• No Products in the Cart

Fotograferen gratis? De kosten op een rijtje

Kosten footgraaf

Een geldboompje zou leuk zijn, dat is iets wat je vast wel eens hebt gedacht. Die nieuwe camera die je al zo lang wil krijg je maar net bij elkaar met de shoots die je doet. Hoe verder je komt als fotograaf, hoe meer kosten je tegen komt. Zelfs dingen waar je eigenlijk nooit aan hebt gedacht van te voren. Het is een groot misverstand dat je als fotograaf lekker binnen loopt omdat sommigen meer dan honderd euro per shoot vragen. Die prijzen komen ergens vandaan! Ik laat je zien wat ik zoal uitgeef aan fotografie.

Apparatuur

We beginnen logisch. Als fotograaf wil je goede apparatuur, en dat kost geld. Een camera en lenzen zijn nou eenmaal duur, en hoe beter de kwaliteit, hoe meer geld je ervoor betaalt. Gelukkig is het dan ook weer zo dat je door betere apparatuur ook beter werk kan leveren, en daarom de prijs van je fotoshoots ietsjes kan opschroeven. Je klanten merken dus ook in de resultaten dat je in je apparatuur investeert, en dat is best ietsjes meer geld waard.
Gemiddelde kosten per jaar: +/- €1000,-

1img_3788

Computers

Je moet je foto’s natuurlijk kunnen bewerken en plaatsen, en daar heb je een computer voor nodig. Ik werkte vroeger met een gewone PC, maar ik merkte dat de kwaliteit van het scherm en voornamelijk de software wat te wensen overliet. Alles duurde gigantisch lang en het scherm gaf geen realistische weergave. Daarom ben ik overgestapt op een MacBook met een Retina scherm. Ideaal, perfect voor onderweg, top kwaliteit en super snelle software. Hierdoor kan ik mijn foto’s preciezer bewerken en ben ik veel sneller klaar met fotoshoots. Ik kan ze in één dag afhebben als het moet! Ik ben helemaal fan!
Gemiddelde kosten per jaar: +/- €200,- (ik ga er van uit dat ik ongeveer 5 jaar met mijn laptop kan doen)

Opslag

Héél erg belangrijk voor een fotograaf; goede opslag voor je foto’s. Het is wel zo netjes als je je klanten na 5 jaar nog steeds kan voorzien van een afdrukje of een extra foto. Ik bewaar álle foto’s, ook de onbewerkte, van alle shoots 5 jaar lang. Het is dus van belang dat je een goede externe harde schijf (of cloud natuurlijk) in je bezit hebt die goed werkt en weinig risico op crashen heeft. Ik heb zelf een My Book Western Digital met 2TB, en ik ben er heel tevreden mee! Ook heb ik een kleine harde schijf, en een abonnement op Dropbox, zodat mijn foto’s ook online veilig staan.
Gemiddelde kosten per jaar: +/-€200

Schermafbeelding 2015-04-05 om 14.52.50

Website/domein

Als je wil kun je best lang een gratis website onderhouden. Dan ben je gebonden aan een gratis domein, waardoor er altijd iets achter je link komt te staan. Veel fotografen willen dat niet omdat het een beetje onprofessioneel staat. Dan kun je een domeinnaam kopen zodat je een eigen linkje krijgt. Je kunt ook nog een eigen hosting kopen, dan heb je je website geheel in eigen beheer. Ik heb deze blog op een eigen host staan, en voor mijn fotografie portfolio én blog in totaal 3 domeinnamen (mhilariusfotografie.wordpress.com is ook nog steeds van mij, zodat die niet misbruikt kan worden).
Gemiddelde kosten per jaar: +/-€40

Design/Uitstraling

Als je wat professioneler wordt wil je wel een mooi logo en website. Veel fotografen kunnen dit niet zelf maken maar laten het uitbesteden aan een designer. Ik zou het wel kunnen (ik studeer voor visual designer immers) maar ik ben te perfectionistisch voor mezelf. Daarom heb ik er ook voor gekozen mijn logo uit te besteden. Deliciae Design heeft hem voor mij gemaakt, en ik ben er nog steeds onwijs blij mee! Mijn layout heb ik gekocht en deels aangepast. Prijzen kunnen hiervan flink oplopen, maar het scheelt natuurlijk dat je vaak jaren met een layout/logo kan doen.
Gemiddelde kosten per jaar: +/-€80

Bewerkingssoftware

Bijna alle fotografen werken met het fotografenpakket van Adobe, waar Photoshop CC en Lightroom CC in zit. Ook ik maak hier gebruik van! Onmisbaar natuurlijk als je meer uit je foto’s wil halen. Een abonnement kost voor studenten ongeveer 100 euro per jaar. Ik werk met de legale versies. Ik investeer ook nog wel eens in preset- of action pakketten, dus deze kosten komen er ook bij.
Gemiddelde kosten per jaar: +/- €150,- 

