• No Products in the Cart

Algemene voorwaarden opstellen als fotograaf

voorwaardednding
Als je als fotograaf op een gegeven moment veel klussen gaat doen, zul je op een gegeven moment tegen een aantal zaken aanlopen. Zaken die onduidelijk zijn, en waar je dan op het moment zelf een beslissing over moet nemen. Dit zorgt in het ergste geval voor conflicten, en dat is natuurlijk het laatste wat je wil! Dit is eenvoudig op te lossen door algemene voorwaarden op te stellen, waar je als fotograaf en klant mee akkoord gaat bij het boeken van een fotoshoot.
Wat zijn algemene voorwaarden nou eigenlijk? Eigenlijk zijn het simpelweg voorwaarden die jij op stelt waar jij zelf, en de klant mee akkoord moet gaan voor je de fotoshoot begint. Je kunt daar in principe in zetten wat je wilt, al raad ik je aan redelijke voorwaarden op te stellen en het niet te bont te maken. Het moet natuurlijk wel een ‘standaard’ zijn dat klanten ermee akkoord gaan. Lees ook even dit artikel over auteursrecht in de fotografie om te weten waar je klant recht op heeft, en wat jij kan/mag eisen. Maar hoe stel je die voorwaarden op?

Schermafbeelding 2014-12-24 om 11.06.31

Allereerst moet je gaan nadenken over een hoop zaken. Om het op een rijtje te zetten:

 • Wat krijgt de klant bij een fotoshoot?
 • Stuur je originelen?
 • Hoe zit het met nabestellingen?
 • En portretrecht? Wat als een klant een foto offline wil hebben?
 • Hoe ga je ermee om als de klant helemaal geen foto’s online wil hebben? Bij loveshoots vind niet iedereen dat fijn.
 • Wat doe je als een van je foto’s voor commerciële doeleinden gebruikt gaat worden?
 • Hoe behandel je klachten?
 • Hoe ga je om met annuleringen?
 • Hoe werken de betalingen?

Dit zijn een paar vragen die je in elk geval moet beantwoorden in je voorwaarden.
Heb je een KVK of BTW nummer? Vermeld deze dan zeker op je document!

Schermafbeelding 2014-12-24 om 11.09.29
Regels

Om met algemene voorwaarden te werken moet je je wel echt aan een aantal regels houden, anders zijn je voorwaarden niet geldig.

 • Ze moeten op papier staan.
 • Vóór je een fotoshoot of andere overeenkomst afspreekt moeten de voorwaarden gelezen kunnen zijn. De voorwaarden moeten naar de klant gestuurd worden. Of hij/zij deze dan leest, maakt niet uit. (klinkt gek, maar dat is dan weer eigen verantwoordelijkheid). Wijs er bij een loveshoot wel even op dat ook de man de voorwaarden moet lezen! Meestal word er door de vrouw geboekt, en komt de man er later pas mee dat hij eigenlijk niet online wil. Wees dit voor.
 • De voorwaarden mogen niet ‘onredelijk bezwarend’ zijn zoals dat wordt genoemd. Je mag dus niet ineens je prijzen met bijvoorbeeld 100 euro verhogen en dan tegen de klant zeggen ‘Tsja, dat stond in de voorwaarden”. Hou het dus gewoon redelijk voor beiden partijen.
 • Er mogen geen afspraken over bedragen mogen gemaakt in de voorwaarden. Prijzen van je fotoshoot mag je er dus niet in vermelden.

Schermafbeelding 2014-12-24 om 11.10.38

Denk je nu, ‘He jeetje, wat een gedoe, daar begin ik niet aan!’ is het ook prima. Je mag zelf weten of je met voorwaarden werkt. Máár, hou er dan wel rekening mee dat je tegen moeilijkheden aan kan lopen als je succesvoller wordt en je ineens allerlei beslissingen moet gaan nemen. Voorwaarden zijn gewoon een houvast voor jou én de klant. Je hoeft je niet meer te verantwoorden voor je keuzes, je kunt simpelweg naar je voorwaarden verwijzen, en de klant mag zelf bepalen of hij/zij dit oké vind.

Mijn algemene voorwaarden bekijken? Dat kan hier.

 

19 februari 2015

RELATED POSTS

15 Comments

 1. Beantwoorden

  Dinja

  15 februari 2015

  Dankjewel voor deze superhandige tips!

 2. Beantwoorden

  Juudith

  15 februari 2015

  Super handig dit! ik vind algemene voorwaarden opstellen zo lastig!!

 3. Beantwoorden

  Christianne

  16 februari 2015

  Ik heb je blog gisteren ontdekt, en ben nu helemaal fan, want wat een enorm leuke blog heb jij zeg!
  Heel handig vind ik de artikelen over de fotoshoots van begin tot eind, daar kan ik echt wat mee!
  Ik las dat je jouw eigen stem niet zo fijn vind om terug te horen. Dat kan ik me aan de ene kant voorstellen: ik vind het ook verschrikkelijk om mezelf te horen op video. Aan de andere kant kan ik het me he-le-maal niet voorstellen, want je hebt een mooie, duidelijke stem voor in de filmpjes.
  Aangezien ik zelden of nooit ergens een comment achterlaat (ook op andere sites, waar dan ook) wil ik je bij deze een gunst vragen.
  Ik ben een startende fotografe, en ben me nu echt aan het ontwikkelen richting meer fotograferen.
  Persoonlijk zou ik veel hebben aan een fotoshoot die gefilmd is van begin tot eind. Dat we jou aanwijzingen horen geven hoe het model moet staan, haar handen moet houden.. ik heb binnenkort mijn eerste paar opdrachten, en kan zoiets heel erg goed gebruiken. Ik heb zo’n filmpje een keer gezien van een man, maar jij bent een vrouw en pakt dat vast weer anders aan.
  Als je hier niets mee wilt doen begrijp ik dat, maar ik hoop ‘stiekem’ wat anders.. 😉

  Ga zo door met je blog, je foto’s zijn prachtig, je uitleg interessant, ik zeg: topblog!

