• No Products in the Cart

IJsland: Alle info

ijsland alle extra info

We zijn al meer dan een maand weer terug. Het is allemaal alweer voorbij! Gelukkig hebben we de foto’s nog šŸ™‚ In dit artikel wil ik jullie vertellen hoe wij de reis voorbereid hebben, wat over de organisatie, en mijn ervaring.

Hoe het begon

Een jaartje terug zette ik mijn oproepje op Bokt. Ik wilde graag naar IJsland, en ik vroeg wie er mee wilde. Het was even een uitdaging, maar uiteindelijk had ik een groepje bij elkaar met wie het ging gebeuren. Intussen was ik al druk aan het mailen met allerlei organisaties en fotografen. Ik wilde namelijk niet zelf op de bonnefooi naar IJsland. Het is een land waar ik nooit geweest ben, en wat ook nog niet erg toeristisch is. Je moet als fotograaf weten waar je moet zijn, en dat wist ik niet. Ik wilde dus graag met begeleiding.

ijsland2

Wie die begeleiding moest worden, dat was een hele zoektocht. Ik ben begonnen met ‘grote’ organisaties die fotoreizen organiseren. Al snel bleek dat zij standaard pakketten hebben waar je je voor aan moet melden. Geen ruimte voor eigen inbreng, vragen of aanpassingen. Ook was de prijs gigantisch hoog. Ik ben verder gaan zoeken bij kleinere organisaties en particulieren en heb ontzettend veel mailtjes gestuurd, waarin ik onze wensen beschreef, onze groep, en onze financiĆ«le situatie. Uiteindelijk heb ik de beslissing gemaakt om op reis te gaan met de twee broers Arnold en Edwin van Wijk, van IJsland Fotografiereizen.

ijsland1

Waarom IJsland Fotografiereizen?

Ik moest vanwege de vliegtickets echt de knoop doorhakken, en de hoofdreden was destijds de fijne communicatie. Ondanks dat Arnold toen in IJsland zat verliep de communicatie soepel, stonden ze meteen al open voor onze ideeƫn en eventuele voorkeuren, en werden alle vragen netjes beantwoord. Natuurlijk speelde het kostenplaatje ook mee, we konden met Arnold en Edwin wat aanpassingen maken en zo verschillende prijzen vergelijken.

11802512_923657727697011_2511211837583787510_o

Uiteindelijk hebben we een 10-daagse reis geboekt, inclusief vliegticket, eten, verblijfplaatsen, huurauto en begeleiding voor om en nabij ā‚¬1750,-. Het spreekt vanzelf dat we die prijs ruim overschreden hebben met onze gekochte apparatuur, filters, statieven, accesoires, kleding, schoenen, dagen Reykjavik en excursies, maar de reis zelf begon bij dit bedrag.

De reis

Samen met Arnold en Edwin hebben we de reis een beetje samengesteld. Arnold en Edwin kwamen met een reis waarbij wij zelf Landmannalauger hebben toegevoegd omdat we dat graag wilden zien. We zijn in Keflavik begonnen, daarna een klein stukje het binnenland in voor Landmannalaugar, en hierna de zuidkust af. De Zuidkust is het makkelijkst te rijden, en daar zitten meer dan genoeg hot spots. De meeste toeristen bekijken deze kant van het eiland. We konden er ook voor kiezen het hele eiland rond te gaan, of naar de noord kant te gaan, maar we zaten met een maximaal aantal dagen en dan zou het erg haasten worden. Nu was dit reisschema soms ook al vrij pittig, en het is erg fijn als je ergens meerdere dagen verblijft.

Route

Mijn ervaring

Ja, wat moet ik nu nog zeggen? Het was echt een hele bijzondere ervaring. Allereerst de groep, mensen die elkaar niet kenden, maar het voelde binnen 1 dag als een grote familie met wie ik zo nog 6 weken op vakantie zou gaan. Maar het landschap, het was precies zoals iedereen altijd zegt; “Het lijkt wel een andere planeet”, “Dit moet je met eigen ogen zien”, “Het is zo bijzonder!”. Vooral de eerste dag keken we onze ogen uit in de auto. Na een tijdje ben je er aan gewend, maar mooi blijft het altijd. Elk landschap was weer anders, maar alles is zo groots, zo indrukwekkend, en op een bepaalde manier ook zo puur. Een dankbare omgeving als fotograaf. Je hoeft niet eens moeite te doen om iets mooier te maken dan het is, want het is van zichzelf al zo mooi.

11794080_923656867697097_1067366252377172627_okopie

Wat we wel ervaren hebben is dat we tegen het einde ‘fotografie-moe’ werden. Waar we eerst enthousiast bij elke stop de auto uitsprongen, werd dat na het eind minder. Het was daarom ook leuk dat we na onze 10-daagse fotoreis nog 4 dagen in Reykjavik hadden voor excursies en andere niet-fotografische uitstapjes. Zo hebben Yvette en ik gesnorkeld, hebben we een buitenrit gemaakt, zijn we uit geweest, en en hebben we de Blue Lagoon bezocht.

Vergis je overigens niet in de stad zelf. Het is best gezellig, maar met een half dagje heb je het allemaal wel gezien. Plan dus niet te lang voor de hoofdstad in.

Al met al wil ik echt elke natuurliefhebber aanraden IJsland eens te bezoeken. Het is wel essentieel dat je van de natuur houdt, want meer is er ook niet. Geen bruisende dorpen, steden, winkels of bioscopen. Het is er heerlijk rustig, stil, en zo ontzettend mooi.

Hebben jullie nog vragen, stel ze dan vooral in de comments!

27 augustus 2015

RELATED POSTS

3 Comments

 1. Beantwoorden

  Yvonne - Incanto Images Fotografie

  24 augustus 2015

  Wat heb ik genoten van je filmpjes en leuke en bruikbare info. Ook leuk om zo nu en dan Richard in beeld te zien. Ik hoop er ook nog eens een kijkje te gaan nemen. Jammer dat je vakantie over is…Geniet van je foto’s..

  Groetjes Von

 2. Beantwoorden

  Lotte

  24 augustus 2015

  Wat een prachtige foto’s.!

 3. Beantwoorden

  Mijn Kleine Geheimpjes

  27 augustus 2015

  Leuk om te lezen hoe het tot stand is gebracht. Heb een aantal foto’s gezien en ze waren echt adembenemend! Heel erg mooi!

  Ik moet nog een lange twee weken wachten en dan ga ik ook eindelijk weer. Lekker 9 dagen in de rondte rijden met een vriendinnetje. Ik ben er al een keer eerder geweest, zij niet. Mijn doel is ook niet de fotografie, maar vooral even lekker genieten van het prachtige land. Kan me best voorstellen dat je het na een aantal dagen wel een beetje zat wordt. Maar alsnog, klinkt als een fantastische vakantie wat jullie hebben gehad!

LEAVE A COMMENT