere dingen naast je werk wil doen.

Je komt op de meest bijzondere plekken
Dit vind ik zo’n leuk voordeel aan fotograaf zijn. Zeker als je door bedrijven ingehuurd gaat worden mag je soms naar pers events, of misschien wel reisjes maken. Je komt echt op de meest bijzondere plekken, en dat is heel mooi om mee te maken.

Je hebt een reden om nieuwe spullen te kopen
En nog voordelig ook! Als je een bedrijf hebt, moet je natuurijk wel investeren in je apparatuur en deze regelmatig upgraden. Omdat je een bedrijf hebt mag je de BTW terug vragen, wat een leuk voordeeltje kan opleveren.

45IMG_6325copyso

Waarom niet?

Je bent heel vaak ook niet aan het fotograferen
Om succesvol te worden moet je héél veel doen. Een website maken, onderhouden, sociale media onderhouden, leuke acties verzinnen, marketing uitingen bedenken, bezig houden met SEO, naar beurzen, workshops volgen, belasting aangeven, en zo al niet meer. Dit kost ontzettend veel tijd, waar je niet direct voor betaald wordt.

Er zijn al heel veel fotografen
Dit maakt de kans dat jij er je brood mee kunt verdienen natuurlijk al kleiner. Iedereen weet dat de fotografie markt een moeilijke is om echt succesvol in te worden. Het is dus best een risico om je baan op te geven en te hopen om succesvol fotograaf te worden. Natuurlijk kan het, absoluut, maar het lukt niet iedereen.

Fotografie wordt werk
Dit is iets wat je echt heel goed moet bedenken. Als je van je hobby je werk maakt, heb je eigenlijk je hobby niet meer. Ik merk dat nu ik mijn geld verdien met fotografie, ik bijna nooit meer de camera pak ‘voor de lol’. Vroeger ging ik op pad, naar het bos, in de tuin zoeken naar beestjes. Dat doe ik nu eigenlijk nooit meer. Gewoon omdat ik al zo vaak fotografeer dat ik er dan wel weer even genoeg van heb. Het is aan jou om te bedenken hoe jij daar in gaat staan en of je op deze manier met je hobby wil om gaan.

Het fotograferen als werk bevalt mij wel, maar ik merk deze nadelen toch ook wel zeer regelmatig op. Daarom hoop ik in de toekomst parttime bij een bedrijf te werken en parttime voor mezelf als fotograaf!

25 januari 2016

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT