• No Products in the Cart

“Je bent pas een goede fotograaf als je veel technische kennis hebt”

Dat is de stelling van vandaag. Zonder technische kennis ben je geen goede fotograaf. Hoe kijk jij daar tegen aan? Ik ben het in elk geval helemaal mee oneens, en zó oneens, dat ik er zelfs iets mee wil gaan doen.
Maar eerst, weer even terug naar de stelling. De stelling is ontstaat vanuit mijn persoonlijke ervaringen. Om het maar meteen op tafel te gooien, ik ben absoluut geen technische fotograaf. Misschien onlogisch als fotografie blogger, maar eerlijk: ik doe veel op gevoel.

Om mezelf technisch te verbeteren heb ik de Foto Academie gedaan. Ik kwam daar al gauw achter dat de hele technische kant van fotografie mij een stuk minder aansprak. Het werd bijna wiskunde, met allerlei regeltjes en rijtjes, en ik raakte mijn plezier voor fotografie kwijt. Daarnaast werden mijn foto’s niet per se beter door al die nieuwe technische kennis. Ik ben daarom ook niet verder gegaan met de fulltime opleiding.

Heb je dan helemaal geen technische kennis nodig?

Natuurlijk is het wel van belang om iets te weten van je instellingen om tot een enigszins goede foto te komen. De belichtingsdriehoek is wel zo’n beetje de basis die je een beetje onder de knie moet hebben om in een van de handmatige standen goed te kunnen presteren. Maar verder..? Is het écht nodig dat je alles weet over hyperfocale afstanden? Flitssynchronisatie tijden? Het verschil tussen alle lichtmeet methodes? Ik vind van niet. Ik leer (ook door mijn blog natuurlijk) nog elke dag bij, maar ik heb jaren gefotografeerd zonder dat ik iéts van bovenstaande wist. Ik heb er nooit iemand over gehoord naar aanleiding van mijn foto’s.

Totdat ik meer samen ging fotograferen met anderen, en meer ging schrijven. Toen kwamen ineens de vragen. Waarom ik niet met ingewikkelde filters werkte tijdens het fotograferen als ik een foto van dag naar nacht bewerkte. Hoe ik mensen durfde te laten betalen voor mijn foto’s als ik niet eens wist hoe het zat met centre-weighted spot metering. Hoe ik workshops kon aanbieden als ik alle rijtjes van de belichtingsdriehoek niet uit mijn hoofd wist. Want hoe kun je nou mensen dingen leren als je zelf niet eens alle technische kennis hebt?

1foto

Nou, heel simpel. Je hoeft namelijk ook niet alle kennis te hebben om goede foto’s te maken. Dan ben je nog wel een aantal jaartjes bezig, namelijk. Voordat ik met anderen over de techniek achter mijn foto’s sprak, heeft er nooit iemand gezegd dat er iets mis mee was. Tot ze erachter kwamen dat de foto niet op de ‘technisch juiste’ manier tot stand was gekomen. Toen was het ineens geen goede foto meer. Dat vind ik gek. Het zou namelijk niet uit moeten maken hoe iemand zijn foto’s maakt. Het gaat toch om het eindresultaat?

Het grappige is dat het commentaar wat ik wel eens krijg vooral van mannen komt. Mannen zijn, naar mijn ervaring, meer gefocust op de techniek achter fotografie dan vrouwen. Vrouwen werken vaak meer op gevoel. En ik zou niet weten waarom dat ineens slechter zou zijn, als beide foto’s prachtig zijn.

Iedereen kan leren fotograferen

Ik werk heel erg vanuit het standpunt ‘iedereen kan leren fotograferen’. Fotograferen hoeft niet moeilijk te zijn. Boek je bij mij een workshop van paar uurtjes, weet jij aan het eind alles wat je, naar mijn idee, zou móeten weten om lekker aan de slag te kunnen. Ik weet dat veel hier niet achter staan, omdat er nog zo veel meer bij komt kijken. Misschien is dat ook zo. Maar met alle kennis die ik doorgeef aan mijn cursisten ben ik gekomen waar ik nu ben. Het bewijs dat alles weten over de technische kant echt niet altijd nodig is.

Dus..

Wat ik heel graag zou willen, is deze visie nog verder doorgeven. Ideeën die door mijn hoofd gingen hebben zich steeds meer gevormd, en ik weet nu echt wat ik zou willen doen. Ik wil er nog niet al te veel over kwijt, want het is natuurlijk nog lang niet zeker hoe het allemaal gaat lopen. Maar het plan is er wel. Een boek schrijven over fotografie, maar dan anders. Zonder ellenlange technische verhalen.  Voor iedereen die wil leren fotograferen, maar al die moeilijke verhalen zat is. Want fotografie hóeft geen wiskunde te zijn. Fotografie is leuk, en iedereen kan het leren!

 

RELATED POSTS

10 Comments

 1. Beantwoorden

  Dirna Boll

  28 maart 2016

  Zo, wat ben ik het hier mee eens, Marit! Ook Ik ben een beeldende vorming juf , die het voornamelijk op gevoel doet. Heerlijk om soms helemaal expres over te belichten, een compositie te maken die juist niet aan de regeltjes voldoet, en daarom veel interessanter is. (Tja…, ik heb een kunstopleiding gedaan, en daar draaide het tenslotte toch om creativiteit. …) Blijf lekker zo door gaan! Ik geniet van je stukjes!

  • Beantwoorden

   Marit

   28 maart 2016

   Dankjewel, leuk om te horen!

 2. Beantwoorden

  Ilse

  28 maart 2016

  Ik ben het helemaal met je eens! Je kunt alle technische dingen leren maar dat maakt je nog geen goeie fotograaf vind ik! Ikzelf heb het fotograferen mezelf aangeleerd, met hier en daar een workshop! Ik ben dus ook van het gewoon doen!!

 3. Beantwoorden

  Kelly

  28 maart 2016

  Heel herkenbaar Marit! Het zijn inderdaad vooral de heren die vrouwen ‘om de oren slaan’ met allerlei technisch ‘geneuzel’. Ik heb net de gevorderden cursus afgerond en het viel mij ook op dat de vrouwen vooral aangeven op gevoel te fotograferen, en de mannen vooral kijken of een foto technisch in orde is. Het zal dus misschien ook een genetisch dingetje zijn 😉 . Het maakt mij geen drol uit hoe een foto tot stand is gekomen, als het eindresultaat maar mooi is 🙂 . Vooral veel doen en creatief experimenteren. Techniek kun je leren maar creativiteit is een stuk moeilijker om te leren. Dat heb je, of niet.

 4. Beantwoorden

  Ingrid van Kuijk

  28 maart 2016

  wat een heerlijk down to earth artikel Marit… en zo waar ! De foto waar ik nog steeds de meeste prachtreacties op krijg is gemaakt met een compactcamera, en op de automaat……. Voor mij het bewijs dat foto’s maken kijken is en zien is… Ik ken diverse fotografen die technisch perfecte foto’s laten zien waar alles klopt, instellingen, etc.. helemaal volgens het boekje. Op 1 ding na…. er zit geen hart in, geen gevoel.
  Natuurlijk weet ik inmiddels heel wat meer van techniek maar het is hooguit een hulpmiddel om dat wat ik zie en vooral, dat wat ik wil laten zien werkelijkheid te laten worden. Tot nu toe heb ik weinig negatieve reacties op mijn foto’s gehad, het is voor mij nog steeds de fotograaf die de foto maakt die het belangrijkste is, dat hij/zij over kan brengen wat hij/zij ziet en wil laten zien. Ik ga vaak wandelen met een oudere dame, camera mee en als ik wat zie dan maak ik een foto… mijn grootste compliment is geweest dat deze dame vroeg wat ik zag (en zij op dat moment niet zag)… en vervolgens bij volgende wandelingen ook een camera meenam om foto’s te maken van dingen die zij ineens ook zag…….. en zij mij op sommige dingen wees… die zij zag…………. kijk, dat zijn foto’s met een hart geschoten en dat toont. Fotograferen is emotie… En als ik kijk in boeken van beroemde fotografen zie ik vaak alles behalve perfecte foto’s, maar juist die emotie.

 5. Beantwoorden

  Niqué

  29 maart 2016

  Wat een heerlijke stelling, en wat heb je gelijk Marit.
  Ik fotografeer wat ik zie en hoe ik het zie en dus ‘doe ik maar wat’. Met voor mij goede resultaten.
  Hoe meer ik me ging verdiepen in de theorie en techniek hoe minder mijn foto’s werden naar mijn gevoel.
  Alles dus maar weer laten vallen (op een paar dingen na) en gewoon mijn gevoel achterna. Helemaal goed, wat niet wil zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is natuurlijk.

 6. Beantwoorden

  Jolanda van der Lijcke - Keizer

  1 april 2016

  Ik ben het absoluut met je eens dat je niet alleen een goede fotograaf bent als je technisch alles onder de knie heb! Maar toch had ik hier wel behoefte aan om meer te leren over het technische gedeelte.

  Ik zelf ben ooit begonnen met een basiscursus, een vervolgcursus, toen een cursus portretfotografie bij de fotoacademie en nu zit ik in me laatste jaar op de fotovakschool en hoop ik in juni mijn diploma te halen! Eerlijk is eerlijk ik moest een toets maken over een technisch camera en kleurmanagement….ja ik weet niet of dat dit blijft hangen.

  Maar toch heb ik veel op deze opleiding geleerd, je word meer gedwongen om af en toe eens anders te kijken en andere dingen te doen buiten je comfort zone! Creatief denken en onder diverse omstandigheden te kunnen fotograferen. De feedback die je op school krijgt vind ik ook leerzaam, in je kennissen kring is alles al gauw mooi en als je iets fout doet krijg je dat op school wel te horen. Voor mij dus prima

  Verder leer ik heel veel van het lezen van diverse blogs! Ik volg Fotografille en jou. Hier weer veel geleerd over photoshop, light room en over workflow. Maar in de fotografie ben je denk ik nooit klaar met leren en ook dat is goed!

  Kortom ik denk dat iedereen moet doen waar die zich goed bij voelt. Je bent niet perse fotograaf als je het papiertje heb maar als je de passie er voor heb en je foto’s zijn zoals ze bedoeld zijn.

  • Beantwoorden

   Dianne

   6 september 2017

   Jolanda, ik geef je helemaal gelijk. Ook ik heb diverse cursussen en workshops gedaan. Tevens online het nodige geleerd. Ik ben nu ook bezig met de fotovakschool, vooral omdat ik nu gedwongen word, om eens dingen te doen, die ik anders niet doe of zou durven. Ook hoop ik door de fotovakschool meer kennis te krijgen over hoe ik mezelf in de toekomst “in de markt zet”. Ik ben veel te onzeker/bescheiden van mezelf, en ik hoop hierin stappen te maken. Vooral je laatste zin sprak me erg aan. Een beetje techniek daarbij is nooit weg. Ik hoop dat je inmiddels je diploma hebt gehaald, en ik wens je veel succes!

 7. Beantwoorden

  Ton

  12 april 2016

  Hallo Marit
  Ook van deze kant ben ik het met je eens voor 99%. Ik fotografeer al 60 jaar! Heb ook nooit handleidingen gelezen omdat ik daar een bloedhekel aan heb en zelfs in mijn nieuwe auto ken ik na maanden alle knopjes nog niet. Nu is het met fotograferen wel zo dat ik een liefhebber ben van foto’s bewerken. Raar genoeg kan je dan al met “een slechte foto” een prachtig resultaat bereiken. Dat is ook zelfs vaak een sport voor mij om foto’s die je weg zou gooien altijd toch nog wel kan gebruiken. Ik fotografeerde eens in het beroemde Limburgse plaatsje Thorn midden op de dag met felle zon een straatbeeld. Omdat ik in de auto reed pakte ik de compact en al rijdend door de voor-ruit: Klik! Thuis gekomen zat een hinderlijke weerspiegeling in de foto van de zon. Na wat gefreubel heb ik er een nachtbeeld van gemaakt. Op de foto kreeg ik talrijke positieve reacties.
  http://www.devrind.eu/devrind/thorn.html

  Ooit was ik lid van Zoom en gaapte naar prachtige natuurfoto’s. Wat ik ook probeerde het lukte me niet. Totdat na onderzoek ik ontdekte dat de heren en dames met objectieven en apparatuur rondliepen van soms wel 20.000 euro. Ook daar pleitte ik altijd dat ik het een grote kunst vond om indrukwekkende foto’s te maken met een minimum budget. Ik geef altijd de voorkeur aan de praktijk dan aan de theorie. Niet dat mijn theoriebehoefte minimaal is, want heb in mijn leven al heel wat afgestudeerd op allerlei terreinen. Maar de praktijk is toch nog altijd de beste leermeester. Ook op Photoshop gebied ben ik auto didact en een leuk advies is als je echt eens blijft steken om een blik op Youtube te werpen. Eigenlijk is dat daar ook een praktijkhandleiding omdat je kan zien wat er gebeurt. Een fotograaf moet het ook hebben van “zien”, daar zal het aan liggen denk ik. 😉

 8. Beantwoorden

  Jan

  7 september 2017

  Wat ton zegt, is waar ik ook tegen aan loop foto`s op zoom of een andere site zijn vaak met duur apertuur gemaakt daar kun je met zoals ik heb een canon 100 d niet tegen aan, moet je ook niet willen. toch heb ik tegenwoordig super scherpe foto`s om dat ik de belichtings-driehoek onder controle heb. Het punt is dat je door deze vak foto`s( zal ik ze maar noemen) op het verkeerde been gezet wordt .
  Marit laat dan toch maar weer zien dat je met een budget camera en wat inzicht heel ver kunt komen.

LEAVE A COMMENT