• No Products in the Cart

Lapland fotoverslag + vlog

Vorige week ben ik terug gekomen van de trip waar we onze gehele tijd in Sundsvall naar hebben uitgekeken. Vijf dagen Lapland! In dit verslagje laat ik jullie de vlog zien, en daaronder het verslag met heeel veel foto’s!

Dag 1 – Kiruna, sleeën 

We vertrokken maandagavond laat, met een bus die eerst al wat studenten uit Stockholm had opgepikt. We moesten zo’n 12 uur rijden door prachtig besneeuwde bossen, op een éénbaan ‘snelweg’ waar je bijna niemand tegen kwam. Nadat ik een paar uurtjes geslapen heb kwamen we ’s morgens aan, boven de poolcirkel inmiddels, en begonnen we meteen met een city tour door Kiruna, een mijn-stad in Lapland.

Omdat de mijn de grond verschuift moet het stadje verhuizen. Ze gaan de hele boel verplaatsen, zo’n kilometer opzij. Over een aantal jaar zullen ze dat opnieuw moeten doen, dus waarom ze niet meteen een paar kilometer verhuizen weet ik niet, maar ze zullen er goed over na gedacht hebben.

’s Middags werden we weer even wakker geschud, want we gingen op een sneeuw scooter en husky sleeën!

2IMG_0009  4IMG_0022 5IMG_0034

De sneeuwscooters zijn ongelooflijk zwaar en best moeilijk om te bedienen als je in het pad wil blijven. Desondanks hebben we snelheden van 70 km/h gehaald! Nadat we een kopje thee en een cakeje kregen in een tipi mochten we op de hondenslee stappen die ons terug zou brengen. De honden zijn ongelooflijk enthousiast en vonden het maar wat leuk om aandacht te krijgen.

’s Avonds sliepen we in een hostel in Kiruna. We hebben ’s avonds nog een poging gedaan het Noorderlicht te fotograferen, maar het liet zich helaas niet zien..

27IMG_9038copy

Dag 2 – IJshotel, en sami familie

De volgende dag moesten we alles weer pakken om de bus in te gaan naar Abisko, de plaats waar we de overige 2 nachten zouden verblijven. Onderweg maakten we verschillende stops. Allereerst stopten we bij het Ice Hotel in Jukkasjärvi. Het ijshotel wordt elke winter weer opnieuw opgebouwd, dat kost zo’n 2 maanden. Daarna is het zo’n 4 maanden open, en als je er wil slapen doe je er goed aan om 2 jaar van te voren alvast te reserveren.

28IMG_9082copy 29IMG_9088copy 30IMG_9089copy 31IMG_9066copy

Daarna reden we verder naar een Sami familie. Sami’s zijn de oorspronkelijke inwoners van Lapland, en houden nog erg vast aan hun eigen cultuur en gewoonten. Hier mochten we rendieren van heel dichtbij bekijken! Ook kregen we wat verhalen te horen over de stam en mochten we een bekertje bouillon van rendier-merg drinken. Smaakt naar warm water met heel veel zout.

36IMG_9136copy 37IMG_9148copy

’s Avonds verzamelden we in een tipi vlakbij het hostel voor een lekkere barbecue. We hadden nog de hoop op Noorderlicht, maar de wolken trokken weer niet weg.

Dag 3 – Noorwegen

 

Op de derde dag mocht ik weer een land van mijn lijstje afstrepen, we gingen gewoon ‘even’ naar Noorwegen! De rit duurde wel even, maar het was een prachtige busreis. Dwars door bergen vol met sneeuw, en het weer was echt onwijs mooi. Onderweg maakten we af en toe een stop voor we eindigen in Narvik. Hier hebben we een wandeling gemaakt en van een echte visburger genoten, die echt héél erg lekker was! Zeker het wachten waard.

8IMG_0082 15IMG_9250copy 26IMG_9320copy

’s Avonds mochten we een echte Zweedse sauna in. Super leuk, in verschillende groepen mochten we anderhalf uur een sauna sessie doen, waarbij je er ook af en toe uit mocht om in de sneeuw te rollen of zelfs een wak in te springen! De kou viel gek genoeg nog best mee, maar je voeten.. Die prikken een half uur later nog. Zo lang je schoenen droeg kon je best even met je bikini naar buiten! Dat heb ik ook gedaan, om iedereen te filmen terwijl ze het wak in springen (zie mijn vlog).

