• No Products in the Cart

Betere vakantie foto’s maken

Op vakantie

Je weet intussen wat je mee moet nemen als je op vakantie gaat en je graag wil gaan fotograferen. Maar hoe zorg je nou dat je thuis komt met echt goede platen? Hoe haal je het uiterste uit elke situatie?

Ken je apparatuur

Zorg ervoor dat je al je apparatuur en accessoires kent, en weet hoe je er mee moet werken. Vlak voor de vakantie een nieuwe camera kopen klinkt misschien leuk, maar in praktijk kan dat flink tegen vallen. Dan ben je meer tijd kwijt met alles uitvogelen dan dat je lekker aan het fotograferen bent. Vakantie draait natuurlijk ook om lekker ontspannen, en dat kun je toch het beste als je je in elk geval niet druk hoeft te maken over je spullen en hoe ze werken.

Schermafbeelding 2015-06-24 om 12.50.02

Zoek vooraf foto’s op van de locatie

Wat ik altijd doe als ik ergens op vakantie ga, is vooraf op sites als 500px en Flickr zoeken naar foto’s die op die locaties zijn gemaakt. Zo weet ik vast vanaf welk punt je een mooi uitzicht hebt, hoe laat je mooi licht hebt, en kan ik wat inspiratie op doen voor composities. Als je vooraf al wat hebt gezien ben je beter voorbereid en kun je sneller de perfecte foto schieten, en dat is natuurlijk weer fijn voor je medereizigers!

Hou rekening met het tijdstip in de planning

Waar een kale, rotsachtige berg er midden op de dag wat saai uit ziet, kan deze met zonsondergang in een mooi schaduwspel veranderen. Als je tijdens het inspiratie zoeken van de vorige stap veel zonsondergang foto’s tegen komt, is dat misschien wel het mooiste moment om die locatie te fotograferen. Probeer dan in je planning te schuiven dat je daar ook rond dat tijdstip kunt zijn.

Schermafbeelding 2015-06-24 om 12.51.19

Sta eens wat vroeger op, of ga er midden in de nacht uit

Ik probeer altijd wel een zonsopgang mee te pakken op vakantie, en dat houd in dat je vroeg je bed uit moet in de zomer. Tot nu toe is het het altijd waard geweest voor mij! Je kunt er ook eens ‘s nachts uit gaan, om te kijken of je de sterrenhemel op de foto kunt zetten.

Schermafbeelding 2015-06-24 om 12.52.08

Experimenteer met composities

De kans dat je nog eens naar die locatie zult terug keren is klein, dus probeer zo veel mogelijk uit! Hoe meer verschillende composities je maakt, hoe meer keuze je later hebt als je gaat nabewerken. Zeker als je nog niet zo lang aan het fotograferen bent is dit een mooie manier om wat te proberen.

Let ook op details

Ik ben zelf heel erg geneigd altijd ‘het grote beeld’ te pakken. Een landschap in zijn geheel is heel overweldigend, maar als je inzoomt kun je misschien nog wel veel meer mooie details ontdekken. Vergeet dus ook niet af en toe je groothoek om te wisselen voor je telelens.

GrandCanyon

Wijk soms af van de standaard plaatjes

We kennen allemaal wel de standaard foto’s van de Toren van Pisa, de Eiffeltoren, etc. Maak deze ook vooral! Maar probeer om na deze shots ook wat originele afbeeldingen te maken. Van een ander standpunt zoals van onderaf, of vanaf een andere locatie. Zo geef je meteen een andere sfeer aan je foto’s, in plaats van het ‘standaard toeristen plaatje’ dat half Nederland ook heeft gemaakt.

 

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT