• No Products in the Cart

How To: Voorbereiden op een fotoshoot

voorbereiding op een shoot

Het is me laatst nog gebeurd. Kom je vol inspiratie en goede moed aan bij je shoot locatie, blijkt je batterij nog in de lader te zitten. Of je geheugenkaartje nog in de computer. Gelukkig is het me nog nooit bij een opdracht gebeurd, maar alleen bij mijn eigen shoots met vriendinnen of paard. Maar het kan je ook gebeuren dat je even inspiratieloos op een fotoshoot staat, of dat je de omstandigheden verkeerd had ingeschat. Een goede voorbereiding kan een hoop verhelpen!

Laad je batterij op

Een logische stap, maar je zal het maar vergeten. Ik laad de batterij altijd op, ook als mijn camera aangeeft dat hij nog vol is. Zonder batterij zitten is wel het laatste wat je wil natuurlijk. Zorg ervoor dat je je camera nog niet inpakt als je de batterij er nog niet in zit! Dit is echt een hele belangrijke stap, want dit is dé oorzaak van weg gaan zonder batterij. Leg je camera naast je batterij neer zodat je het niet vergeet.

Check je geheugenkaartje 

Leeg je geheugenkaartje altijd bij een nieuwe shoot, maar zorg eerst dat je controleert of je eerdere foto’s al op je computer staan, en zo nodig een back-up hebben op je harde schijf. Hebben ze dat nog niet, doe dat dan voor je weg gaat. Computers kunnen crashen, en zeker als je je eerdere foto’s niet hebt afgeleverd is het van belang dat je ze op meerdere plekken hebt opgeslagen. Met een leeg geheugenkaartje hoef je je ook niet in te houden tijdens het shooten omdat je bang bent voor te weinig opslagruimte.

15IMG_7395copy

Bepaal welke apparatuur je mee neemt

Ik kan nooit kiezen en sleep dus 9 van de 10 keer de hele handel mee, maar vaak is het niet nodig om al je spullen mee te nemen. Als je de locatie weet, kun je bepalen hoeveel ruimte je hebt, en op basis daarvan al een keuze maken voor je lenzen. Ga je binnen shooten in een kleine studio, zul je met je telelens niet zo veel kanten op kunnen. Het onderwerp dat je gaat fotografen is natuurlijk ook van belang. De meeste paarden worden bijvoorbeeld niet voordeliger van een groothoeklens.

Bekijk de locatie

Het mooiste is als je ook echt even naar de locatie toe kunt gaan om even rond te lopen, maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Het geeft je echter wel ontzettend veel voordeel. Zo weet je als de shoot begint meteen waar de mooiste plekken zijn, en misschien zelfs wanneer het licht ergens mooi valt. Kun je er niet heen, kijk dan even op Google Maps of streetview. Is het een natuurgebied, zoek dan zo veel mogelijk foto’s op of vraag anderen die er eerder zijn geweest. Je kunt ook fotoshoots van andere fotografen op die plek bekijken en eventueel vragen waar zij precies zijn geweest.

eind

Ken je model

Bekijk altijd wat eerdere foto’s van je model, of het nou een paard, hond, mens of anders is. Probeer vast te analyseren wat voor een type het is, welke poses daar mooi bij zouden passen en wel concept er misschien wel of niet werkt. Je kan zo ook al een deel van het haar en make-up bepalen.

Maak een moodboard

Ik ga bijna nooit shooten zonder moodboard! Surf naar Pinterest en verzamel allerlei soorten ideeën, poses en concepten. Zo ben je zeker van inspiratie tijdens de shoot, en ook voor je model is het fijn om een houvast te hebben.

Anne en Michel2

Wat neem je mee?

Pak je tas vast in met je essentials. Ik zelf neem altijd graag zakdoekjes mee, lens doekjes, een regenbroek om mee te gaan liggen/zitten op de grond, een opschrijfboekje, en natuurlijk wat te eten en drinken. Op je eten en drinken na kun je de rest gewoon in je tas laten zitten zodat je dit altijd bij je hebt.

Heb je al deze punten voorbereid, of er in elk geval over na gedacht, zit je vaak al voor 80% goed. Naast dat een goede voorbereiding voor jezelf fijn is, staat het ook professioneel, en dat is natuurlijk wat je als fotograaf wil uitstralen. Als je alles goed voor elkaar hebt voelen modellen zich ook meer bij je op je gemak, en dat levert weer betere shots op.

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Beantwoorden

  beautyvanille

  7 mei 2015

  Hele handige post (alweer)! fijn!
  xo

 2. Beantwoorden

  Conchita

  7 mei 2015

  Wat een fijne tips weer. hier kan k zeker wat mee!

LEAVE A COMMENT