Daarna zagen we op de terugweg ineens dat alles helder werd! Noorderlicht kans!! Als een malle ben ik samen met Wilhelmina en Joyce (twee andere Nederlandse meiden) terug gehobbeld naar het hostel waar we zo snel mogelijk al onze mogelijke kleding over elkaar hebben aangetrokken, warmte packs in handschoenen, statief mee gegrist en gáán naar dat meer!

2IMG_9367copy

We hebben daar vervolgens zo’n 3 uur gestaan tot we tot de wanhopige conclusie kwamen dat de hele boel wel nep moest zijn. Er schenen rare groenige lichten in de lucht vanaf de grond, de maan was ineens rood, het ijs begon gek te kraken.. Abisko ‘verzekerd’ noorderlicht. Het enige wat we op het meer te zien kregen was een hele kleine groene gloed in de verte. Na die 3 uur heel veel rondjes te hebben gerend op het meer om niet te bevriezen gaven we het op en sjokten we naar het hotel. Precies toen ik heerlijk warm in mijn bed lag hoorde ik overal geschreeuw en geren. HET NOORDERLICHT!! Hop, uit bed in pyjama, schoenen gauw aan en naar buiten. En daar was het.

3IMG_9397copy 4IMG_9401copy 6IMG_9409copy 11IMG_9399copy 13IMG_9391copy

Het was echt ontzettend bijzonder. Iedereen schreeuwde, rende rond, maakten anderen wakker. Het bewoog zo snel, het was eerst hier en dan weer daar, en we zagen zelfs allerlei kleuren. Echt heel erg mooi, en nu wil ik zeker nog eens op winterreis naar IJsland.

Dag 4 – IJsklimmen en naar huis 

Op de laatste dag heeft Anne het voor elkaar gekregen dat we met de ijsklim-groep mee mochten, er was heel toevallig iemand uitgevallen! Heeeeeel erg mazzel, want er waren maar 6 plekken. We werden een hele ochtend mee genomen door een hele aardige gids.

Het ijsklimmen was echt best lastig! De truc was om geen gaten te willen slaan in het ijs, maar gaten te zoeken. Dat scheelde een hoop voor mijn kippenarmpjes. Omdat we tijd over hadden mochten sommigen van ons zelfs 2x de waterval op. Ook al had ik trillende armpjes, zo’n kans laat ik me natuurlijk niet voorbij gaan, dus ik ben nog een keer naar boven gegaan!

3Schermafbeelding 2016-02-27 om 11.42.28  242IMG_0114

Toen was het ‘middags helaas alweer tijd om naar huis te gaan. Een busreis van bijna 16 uur dit keer voor de boeg, met nog een stop bij ‘het poolcirkel bord’ wat we niet konden zien omdat het zo hard sneeuwde.

Het was een ontzettend gave trip die ik voor geen goud had willen missen. Ook Lapland raad ik echt zeker aan iedereen aan! Het is echt een winterwonderland, en ik wil er zeker weten nog eens heen. Dan alleen wel zonder een hele groep, zodat ik overal zelf uit kan stappen om foto’s te maken. Maar al met al, een ervaring om echt nooit meer te vergeten.

 

RELATED POSTS

4 Comments

 1. Beantwoorden

  Marcel

  10 maart 2016

  Leuk verhaal, prachtige beelden en mooie vlog. Bedankt voor het delen!

 2. Beantwoorden

  Kim Sieders

  16 maart 2016

  Wauw, wat een jaloersmakende beelden! Het ziet er allemaal zó mooi uit, en gaaf dat je uiteindelijk toch nog het noorderlicht hebt gezien! Je vlogs zijn echt favoriet bij mij, heel leuk om te kijken 🙂

  • Beantwoorden

   Marit

   16 maart 2016

   Wat leuk om te horen, dankjewel!

 3. Beantwoorden

  Christa

  2 april 2016

  Leuk om te zien, ik heb vijf jaar geleden dezelfde reis gemaakt zo te zien! Wat een mooie foto’s heb je gemaakt en de vlog is een heel leuk aandenken voor later denk ik!

LEAVE A COMMENT