  • Beantwoorden

   admin

   16 februari 2015

   Hoihoi,

   Dankjewel voor je comment, leuk! Het is eigenlijk best wel een leuk idee! Logistiek alleen wel ietsjes lastiger omdat ik dan natuurlijk iemand moet vinden die mij wil filmen, daar wat ervaring mee heeft, ook wat geluid en editing betreft. Maar wie weet kan ik daar ooit eens een oproepje voor doen!
   Ik weet niet of je dit artikel al hebt gezien: https://mhilariustutorials.nl/behind-the-scenes/fotoshoot-van-begin-tot-eind-6-enka-fabriek-backstage-filmpje/
   Maar hier staat een filmpje in van de fotoshoot wat een klein beetje een beeld geeft van de shoot. Dus misschien heb je daar ook alvast iets aan 😀

   • Beantwoorden

    Christianne

    16 februari 2015

    Hey,
    Die had ik inderdaad gezien, zo kwam ik ook op het idee.
    Je hebt wel gelijk, ik had er nog niet eens over nagedacht dat je dan ook iemand moet hebben om te filmen, oeps, haha! Als je een filmcamera hebt zou je ‘m bijna al op een statief en aan kunnen zetten. Als dan het model erop staat en jouw stem te horen is dan is dat al heel informatief (voor mij tenminste..)
    Ach, dat met statief had jij vast ook al bedacht, dus voegt verder niets toe – waren even mijn genoteerde hersenspinsels 😉
    Fijn dat je dit in je achterhoofd (lijkt te) houd(t)(en), dankjewel daarvoor!

 4. Beantwoorden

  Tamara

  16 februari 2015

  Het probleem is alleen dat veel fotografen juridisch niet voldoende onderlegd zijn om dit soort voorwaarden op de juiste manier op te stellen waardoor ze zomaar eens tegen problemen aan kunnen lopen.
  Als je professioneel bezig bent is het verstandig om je voorwaarden op te laten stellen, of op zijn minst te laten beoordelen, door een jurist.

  Ik kom, als jurist, vaak algemene voorwaarden tegen die geen enkele juridische grond hebben.

 5. Beantwoorden

  Chanelle

  16 februari 2015

  Hier was ik al een tijdje naar op zoek, super!!

 6. Beantwoorden

  Nina - NinFotografie

  18 februari 2015

  Echt heel erg handig, ik vind algemene voorwaarde opstellen zo lastig. Ik ben ook ‘bang’ dat ik niet alles erin zet ofzo. Maar hier heb ik zeker wat aan, bedankt1! 🙂

 7. Beantwoorden

  xSammyX

  18 februari 2015

  Super, dit gaat mij zeker helpen!!
  heb je algemene voorwaarden gelezen mooi duidelijk!!

 8. Beantwoorden

  Lieke

  19 februari 2015

  Heel handig! 😀 Als je nog iemand zoekt om zoiets te filmen, bied ik mij aan, vind ik zeker interessant.

 9. Beantwoorden

  xSammyX

  3 maart 2015

  hoe krijg je het PDF bestand eigenlijk in een link??

 10. Beantwoorden

  ger hilkens

  2 augustus 2018

  Beste,

  Ik heb een Handelsonderneming. Mijn vriendin doet fotgrafie en we hebben dat als een aanvullend onderdeel toegevoegd aan onze handelsonderneming.

  Ik zou graag willen, dat het onderdeel fotografie passende algemene voorwaarden krijgt. Gezien het feit dat jullie hierin gespecialiseerd zijn, er een bestaande opzet bij jullie bekend is en jullie ook voor ons snel en eenvoudig snel deze voorwaarden kunnen opstellen, is mijn vraag: Wat is uw prijs als U de meest complete versie voor ons opmaakt?

  In afwachting van uw reactie, verblijf ik,

  Met vriendelijke groet,

  Ger Hilkens
  0641136012

  • Beantwoorden

   Marit

   3 augustus 2018

   Hallo Ger, ik denk dat u iemand anders moet hebben! Ik ben hier absoluut geen expert in, ik heb er slechts een blog over geschreven om anderen wat op weg te helpen 🙂 Ik kan u dus helaas niet helpen!

 11. Beantwoorden

  Marianne

  22 november 2018

  Haj!

  Er staat een ienieminie foutje in je alg. voorwaarden. Bij kopje “Workshops” staat: “De klant is mag geen cursus-, …. ”

  Ik ga ervan uit dat het woordje ‘is’ er per ongeluk nog staat 😉

  Groet,
  Marianne

LEAVE A COMMENT