• No Products in the Cart

Het leven als ZZP’er: de voor- en nadelen

Schermafbeelding 2015-08-29 om 00.17.24

Even een heel eerlijk artikeltje vandaag. Ik krijg vaak de vraag van anderen: “Hoe is dat nou, voor jezelf werken?”, “Ben je lid van de KVK?”, “Hoe is het om op je 21e een eigen ‘bedrijfje’ te hebben?”
Vandaag wil ik eens op een rijtje zetten hoe dat nou is voor mij. Wat zijn de leuke dingen, wat zijn de minder leuke dingen? Hoe werkt het allemaal?

Wat is een zzp’er?
Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Zij hebben zelfstandigheid bij het inrichten van eigen werkzaamheden en de uitvoering daarvan, zijn gericht op het maken van winst, bekendmaking van het ondernemerschap en streven naar meerdere opdrachtgevers.

 

Allemaal heel officieel, maar dat is wel wat het is. Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als bedrijf, ‘MHilarius Fotografie & Media’. Ik dacht, ik plak de Media er alvast aan, want naam veranderen hebben ze bij de KVK liever niet, en zo was ik wat gericht op de toekomst.

Reuze spannend vond ik dat hele inschrijven, maar eigenlijk stelde het werkelijk niets voor. Je gaat even langs, vult wat in, en je staat zo weer thuis met je BTW-nummertje waar je dan facturen mee mag versturen.

Vanaf dat moment is het best wel snel gegaan, en nu kan ik zo’n anderhalf jaar echt leven van mijn fotografie en blog werk. Onwijs gaaf natuurlijk, soms bijna te mooi om waar te zijn. Maar het heeft soms ook zijn nadelen, het blijft immers wel ‘gewoon’ je werk.

blog

Voordelen

Je eigen tijd indelen. Oh, dat is zo fijn. Zeker nu ik ook weet hoe het voelt om gewoon 40 uur in de week op een kantoor te werken, waardeer ik mijn werk nog eventjes wat meer. Even in de verloren uurtjes in de trein wat artikeltjes tikken, uitslapen en dan ‘s avonds wat langer foto’s bewerken, weekend op maandag en donderdag, alles kan. Ook heb je lekker oneindig veel vakantie dagen.

Overal ter wereld kun je werken. Binnenkort hoop ik voor een half jaar naar Zweden te vertrekken, maar het werk gaat gewoon door! Bloggen, foto’s bewerken, filmpjes maken, het kan overal. Je hoeft niet elke dag op en neer te reizen naar je werkplek, maar je kunt werken waar je wil.

Van je hobby je werk maken. Dat is natuurlijk niet bij elke ZZP’er zo, maar bij mij gelukkig dan weer wel. Dat blijft natuurlijk een droom die uitkomt.

MTI5MDI1ODA2OTgxNzIyMDgy

Zelf bepalen wat je wel en niet doet. Op je werk krijg je soms taken of klussen toe bedeeld waarvan je eigenlijk denkt ‘Nou, hoeft niet per se. Geef die taak maar aan Henk’. Als je dat als ZZP’er denkt, kun je die taak simpelweg gewoon niet aannemen. Je bepaalt zelf wat je aanspreekt, waar je klaar voor bent en wat je wil gaan doen. Je kunt ‘nee’ zeggen, wanneer je wil.

Het is goed te combineren met een eventueel gezin. Schrik niet hoor, ik had nog geen plannen, maar het is natuurlijk wel zo. Je kunt thuis werken, wat enorm voordelig is mocht je kinderen hebben.

 

Nadelen

Nu wil ik natuurlijk helemaal niet zeuren met deze droombaan, maar het leven is wel gewoon het leven, en alles heeft zijn mindere kanten. Zelfs zelfstandig fotografe/blogger zijn.

Administratie. Ugh. Facturen maken, bijhouden, alles elke keer weer opgeven, uitrekenen, het houd niet op. Een keertje vergeten komt je duur te staan want de boetes vliegen door de brievenbus. Opletten geblazen dus, en dat is soms best een opgave.

Mail. Nu krijg ik van jullie super veel lieve en leuke berichtjes, en daar ben ik heel dankbaar voor, maar ik krijg ook heel erg veel saaie, onnodige of lastige mails die allemaal beantwoord moeten worden, en het zijn er zó veel!

collage 2

Je moet alles zelf beslissen. Dat is vooral iets wat ik soms lastig vind. Op je werk kun je dingen overleggen, dingen samen doen, begeleiding vragen. Ik kan dat niet. Ik bespreek veel met mijn vriend en ouders, maar omdat zij niet hetzelfde doen is dat toch anders. Soms vind ik het echt lastig om zo veel te moeten beslissen, omdat het allemaal ‘gevolgen’ heeft.

Je hebt nooit echt vrij. Aan de ene kant kun je altijd vrij ‘nemen’, maar je laat je werk niet achter op kantoor. De mailtjes blijven uppoppen, de meldingen blijven binnen komen en de boekingen en vragen ook, óók als je op vakantie bent. Sommige mailtjes moeten ook echt snel beantwoord worden, dus je moet het in de gaten blijven houden. Nu is het geen ramp, maar het gevoel van ‘echt’ vakantie heb je daardoor bijna nooit. Dit is waar ik de afgelopen maanden een beetje tegen aan ben gelopen. Werk en privé liepen op een gegeven moment zo in elkaar over, dat ik me nooit meer ‘vrij’ voelde en constant een soort opgejaagd gevoel had. Dit is dan ook zeker iets wat je in de gaten moet houden als ZZP’er en de ene is daar natuurlijk beter in dan de ander.

Je weet niet wat je de volgende maand gaat verdienen. In de zomer is het soms helemaal vol, maar in de winter kan het wat rustiger zijn. Bij een vaste baan kun je uit gaan van een salaris, en kun je zo dingen plannen en uitrekenen. Als freelancer of ZZP’er weet je nooit hoe de volgende maand eruit komt te zien en dat maakt het aanvragen van een hypotheek bijvoorbeeld lastiger.

collage3

Al met al..

Gelukkig wegen de voordelen echt veel zwaarder dan de nadelen. Ik doe dit met liefde, en ik wil dit ook echt graag blijven doen. Ik had nooit verwacht dat ik ooit dit zou mogen doen, op mijn 21e nog wel! Maar helemaal ‘piece of cake’ is het natuurlijk niet. Het blijft ook ‘werk’, ik heb ook wel eens geen zin, ben ook wel eens moe, of gestrest of heb dingen niet op orde. Net zoals iedereen met een baan. Maar gelukkig heb ik gemiddeld genomen altijd onwijs veel zin in al mijn klussen en ben ik ontzettend blij en gelukkig met alle kansen die ik heb gekregen!

Als jullie nog vragen, opmerkingen of leuke toevoegingen hebben, laat het dan vooral weten in de comments.

12 november 2015

RELATED POSTS

7 Comments

 1. Beantwoorden

  Jessica

  9 november 2015

  Hi Marit,

  Wat een leuk artikel 🙂
  Wanneer besloot jij om je in te schrijven bij kvk? Al gelijk in het begin, of was je al langer bezig met je bedrijf?

  Groetjes Jessica

  • Beantwoorden

   admin

   9 november 2015

   Ik besloot me in te schrijven toen ik ging samenwerken met bedrijven. Zij willen facturen met BTW dus daar had ik een btw nummer voor nodig.

 2. Beantwoorden

  dediydiva

  9 november 2015

  Leuk om te lezen dat je hiervan kunt leven, van hetgeen je het liefste doet! Veel succes verder en blog ze!

 3. Beantwoorden

  Lotte

  9 november 2015

  Ah hier herken ik mijzelf precies in! hihi

 4. Beantwoorden

  Kim

  9 november 2015

  Super leuk om te lezen!

 5. Beantwoorden

  Juudith

  11 november 2015

  Leuk geschreven! Het is idd elke maand maar weer afwachten wat je gaat verdienen! Boekhouding vind ik gelukkig erg leuk om te doen dus dat scheelt! mailtjes is soms een ander verhaal haha

 6. Beantwoorden

  Andy

  24 november 2015

  Erg leuk geschreven en ook om te lezen. Mooi om te zien dat je passie zoveel succes heeft.
  Toch wil ik je klein beetje behoeden voor iets.
  Mocht je ooit aan kinderen beginnen, dan is thuisWERKEN mogelijk in de eerste jaartjes waar ze nog veel slapen. Zodra dat voorbij is, is thuisWERKEN mission impossible (heb een meid van 2,5 en een knul van 4).
  Wat mailtjes lezen gaat wel, maar telefonische vergaderingen zijn NOT DONE.
  Gelukkig is het erg leuk om samen wat huishoudelijke taken te doen en gaat dit ook super.

LEAVE A COMMENT