Schermafbeelding 2015-04-05 om 15.51.52

Reiskosten

Over het algemeen worden mijn reiskosten vergoed bij betaalde boekingen, maar ik ga natuurlijk ook nog wel eens naar meetings of TFP fotoshoots. Dan betaal ik mijn reiskosten zelf. Gelukkig heb ik met studenten OV flink korting, maar met al die gezellige meetings in het weekend loopt het flink op.
Gemiddelde kosten per jaar: +/-€80

Opleidingen/workshops

Een diploma of certificaat staat als fotograaf vaak wel netjes. Het komt automatisch al professioneler over bij je opdrachtgevers, al wil het niet eens per se zeggen dat je altijd goede kwaliteit levert. Natuurlijk wil je jezelf altijd blijven verbeteren, dus af en toe een workshop of cursus is ook nooit weg. Ik heb zelf de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam gevolgd. De wat gevorderde cursussen/opleidingen zijn vaak ontzettend duur, maar wel echt een investering.
Gemiddelde kosten per jaar: +/-€100

Adverteren

Wil je wat meer traffic genereren naar je site of Facebook, kun je kiezen voor een betaalde advertentie. Ik heb zelf meerdere malen op Facebook geadverteerd voor meer verkeer naar mijn pagina. Hoeft gelukkig niet zo duur te zijn voor resultaat!
Dan heb je natuurlijk ook nog flyers en visitekaartjes die je kunt uitdelen. Die wil je af en toe vernieuwen zodat ze blijven passen bij je werk en representatief zijn voor wat je op dat moment maakt.
Gemiddelde kosten per jaar: +/-€50

Nu heb je natuurlijk nog wat meer kosten zoals huisvesting, verzekeringen en BTW maar dit vind ik wat flauw om er allemaal bij te rekenen. Deze kosten maakt vrijwel iedereen bij elke baan dus deze laten we even buiten beschouwing.

Schermafbeelding 2015-04-05 om 15.57.55

Als je alles bij elkaar op telt kom je uit op €1900 aan kosten per jaar. Dit jaar is het denk ik iets meer geweest omdat ik voor IJsland veel nieuwe spullen heb aangeschaft, maar dit compenseert weer met het jaar hiervoor en waarschijnlijk ook het jaar hierna, omdat ik dan dus minder nieuws hoef te kopen. Ik denk dat dit bedrag best wel representatief is!

Per fotoshoot of workshop vraag ik gemiddeld €100,- (prijzen liggen dicht bij elkaar). 1900 / 100 = 19, en dat betekent dat ik dus minstens 19 fotoshoots/workshops per jaar moet doen om alleen al uit de kosten te zijn. Maar dan staat de balans op 0, en heb je nog niets om van rond te komen. Die 19 klussen zijn dus puur en alleen om mijn kosten terug te verdienen. Pas na 19 klussen ga ik ook echt geld ‘verdienen’.

Schermafbeelding 2015-04-05 om 16.02.00

Zo zie je maar, als je echt investeert in fotografie moet je er soms flink wat voor opzij zetten. Ik bespaar flink op een hele hoop dingen zodat ik verder kan komen in de fotografie, maar alle kosten vallen soms flink tegen. Fotografe zijn is helaas echt wel een duur beroep, en omdat je als freelancer werkt ook erg onzeker. Je bent nooit zeker van je inkomen. Krijg je weinig boekingen, kan het zomaar zijn dat je een keer een paar maanden niets verdient, terwijl je wel al kosten hebt gemaakt. Zeker iets om rekening mee te houden dus!

De kosten die je maakt verschillen natuurlijk per individu en hangen heel erg af van je leefsituatie. Er zijn ook momenten geweest dat ik vrijwel niets uit kon geven aan fotografie, maar dat resulteerde ook in minder boekingen dan ik nu heb. Wat mij betreft is het elke investering waard, maar dat is natuurlijk voor iedereen om zelf te beslissen. Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties over dit onderwerp!

RELATED POSTS

14 Comments

 1. Beantwoorden

  Mijn Kleine Geheimpjes

  16 april 2015

  Zo, dat is nog even een stukje meer dan gedacht als je dat zo bij elkaar ziet! Ik heb ook een tijdje opdrachten gedaan, maar eigenlijk alleen de bruiloften waren leuk qua bedragen. Maar als je het dan omrekende… Een hele dag eraan kwijt én een nieuwe nette outfit.. Dan kwam je toch ook niet uit de kosten.
  Ik deed het voornamelijk als hobby, maar kan me wel heel goed voorstellen dat het als pro fotograaf heel lastig is om echt een fulltime job ervan te maken. Er zijn zoveel buurmeisjes, of achternichtjes of tantes die ook “leuk” foto’s maken voor nop. En zoveel mensen zien het verschil in kwaliteit niet. Jammer, want vind echt dat het beroep fotograaf wel wat meer aangeprezen mag worden!

