• No Products in the Cart

Poseertips

poseertips

Voor poseren zijn geen echte regels, maar na verloop van tijd kom je er wel achter welke dingen goed werken en welke niet. Ik besteed veel tijd aan het zoeken van inspiratie, en ook daar kom je vaak dezelfde dingen tegen. Vandaag deel ik je mijn tips waarmee je als fotograaf betere poses kunt bedenken, en als model ook zelfverzekerder in je schoenen kunt staan bij de volgende shoot.

Liever niet van onderen

Logisch, maar toch noem ik het nog even. Van onderaf zijn de meeste mensen niet op hun knapst. Je kijkt neuzen in, onderkinnen komen tevoorschijn, en je trekt dingen uit verhouding. Van bovenaf fotograferen is daarentegen weer flatterend! Laat lange mensen daarom altijd even door hun knieën buigen, zitten, of neem een trapje mee.

Recht van voren is meestal niet de beste optie

Het is vaak mooier om mensen wat te laten draaien. Het hoeft niet meteen helemaal zijwaarts, maar net een tikje kan al genoeg zijn. Recht van voren lijkt al snel op een paspoortfoto, en is vaak niet het spontaanste beeld.

Eline

Buig je lichaamsdelen

Klinkt misschien een beetje raar, maar als een plank staat niemand mooi op de foto. Zorg dat je je armen en benen nooit op slot hebt staan of hangen. Een lichte buiging staat ontspannen en geeft een vriendelijkere uitstraling. Denk ook aan de vingers! Buig alles lekker door en je ziet er meteen relaxed uit.

Gewicht liever op het achterste been

Hierdoor zie je er als model automatisch meer relaxed uit!

Het onderdeel dicht bij de camera lijkt groter

Dit is echt iets om goed te onthouden. Het lichaamsdeel wat je het dichtst bij de camera plaatst, lijkt het grootst. Heeft iemand vrij brede heupen, is het dus geen goed idee om ze met hun bekken naar voren te fotograferen. Dan kun je iemand beter iets meer naar voren laten buigen, zodat de heupen (en benen) wat smaller lijken.

emma

Je mag bewegen!

Een pose hoeft niet te betekenen dat je jezelf in een positie brengt en hier even blijft. Als fotograaf vraag ik mijn model soms om een paar keer achter elkaar rustig haar hand door haar haar te halen. Zou je dit als vaste pose voorstellen, ziet het er houterig uit, maar door een foto te maken tijdens de beweging lijkt het veel spontaner en natuurlijker.

Laat je model af en toe weg kijken

Maak een mooie afwisseling tussen foto’s waarin het model in de lens kijkt en waarin zij/hij dat niet doet. Zeker als je met meerdere modellen samen werkt is het mooi als ze interactie met elkaar hebben, in plaats van met de camera. Als je model niet in de camera kijkt, lijkt het eerder alsof je stiekem een snapshot hebt gemaakt en oogt de hele fotoserie spontaner.

Fashion

Geef hun handen een taak

Ik hoor vaak een zenuwachtige roep: “Eh.. Wat moet ik met mijn handen doen??”. En dat is lastiger dan je denkt. Want ja, wat is nou natuurlijk om met je handen te doen? Bij vrouwen is het makkelijker, zij zetten vaak een hand in hun zij, hun haar, of aan hun jurkje. Mannen laten ze vaak langs hun lichaam hangen en zien er daardoor wat stijver uit. Die moet je even een taak geven. Je kunt vragen handen in de zakken te doen, armen over elkaar te vouwen, bij de nek/haar te leggen, op een voorwerp in de buurt, etc.

Dat waren mijn tips! Ik hoop dat je ze kunt gebruiken, en heb je er nog meer, zet ze dan vooral in de comments! Ik ben heel benieuwd 🙂

21 september 2015

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Roshelle

  24 september 2015

  Handen zijn ook zo onhandig!

 2. Beantwoorden

  Sharon

  24 september 2015

  Handige tips! En inderdaad, handen zijn onHANDig!

 3. Beantwoorden

  Halbe

  24 september 2015

  Een paar leuke tips, waar ik zelf nog niet aan had gedacht.

 4. Beantwoorden

  Ingrid van Kuijk

  25 september 2015

  mijn man staat idd altijd stokstijf op de foto…….. dus ik laat hem deze tips lezen, krijg ik misschien ooit een spontaan lijkende foto van hem … 😉
  Dank je wel voor tips. ik kan er zeker iets mee.

 5. Beantwoorden

  Juudith

  30 september 2015

  Handige tips weer!

 6. Beantwoorden

  Hannelore // au pays des merveilles

  2 november 2015

  Goede tips! Ik fotografeer niet zo vaak mensen maar als het er van komt, vind ik het altijd moeilijk om hen te dirigeren. Deze tips ga ik onthouden!

LEAVE A COMMENT