• No Products in the Cart

Hoe bepaal je je prijzen?

bepaal je prijzen

Veel fotografen vinden het erg moeilijk en denken er vaak over na. ‘Hoe bepaal ik mijn prijzen? Wat moet ik vragen voor een fotoshoot?’ Dat is ook een lastige vraag, en veel fotografen zijn bang te veel te vragen, en werken daarom voor hele kleine bedragen. Dat is helemaal niet nodig! Met dit trucje kom je erachter welke prijs jij zou kunnen vragen voor je werk.

Bepaal je niveau

Dit is natuurlijk de lastigste stap, want dit vergt aardig wat zelfreflectie. Je moet goed naar jezelf en je eigen werk gaan kijken, en bepalen waar jij vindt dat je staat. Laten we een soort schaal opstellen, waarbij 100% staat voor prima foto’s, en fotoshoots waarvan je zeker weet dat je met scherpe en goede beelden thuis komt. Het hoeft nog helemaal niet speciaal te zijn, maar in elk geval moet je zeker kunnen zijn van genoeg correcte en bruikbare beelden.

Vind je jezelf nog niet zo goed, of ben je nog niet zeker genoeg bij de fotoshoots, dan kun je jezelf op bijvoorbeeld 60% zetten.

Vind je jezelf beter dan gemiddeld, of lever je echt speciale beelden, merk je dat klanten echt speciaal naar jou toe komen, dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat je op 180% zit.

Kijk naar het gemiddelde loon

Bekijk eens wat jij, met jouw leeftijd, zou verdienen bij andere baantjes. Dat kun je op deze website bekijken. Ik ga even van mezelf uit, en als 21-jarige zou ik ongeveer €7,- per uur moeten verdienen.

Bereken je uren

Hoeveel uur besteed jij aan een fotoshoot? Een fotoshoot zelf duurt bij mij gemiddeld zo’n 2 uur. Echter gaat er ook altijd nog een hoop voorbereiding inzitten. Mail contact komt bij elkaar ook zeker op 1 uur uit, dan maak ik nog moodboards, bereid ik mijn apparatuur voor en zoek ik informatie op over de locatie. In de voorbereiding alleen al zit dus al zo’n 3 uur.

Het nabewerken kost ook flink veel tijd, ik ben gemiddeld denk ik 5 uur bezig met een ‘gewone’ standaard shoot.

Het totaal aan uren komt dan uit op 10 uur. Dit is nog vrij optimistisch berekend, maar laten we dit even als voorbeeld nemen.

prijzen bepalen

Bereken je totaalbedrag aan de hand van je niveau

Zou ik mijzelf op 100% zetten, dan zou ik 10 x €7,0 = €70,- mogen vragen voor een prima, standaard fotoshoot. Op deze manier zijn al mijn uren netjes vergoed.

Ik ben inmiddels al een aantal jaar bezig, heb geïnvesteerd in goede apparatuur en ben gediplomeerd aan de foto academie, dus ik zet mijzelf iets hoger dan 100%, laten we zeggen 150%. Dan zou ik dus €105 euro moeten ontvangen per fotoshoot. Een prijs die verassend goed klopt, want mijn shoots beginnen bij €90,- en eindigen bij €120,-.

Check je kosten

Je kan ook nog je kosten even op een rijtje zetten. Wat geef je eigenlijk uit aan fotografie? Verdien je dit wel weer terug? Ik deed dat vorig jaar in dit artikel, en daaruit kwam dat ik pas na 19 fotoshoots uit de kosten ben. Pas daarna kan ik echt geld gaan ‘verdienen’. Ik moet dus flink wat klussen doen om er genoeg aan over te houden om van te kunnen leven.

Dit zijn allemaal dingen die je kunt meenemen in de prijs. Natuurlijk ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor wat je allemaal uitgeeft. Als jij als beginnende fotograaf meteen met de duurste apparatuur aankomt, terwijl je nog niet goed weet hoe het werkt, dan kun je dat natuurlijk niet doorrekenen aan de klant. Maar dit zijn wel allemaal dingen om rekening mee te houden.

 

 

RELATED POSTS

7 Comments

 1. Beantwoorden

  Bo

  2 juni 2016

  Toevallig struikel ik hier net over.. Maar dan voor een bruiloft.. Ik heb m’n aller eerste echte bruidsaanvraag gehad.. Dat is natuurlijk duurder dan een gemiddelde fotoshoot.. Hoe kan ik dit het beste berekenen..
  Bedankt alvast.
  Groetjes Bo.

  • Beantwoorden

   Ruby van Tongeren

   2 juni 2016

   Hai Bo, €100,- p/u is redelijk standaard, maar ik deed mijn eerste bruiloft bijv. gratis omdat ik nog niks had om te tonen en blij was met een start (portfolio) mogelijkheid… Groetjes, Ruby

   • Beantwoorden

    Bo

    2 juni 2016

    Hi Ruby,
    Ja ik heb idd m’n eerste bruiloft “gratis” gedaan.. Maar dit is zeg maar een echte aanvraag met echt de vraag wat gaat het kosten haha.. €100,- is dat niet te veel voor een “beginner”? Het bruidspaar zei €20,- maar weet dat dat niet haalbaar is zeg maar..
    Vind lastig om een prijs te zeggen..

    Groetjes, Bo

 2. Beantwoorden

  J.J.Hilarius

  2 juni 2016

  Lieve Marit,

  Je geeft een uitleg over de kostenberekening. Ik wil je graag nog even op het volgende attent maken:

  1. Je leeftijd zou geen rol mogen spelen. Het gaat zoals je zelf al schrijft om welk resultaat je levert.
  Een tennisprof van 17 jaar krijgt precies hetzelfde als iemand van 28 jaar voor het bereiken van
  een bepaald resultaat.
  2. Je zou ook nadruk moeten leggen op reisuren die je moet maken en deze gespecificeerd berekenen.

 3. Beantwoorden

  nic

  2 juni 2016

  Tja, en dan nog maar te zwijgen over je pensioenvoorziening, arbeidsongeschiktheidsverzekering, vakantiegeld, huisvestingskosten, …. 😉
  Allemaal onderdelen die je bij een kantoorjob gewoon “erbij” krijgt …. (in de meeste gevallen) …

  • Beantwoorden

   Marit

   2 juni 2016

   Als fulltime freelancer geldt dit natuurlijk niet! Dit is enkel voor de fotografen die hobbymatig of naast hun werk een leuk extraatje willen verdienen!

   • Beantwoorden

    Reinoud

    8 juni 2016

    Ja maar dan ben je inderdaad appels met peren aan het vergelijken. Als je hobbymatig bezig bent gaat het niet over geld. Als je geld vraagt ben je een professional en moet je een eerlijke berekening maken.
    En dan is het eerlijk om alle kosten eens mee te rekenen: niet alleen je fotouitrusting, opleiding en reiskosten, maar ook je huis, je pensioen en vakantie.

    Ja en dan blijkt inderdaad dat je als serieuze professional niet uitkomt voor een prijs van 20 euro per uur, aangezien je kostprijs al snel een heel stuk hoger ligt

LEAVE A COMMENT