 2. Beantwoorden

  Mirjam

  16 april 2015

  Elke keer als ik alle kosten op een rijtje zet schrik ik me weer rot, haha.
  Ik hoop echt dat dit soort kosten een keer bij mensen binnen gaat dringen, zeker voor de mensen die het echt voor de kost doen!

 3. Beantwoorden

  Kim

  16 april 2015

  Super dat je dit even zo op een rijtje hebt gezet. Sommige mensen denken er inderdaad heel makkelijk over!

 4. Beantwoorden

  Elja Trum

  16 april 2015

  Eigenlijk vind ik je kosten nog optimistisch.
  In de praktijk heb je als fotograaf al snel meer kosten. Als je het hier mee red werk je behoorlijk zuinig en doe je alles zelf.

  • Beantwoorden

   admin

   17 april 2015

   Ik ben natuurlijk ook nog een student, dus maar beperkt budget. Doe inderdaad alles zelf en zo minimalistisch mogelijk!

 5. Beantwoorden

  Dorine

  16 april 2015

  Hoewel ik me er wel bewust van ben hoeveel geld ik iedere keer meesleep, is het toch altijd even schrikken om het precieze bedrag te zien..
  Wel een aantal hele fijne tips ook : )
  Hoe kom jij in contact met mensen voor TFP shoots?

  • Beantwoorden

   admin

   17 april 2015

   Ik zit op een heel aantal fotografie fora en ook op Facebook plaats ik wel eens een oproepje. Altijd meer dan genoeg respons!

 6. Beantwoorden

  Jan Kruize

  16 april 2015

  Niet om te stangen hoor. Maar met een studentenversie mag je geen commerciele aktiviteiten ontplooien.
  Misschien even goed de licenties lezen die bij je pakketten zitten.

  • Beantwoorden

   admin

   17 april 2015

   Ik heb even gezocht maar ik kan het zo snel niet vinden in de voorwaarden van Adobe en surfspot!

 7. Beantwoorden

  Marko

  17 april 2015

  Helder beschreven!
  Als ‘serieus amateur’ vind ik het weleens moeilijk een bedrag af te spreken.
  Je wilt graag de opdracht en de mensen niet afschrikken.
  Om mezelf echt fotograaf te noemen vind ik weer niet reëel t.o. de professionele fotograaf.
  Maar steeds geld er op toe leggen wil ik ook niet.
  Ik merk wel vaak dat men er geen idee van heeft hoeveel tijd er in gaat zitten!
  Het idee blijft, je schiet, zet ze op een opslagmedium of maakt een boek en klaar.
  Blijft interessante materie ook omdat ik regelmatig tarieven voorbij zie komen waar ik in verhouding tot het nivo, mijn vraagtekens bij zet…
  De markt raakt verzadigd, maar moeten we dan maar onder de prijs gaan zitten?
  Eerlijk zijn naar jezelf en naar de opdrachtgever lijkt me in deze raadzaam.
  Veel fotoplezier nog!

 8. Beantwoorden

  Iris

  20 april 2015

  Goed artikel dit, ik ben elk jaar ook veel geld kwijt en doe ook heel veel zelf. Vooral particulieren beseffen soms niet hoeveel tijd en geld je eraan kwijt bent en dat is soms lastig. Gelukkig heb ik nog nooit ontevreden mensen gehad 🙂

 9. Beantwoorden

  Iep

  25 mei 2015

  Wat een super artikel dit!
  Liefs Iep

 10. Beantwoorden

  Silke Guffens

  4 november 2015

  Geweldig artikel! Veel mensen weten inderdaad niet wat er nog allemaal schuilt achter ‘de fotograaf die voor enkele foto’s veel te veel geld vraagt’. Maar je zegt dat je abonnement van photoshop en lightroom 100 euro per jaar kost, maar als ik het opzoek kom ik uit op ongeveer 12 euro per jaar, en dat maal 12 maanden: 150 euro per jaar. Nu ben ik toch wel nieuwsgierig hoe jij dan aan die 100 euro komt :p ik wil zelf graag overstappen op photoshop en lightroom, maar ik moet zeggen dat het toch wel heel wat geld is voor iemand die nog geen geld verdient, en dan is 50 euro verschil natuurlijk wel veel 🙂

  • Beantwoorden

   admin

   4 november 2015

   Ik heb een studenten jaar abonnement op het gehele Adobe pakket wat mij 120 per jaar kost! Ik heb het even afgerond naar 100. Maar een los pakket is inderdaad ietsjes duurder.

LEAVE A COMMENT